Verdidebatt

En dårlig HalloVenn

Alternativet til halloween er mer kommersielt enn selv handelsstanden makter å få til.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har vært halloween. Som hvert år har det blitt klaget over handelsstandens salgsjag, sløsing med gresskarkjøtt, eller at barn kler seg ut som skumle ting. Eller over amerikanisering og snikkatolisering.

Noen tar kritikken lenger. Som Svein-Robert Solberg. I et gammelt Aftenposten-intervju snakker han om hvordan halloween «fyller opp egoisme-begeret til Ola Nordmann og den oppvoksende slekt». I stedet har Solberg lansert HalloVenn. Nettsiden hans forteller om «et positivt alternativ til halloween-feiringen», «Norges største vennefest» og «kristne verdier».
Selv takker jeg nei. Ikke fordi HalloVenn er kristent, men fordi det minner meg om Lekestue-pedagogikken som plaget oss som vokste opp på søttitallet. Det verste er likevel at HalloVenn gjør høytiden mer kommersiell enn selv handelsstanden makter. For å gi ordet til Hallovenn.no, er opplegget «et franchise-konsept under HalloVenn Norge AS». HalloVenn er faktisk et varemerke, og skal du arrangere fest må du betale 1000 kroner, pluss ti kroner per barn. Dette gir deg «tilgang til kjøp av diverse produkter» fra HalloVenn Norge AS.

Sjappa ser ut til å gå ålreit, avisa Dagen melder om 30 000 deltagere. Svein-Robert Solberg er både gründer og daglig leder. Gjett hvem som også er eneaksjonær. Vi kan krangle om hvem som «eier» jula (selv mener jeg jo den tilhører oss alle), men i HalloVenn har vi en høytid som bokstavelig talt eies av én mann.

Nei, takke meg til amerikansk halloween. Jeg feiret med venner, hjemmelaget mat, alkoholfritt drikke og klassisk skrekkfilm. Jeg bor litt kronglete til, men vi fikk besøk av seks søte småskrømt som sang for oss og fikk sjokolade for strevet.

Noe av det koseligste med kvelden var at HalloVenn-Norge AS ikke dro inn 60 kroner på disse barnas glede. For ikke å snakke om tusenlappen i grunnbeløp. I stedet sendte vi 1000 kroner til Flaggermusmottaket som drives av Norsk Zoologisk Forening.
Det kaller jeg en positiv Halloween.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LANDS SPALTE «KLARTEKST» 10.11.2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt