Verdidebatt

Nederlandsk sjefsetterforsker om MH17

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

20. september kunne Aftenposten fortelle nyheten: Tyskland:

. Dette i følge Der Spiegel.

Det var den tyske BND-sjef (etterretningen i Tyskland) Gerhard Schindler som "

la fram utførlige beviser for denne påstanden i en høring i den tyske nasjonalforsamlingens kontrollkomité 8. oktober. Gjennom satellittbilder og fotografier mener etterretningssjefen blant annet også å kunne underbygge en mistanke om at opprørerne tok et luftforsvarssystem av typen BUK fra en ukrainsk militærbase.

Det var dette de så brukte for å skyte ned passasjerflyet, mener tyskerne.

"

Nå reiser dette selvsagt en rekke spørsmål, blant annet hvorfor Ukraina brukte antiluftskyts mot separatistene? Var det for å skyte ned separatistenes flyvåpen? Og hvorfor ble disse fjernet fra området like etterpå? Hvilken opplæring hadde separatistene på å bruke BUK-systemet og hvilke støttefunksjoner (f.eks. radar) hadde de?

Men jeg skal la være å gå inn på en slik diskusjon, selv om spørsmålene fortsatt står der ubesvarte.

Dessverre er legges det ikke fram et eneste nytt bevis verken i Aftenposten eller Der Spiegel.

Men det som er adskillig mer interessant, er følgende uttalelse fra den lederen for den nederlandske etterforskningsgruppen, Fred Westerbeke, til der Spiegel. Han utelukker slett ikke muligheten for at MH17 ble skutt ned av et fly. Dog holder han fast ved at den mest sannsynlige årsaken er bakke-til-luft angrep:

"

Going by the intelligence available, it is my opinion that a shooting down by a surface to air missile remains the most likely scenario. But we are not closing our eyes to the possibility that things might have happened differently

”.

Men det som kanskje er minst like interessant er: Denne nyheten har ikke jeg funnet presentert i noe norsk media. Tvertimot har det tidligere vært spalte opp og spalte ned i norske media om at det "selvsagt var de russisk-vennlige opprørerne som stod bak".

Russian Today's artikkel på engelsk:

Der Spiegels intervju med Fred Westerbeke på tysk:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt