Verdidebatt

Lyver om sex for de unge

Hvilket bud er viktigst, det sjette eller det åttende?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Budskapet fra det kristelige nettstedet guttogjente.no er at det er greit å lyve for å holde de unge unna sex.

Nettstedet ble startet opp i 2013 av en bred koalisjon kristelige organisasjoner fordi der ikke fantes noen «god kristen seksualveiledning for kristne ungdom». Nettstedet sier at det «tar utgangspunkt i et positivt verdibasert syn på sex og samliv», men domineres likevel av artikler som handler om å unngå sex i alle former. Ikke bare det: Man skal også unngå å i det hele tatt tenke på sex. Fremfor alt må man unngå så godt man kan å være homofil.

Umiddelbart etter lanseringen ble nettstedet møtt av kritikk fra fagfolk som påpekte faktafeil og kalte rådgivningen «helseskadelig» og «potensielt dødelig», med henvisning til selvmordsraten blant unge homofile.

Siden den gang har noen få feil blitt endret, men fortsatt gjentar nettstedet påstander som er helt åpenbart grunnløse: Som at sex før ekteskapet kan være «skadelig«, og at onani kan fungere som et «rusmiddel».

Mot bedre vitende. Hvis vi tar som utgangspunkt at overlegen, helsesøsteren og sykepleieren i dette fagrådet ikke er inkompetente, så taler de mot bedre vitende  med andre ord lyver de for ungdommene de er satt til å gi råd til. Er det ok?

Enda verre enn de konkrete faktafeilene er mistanken om at mange av rådene som gis på nettstedet er direkte usunne: Som når seksuelle impulser i puberteten konsekvent fremstilles som syndige og farlige, unge jenter tilbys «tanketeknikker» for at de skal få hjelp til å undertrykke følelsene sine, og det tegnes skremselsbilder av hvordan ens fremtidige sex- og kjærlighetsliv vil bli om en skulle være så dum at man lar seg friste før tiden.

Ytringsfrihet. Det er mange som forsøker å gjøre debatten om guttogjente.no til et spørsmål om «ytringsfrihet», slik journalist Alf Gjøsund gjør i Vårt Land fredag 24. oktober, i en kommentar som er merkelig misforstått.

Denne debatten handler hverken om ytringsfrihet eller religionsfrihet. Overlege Sven Weum, helsesøster Maren Weum og sykepleier Irene Ludvigsen er selvsagt fri til å tro det de vil, og forkynne den troen som de vil  så lenge de ikke opptrer som helsearbeidere. Men som helsearbeidere er de bundet av en fagetikk, hvis første bud er at de ikke skal gjøre skade.

Ville du synes det var ok om legen din løy for deg, og ga deg råd som hun ikke hadde noe faglig grunnlag for? Jeg tror vi alle ville oppleve det som et etisk overtramp. En lege må selvsagt gjerne drive religiøs forkynnelse, men ikke når hun sitter på legekontoret med sine pasienter. Nettopp den rollen har «fagrådet» for guttogjente.no plassert seg selv i.

Hva er sannhet? Likevel nekter fagrådet konsekvent å svare på kritikk og forsvare den faglige gehalten bak rådene de gir til barn og unge. Det kan synes som at de har valgt en Pilatus-tilnærming til vanskelige dilemmaer: «Hva er sannhet?»

Dette dreier seg jo om tro og etikk og ikke om helsefaglig rådgivning, vil noen kanskje hevde. Men slik fremstiller ikke guttogjente.no selv saken. «Fagrådets rolle er å kvalitetssikre innhold (..) og bidra med faglig kompetanse», og de godkjenner alt som publiseres på nettstedet, skriver de. Med andre ord: Innholdet på guttogjente.no skal leses som uttrykk for faglig fundert og kvalitetssikret helserådgivning. At fagrådet nylig har fått tilføyet to teologer bidrar ikke til å svekke inntrykket av et uheldig samrøre mellom helseråd og konservativ troslære.

Trukket seg. Er det slik organisasjonene bak guttogjente.no synes nettstedet skal fungere? Nylig fikk vi svaret fra Frelsesarmeen, som ifølge VG har trukket seg fra samarbeidet om nettstedet. I forrige uke ble det også klart at fylkeslegen i Troms vil gjennomgå rådene som gis på nettstedet. Men hva mener Indremisjonsforbundet, Skolelaget, Frikirken og de 12 andre organisasjonene som står bak: Hvor viktig er det for dere å være forpliktet av sannheten?

Eller, for å si det litt enklere: Er det synd å lyve?

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 28.102014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt