Kommentar

De «farlige» andre

Raseorienterte og religiøse konspirasjoner bør bli pensum i norske skoler. Boka til Marte Michelet fortjener å bli lest av alle norske elever.

Denne uka kom Marte Michelet med boka Den største forbrytelsen. Dette er en særdeles viktig bok om den norske Holocausthistorien. Bruddstykker av dette er kjent, men er aldri blitt fortalt i sammenheng. Dessuten skriver Michelet drivende godt.

Skamplett på norsk historie

Boka bør bli pensum for alle skoleelever i Norge. For det første viser den fram en av de største skamplettene på norsk historie. For det andre viser boka hvor katastrofalt det kan gå når konspirasjonsteorier om «de andre» får vokse seg sterke i et samfunn.

Michelet forteller hvordan ideen om «den jødiske verdenssammensvergelsen» spredte seg i mange europeiske land i mellomkrigstiden. I sin tur nørte dette ytterligere opp under den gryende rasismen, nasjonalismen og antisionismen som allerede gjæret i samfunnet.

Falske skrifter, laget av tsarens etterretningstjeneste, ble oversatt til mange europeiske språk. Skiftene utga seg for å være referat fra de innerste kretser i den jødiske verdenssammensvergelse, under navnet Sion Vises Protokoller. Den handlet om hvordan jødene skulle overta verden.

Jødisk og muslimsk sammensvergelse.

Det er nesten ubehagelig å lese de delene av boka som handler om datidens jødekonspirasjon. Årsaken er at dette har store likheter med nåtidens konspirasjonsteori rundt muslimer, ofte omtalt som Eurabiateorien. Denne bygger på ideen om en fremtidig islamisering av Europa, gjennom en avtale mellom Europas økonomiske og politiske eliter og Midtøstens religiøse ledere.

Bolverk mot konspirasjoner

Vårt Land skrev forrige uke om store mangler i norske skolebøker om jøders og andre minoriteters historie. All erfaring tyder på at nettopp kunnskapsmangel fører til at konspirasjonsteorier får lettere grobunn. Undersøkelser viser dessverre at ord som «jøde» blir brukt som skjellsord i norske skolegårder.

Det beste bolverket mot at konspirasjoner skal bli farlige politiske bevegelser, er å lære elevene om disse teoriene slik at den kommende generasjon ikke står i fare for å gjenta historien.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar