Verdidebatt

Der psykose er en forbrytelse

Ambo tilbrakte nesten et år bundet til et tre i landsbyen sin. Hans forbrytelse? Han hadde en psykose.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet sammen med Arne Holte. Seniorrådgiver på helse, utdanning og forskning, Norad.

Over 600 millioner mennesker i verden lider av psykiske lidelser. De fleste kan forebygges – som depresjon og angstlidelser. Nesten tre fjerdedeler av denne sykdomsbyrden finnes i lav- og mellominntektsland. Derfor må psykisk helseløftes, både i FNs nye utviklingsmål, og i norsk utviklingspolitikk. Det er tre grunner til dette: Grove menneskerettighetsbrudd, utarming av ressurser og risiko for dødelig sykdom.

Ambo tilbragte nesten ettår av sitt liv bundet til et tre i landsbyen sin i Malawi. Hans forbrytelse? Han hadde en psykose. Familien mente han var besatt av ondeånder som de forsøkteåslåut av Ambo. Takket være en irsk organisasjon får han nåhjelp, har sitt eget lille hus med jordlapp og to geiter som han livnærer seg av.

Lintang bor i Indonesia. Hun er en av de 18 800 der som er lagt i kjetting der. Hvorfor? Fordi hun har en psykisk lidelse. Lintang delte skjebne med Aamina og 170 000 andre psykisk syke i Somalia som også er lenket i kjetting i noe de kaller psykiatrisk sykehus, men som mer likner fengslet i Mogadishu. Her er knapt medisiner eller psykososiale tiltak. Vold og overgrep er vanlig. Begge er nå satt fri takket være organisasjonen Chain-Free Initiative.

Fratatt. Hadde Ambo, Lintang og Aamina bodd i et rikt land, ville de fått psykisk helsevern. De ville fått medisiner og blitt fulgt opp med samtaler og rehabilitering.I mange land er psykisk syke fratatt sine rettigheter. De får ikke delta i politikk og arbeidsliv og utsettes ofte for vold og seksuelle overgrep. Lovverket beskytter befolkningen mot psykisk syke snarere ennåsikre de sykes rettigheter. Selv blant helsepersonell som arbeider med psykiske lidelser er diskriminerende holdninger til psykisk syke utbredt.Inkludering av psykisk helse i FNs nye utviklingsmål for global helse er derfor like mye et spørsmål om menneskerettigheter og demokrati, som et spørsmål om helse.

Utarming.Dødsfall blant barn under fem år er redusert fra 12 millioner i 1990 til 6,3 millioner i 2013. Man har nå for første gang muligheten til å tenkelenger enn barnas blotte overlevelse. Margaret Chan, generaldirektør i WHO uttalte seg om dette i 2013 i verdens viktigste medisinske tidsskrift, The Lancet.

-Det globale samfunnet har en forpliktelse til å sikre at alle barn får utvikle sin fulle kapasitet, ikke bare som en menneskerett, men også for rettferdig velstand og bærekraftig utvikling av samfunnet, sa hun. Inkludering av psykisk helse i mødre- og barnehelse vil ha avgjørende betydning for å oppfylle denne forpliktelsen.

Dødelig sykdom. Psykiske lidelser forverrer både risiko, forløp og dødelighet av både infeksjonssykdommer, og ikke-smittsomme sykdommer. Infeksjonssykdommene har lenge vært prioritert i FN. Nå har også de ikke-smittsomme sykdommene fått høy politisk prioritet. Blant de sykdommene som bidrar mest til verdens sykdomsbyrde er depresjon alene en like sterk risikofaktor som tobakksrøyking, stillesitting eller feilernæring. Skal vi utrydde de ikke-smittsomme sykdommene må vi ta tak i de psykiske lidelsene som påvirker adferden som skaper dem.

Stortingsmeldingen fra 2011 om global helse i utenriks- og utviklingspolitikken, peker påden systematiske diskrimineringen av personer med psykiske lidelser i mange land, og behovet for størreåpenhet og kunnskap om psykisk helse. Den nåværende regjeringen har videreført fokuset på psykisk helse, både i statsministerens nyttårstale, og i økte bevilgninger til psykisk helsevern i årets statsbudsjett.

Norge arbeider for å sette psykisk helse på den internasjonale dagsorden og sikre at psykisk helse forblir i FNs nye utviklingsmål. Knapt noe er mer effektivt i utviklingsarbeidet enn å investere i befolkningens psykiske helse. Ved å løfte psykisk helse tydelig opp på agendaen også i Norges utviklingspolitikk, kan vi bidra til å styrke grunnleggende menneskerettigheter, gi barn bedre oppvekstsvilkår, og tilby god og riktig behandling til psykisk syke også i verdens fattigste land.

Først publisert i Vårt Land 11.10.2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt