Verdidebatt

Bryt voldsarven!

Vold er mer enn slag og spark. Vold er ikke en privatsak, husbråk eller noe som gjelder andre. Vold er et samfunnsproblem.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vold, og forebygging av denne, er ikke en privatsak eller noe som bare angår den utsatte. Vi kan alle gjøre noe for å fjerne stigmatiseringen av voldsutsatte, og skape et samfunn som er godt å leve i for flere.

Å bli slått som barn er en risikofaktor for selv å utøve vold som forelder, faktisk fire ganger større enn for dem som har hatt en voldsfri barndom.

Det er kanskje ikke så rart, vi formes alle av den oppveksten vi har hatt. Det forunderlige er at mange synes å tro at det finnes en idealbarndom som alle avviker fra i en eller annen retning. Alle avvik må snarest justeres og korrigeres, gjerne av andre foreldre og sosiale medier, for bare det perfekte er godt nok. Når idealet er urealistisk høyt er det mange som faller fra, mange som føler seg annerledes. Jeg tror det kan øke risikoen for opplevd utenforskap og senke terskelen for utøvelse av vold. En er jo allerede satt utenfor normalen. Men, dette er bare en bitteliten faktor, der mange andre er langt mer relevante og betydningsfulle.

~

Alternativ til vold (ATV) i Tønsberg, Bergen og Stavanger arrangerer kurset Bryt voldsarven for foreldre som vil bryte voldsspiralen. Kurset deres retter seg mot vordende foreldre og foreldre til barn opp til fem år. Kurset er for dem som har vært utsatt for vold som barn, det trenger ikke være at du selv har blitt slått, men kan ha vært vitne til at søsken eller foreldre har vært utsatt for direkte vold.

Noe av problemet ved at løsningen på konflikter og indre stress blir utagerende, er at det ikke vises alternativer. Å finne alternativene selv, kan være krevende nok, men vanskeligere er det å tørre å lære seg selv og sine reaksjonsmønstre å kjenne. Vold kommer aldri brått og uventet for den som leter. Det skjer mye før selve slaget (jeg skriver «slag», som fellesbegrep for all vold). Og det er i denne fasen før, at alternativene må komme.

Vi mennesker er ikke alltid veldig kompliserte. Vi har mange automatiserte handlinger, mange ubevisste handlingsmønstre. Mange uvaner kan avlæres, men man kan ikke bare slutte med noe uten å erstatte det som ble borte med noe annet. Altså kan en ikke bare slutte å slå, men må finne noe annet i stedet for. Den uønskede handlingen må erstattes med en ønskelig en. Det kan løses på flere måter.

Det viktigste den enkelte kan gjøre, er å erkjenne at en har et problem og så få hjelp for det. Om du sliter med et buldrende sinne, med avmaktfølelse, håpløshet og utslitthet, så kan det være at du skulle ta en nærmere titt på hva som skaper de vanskelige situasjonene. Du har helt sikkert ressurser du ikke er klar over.

Jeg tenker at voldserfaring sammen med høyt hverdagsstress kan være nok til å sjekke ut kurset til ATV. De færreste planlegger vold mot ungene sine, det er noe som bare skjer i og etter gitte situasjoner der avmakten blir for stor, en slags mestring sett fra den voksnes side. Å få et bevisst forhold til egne prosesser, er en del av forebyggingen slik at volden ikke utløses, men at konstruktive mestringer blir valgt.

Jeg mener at et slikt kurs burde tilbys alle foreldre som har voldserfaring, som en del av helsestasjonens tilbud. Det kan potensielt spare enkeltpersoner og samfunnet for masse trøbbel og for enkelte tidlig uføretrygd.

Forebygging er alltid riktig!

**

Alternativ Til Vold sin hjemmeside, med oversikt over kurs: Lenke

Om du er voldsutsatt, kontakt Krisesenteret

**

Denne teksten er første gang publisert på lammelårtanker og er et privat initiativ, jeg jobber ikke for ATV.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt