Erling Grape

57

Hva skjer i Kobani

Publisert: 11. okt 2014

De som følger med på hva som skjer i Kobani, får et bittelite innblikk i dette i denne Daglad-artikkelen, - Vi tror Tyrkia vil la IS knuse kurderne, for så å ta over byen selv

Folkets forsvarsenheter (YPG), som hovedaklig er de som kjemper på kurdisk side, er forøvrig den militære delen til en interessant organisasjon, Democratic Union Party (PYD), med en ledelsesfilosofi som innbefatter at det på alle ledd i organisasjonen er to ledere, en kvinne og en mann. I tillegg er den sekulær og omfatter kurdere og andre minoriter med ulik religiøs bakgrunn, også syriske arabere, som mer eller mindre frivillig har blitt flyttet til områdene i de siste årene som et ledd i Assads forsøk på å begrense kurdernes posisjon i området.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Litt konspiratorisk?

Publisert nesten 6 år siden
Erling Grape. Gå til den siterte teksten.
Vi tror Tyrkia vil la IS knuse kurderne, for så å ta over byen selv

Dette høres unektelig litt konspiratorisk ut, men det er langt fra sikkert at det ikke er akkurat dette Erdogan tenker på. For virkeligheten er vel akkurat slik som EUs tidligere ambassadør Marc Pierini sa til en amerikansk avis: "Den [beleiringen av Kobani] kunne med fordel ha blitt hindret for to uker siden eller noe slik. Nå er det nesten for sent." For de stedlige kurdiske styrkene rundt Kobani ser ut til å mangle det meste av hva de trenger av våpentilførsler. Dersom nyhetskanalene er troverdige, er de i øyeblikket omringet på tre fronter. Tyrkia gjør ingen ting for at nye våpenforsterkninger skal slippe over grensen til Kobani - presidenten har sågar avslått det.

Så det kan faktisk tenkes at Tyrkia nå mener at IS skal ødelegge den kurdiske posisjonen Kobani i Syria for deretter å innta byen. Og USAs visepresident Joseph Biden var kanskje inne på noe da han anklaget bl.a. Tyrkia for å være USAs største problem i kampen mot islamsk terrorisme.

En del av Erdogans drøm om ottomanske tider igjen for Tyrkia som ledende nasjon for sunnimuslimer?

Who knows?

Kommentar #2

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Erdogan er en stor støttespiller til IS

Publisert nesten 6 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
En del av Erdogans drøm om ottomanske tider igjen for Tyrkia som ledende nasjon for sunnimuslimer?

Erdogan er en stor støttespiller til IS. Derom er det liten tvil. Han er under stort press fra Nato Land og stakkars Stoltenberg vet vel ikke hva han skal gjøre. Tyrkia har vært brukt som "avlastning og rehabilitering" for ISIL fra det hele startet. Å stenge grensen for ISIL/IS er gjevngått med slutten for IS. Det vet alle.

Kommentar #3

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Erdogan venter på Stoltenberg

Publisert nesten 6 år siden

Innledningsvis: les innleggene til Jan Hårstad .  De er mer enn greie å orientere seg ut ifra - og er en ikke enig eller har kommentarer så kom gjerne med de der.

Dette skrev Hårstad igår:  "For den eneste grunnen til at NatoTyrkia ikke alene tør gå inn og avsette Bashar al-Assad, er at Iran i møter med dem sier: Vi har en militær vennskapsavtale med Syria. Den som angriper Syria er i krig med Iran."  

Vi har over dager observert en sitasjon som synes merkelig - tyrkiske tanks linet opp som watchmen on the hill - og to skuddsalver bortenfor - en kamp på liv og død.  Kurdere i alle aldre og kjønn vil gjerne inn og gi livet sitt i kampen mot IS.

http://www.youtube.com/watch?v=SIRi2pZuA7A

Her kjemper kurdere for en by de har et hjerteforhold til - det er mangt å si om kurdere, men at de har mer enn en "sak" er det ikke tvil om.

På de snutten som finnes fra Kobani så får jeg tanker om noen spill jeg har observert der det foregår gatekamper - byen er i ruiner og sivile er ikke synlige ..og her skjer krigsbildet så intenst at det ikke er snakk om å begrave døde - hva som skjer med sårede vites ikke.

YPS legger ut mange snutter.  Håper disse fungerer som anti-IS mobilisering for her mangler det ikke på gatebilder strøtt med lik av menn gjerne med lang skjeggvekst.  Her er det kamper ala denne - snutt fra igår..

http://www.youtube.com/watch?v=IqfsvDYGNdk 

På noen av disse snutten så ser vi kurdiske kvinner - kvinner som både i heltemot og innstilling ligger fulgt på høyde med mennene.  Du kan jo ta en titt på kone eller datter og tenke deg henne i denne situasjonen - det virker rimelig fjernt ..

http://www.youtube.com/watch?v=5qyJUK2Sof4

Kommentar #4

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Letteste sak av verden.

Publisert nesten 6 år siden

Å knuse islamsk Stat er den letteste sak av verden såfremt Koalisjonen skulle ønske det, men det er ikke det som står på dagsorden.

 Det er å knuse militante kurdere samt få istand et regimeskifte i Damaskus.

Islamsk Stat trenger mangfoldige tonn ammunisjon hver dag samt titalls viktige saker av annen materiell støtte. De må også ha noen partnere som kjøper oljen deres for å finansiere krigføringen som er oppe i store summer hver dag.

 Slaget om Kobane handler mest om tilgangen til tyrkiske grensepost: MURSITPAR for IS MÅ ha tilgang til det tyrkiske rommet for nær sagt alt av det jeg nevner. Av alle stater som har støttet jihad i Syria,har Tyrkia vært nøkkellandet innen logistikk. Det forholder seg som Waziristan i Pakistan til Taliban. Det strategiske bakrommet.

 En kan jo begynne med å bombe Jihads treningsleire i Tyrkia samt bombe Islamsk Stats butikker på gatene i Ankara og Istanbul. Samt bombe de oljeselskapene som kjøper IS-oljen. De befinner seg i Tyrkia.

 Å knekke Islamsk Stat er verdens enkleste sak såfremt man vil det.

Men hvem vil knekke sine allierte?

Kommentar #5

André Rohde Garder

51 innlegg  1336 kommentarer

Stalin, Erdogan og NATO-Jens

Publisert nesten 6 år siden

For den som kjenner historien om andre verdenskrig, og historien om Josef Stalin spesielt, er det lett å kjenne igjen Erdogans taktikk. Slik ordnet også Stalin opp i Polen, da han lot polakker og nazister først nedkjempe hverandre før han selv rykket inn i etterkant og "reddet" Warzawa.

At vår nyoppnevnte NATO-kommandør Jens Stoltenberg stilltiende står og ser på et varslet massemord sier alt om ham. Men det å se mennesker som insekt og ikke som mennesker er vel blitt en del av vår tids politiske kunst?

Kommentar #6

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Støtte til Hårstad.

Publisert nesten 6 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.
Å knuse islamsk Stat er den letteste sak av verden

Grunnleggeren av kontraktørfirmaet Blackwater, Eric Prince, sier han kunne ha lykkes greit i å slå ned IS om ikke Obamaadministrasjonen hadde smadret «hans gamle forretning».

Iflg RT sier han: “It’s a shame the [Obama] administration crushed my old business, because as a private organization, we could’ve solved the boots-on-the-ground issue, we could have had contracts from people that want to go there as contractors; you don’t have the argument of US active duty going back in there,” Prince said during the discussion with retired four-star Gen. James Conway. “[They could have] gone in there and done it, and be done, and not have a long, protracted political mess that I predict will ensue.”

Kommentar #7

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Erling Grape. Gå til den siterte teksten.
De som følger med på hva som skjer i Kobani, får et bittelite innblikk i dette i denne Daglad-artikkelen, - Vi tror Tyrkia vil la IS knuse kurderne, for så å ta over byen selv

Her mener jeg at Rødt ser rigtigt. Det er ikke så underligt - også danske Enhadslisten (kommunistisk sammenslutning af småpartier) kommer af og til med korrekte iagttagelser og analyser - det er fordi de er uden for den almindelige politiske konsensus (Ehl lidt mindre end Rødt).

Det store billede er, som jeg ser det, at kurderne skal knækkes, fordi de insisterer på indentitet og eksistens for sig selv og det passer ikke ind i hverken islam eller oplysningsideologierne - ikke i Tyrkiets neoottomanske imperialistiske ambitioner og ikke i oplysningsideologiernes krav om et globalt teknokratisk diktatur.

Begge systemer er ekstremt ekspansive og intolerante og udsletter alle kulturer og folkeslag, der står dem i vejen.

Derfor må de mere eller mindre væk - som jøderne og romaerne og som nu serberne og kurderne og alle de andre mindre mindretal i regionen.

Det er kort sagt bare globalisering og vi har mange kulturelle og fysiske folkemord i vente - i det godes tjeneste.

Der er tale om den kommunistiske form for folkemord og modstand imod at blive udryddet, vil derfor fra elitens side blive fremstillet som nazisme - Stalin-style.

Man må i sandhed sige at kommunismen og kapitalismen har slået pjalterne sammen...

Kommentar #8

Erling Grape

57 innlegg  1046 kommentarer

Reisebrev fra Kobani

Publisert nesten 6 år siden

Erling Folkvord og Svein Olsen har skrevet et reisebrev fra Kobani (eller Kobane), som finnes her.

Det er fjerde gangen de er i dette området.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere