Verdidebatt

Arrangert ekteskap

Jeg har tidligere fått mye kjeft, bl.a på Nye Meninger i Dagsavisen, fordi jeg har skrevet kritisk om Hadia Tajik`s uttalelse om arrangerte ekteskap. - Prinsipielt mener jeg det å arrangere ekteskap er like legitimt som det å forelske seg og gifte seg på den måten.(Hadia Tajik)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kritkken mot meg har gått på at `en må forstå` at arrangert ekteskap kan innebære frivillighet. Altså, at arrangert egentlig betyr, slik Tajik mente det, at en spør sine foreldre om råd. Noe sporet meg til å ta opp dette temaet igjen, nemlig innlegget til Hadia Tajik her på VD - om feminisme. I sitt innlegg så bruker hun Store Norske Leksikon som en referanse for å underbygge sine argumenter: ( Ifølge Store Norske leksikon er feminisme en kritisk ideologi som kan legges til grunn for politisk handling, hvor målet er å endre skjev maktfordeling mellom kjønnene. Det sier seg dermed selv at det er grenser for hvor langt feminismebegrepet kan tøyes..(Tajik)). Hva står det så i samme leksikon (oppdatert: 7/1-2014) om arrangert ekteskap? Jo:

Arrangert ekteskap, ekteskap der foreldre og famile bestemmer valg av ektefelle for sine barn. https://snl.no/arrangert_ekteskap

Men er SNL en seriøs kilde? Vel, hvis det er godt nok for Hadia Tajik å vise til i et innlegg for å underbygge egne argumenter så er det godt nok for meg også. SNL er en seriøs kilde. Og i anledning `arrangert ekteskap` så er jeg glad for å se det jeg mener har skjedd, nemlig at SNL er tilbake til den opprinnelige betydningen av betegnelsen - etter noe vingling i 2012, i etterkant av Tajiks utspill.

Jeg håper, men tror ikke, at Hadia Tajik vil komme med en kommentar og en klargjøring av temaet til mitt innlegg. En annen norskpakistaner, Ulrik I Rolfsen, har betegnet arrangert ekteskap som arrangert voldtekt. Dette er å gå for langt, mener jeg, og han fått mye pes for sitt utspill og han har sagt unnskyld, men poenget er at en legger til rette for problemer når en bruker `arrangert` hvis det en egentlig mener er frivillig. Og i norsk lovgiving så er kodeordet `frivillig` for ekteskap. Ikke `arrangert`. Tajiks uttalelse mener jeg er forsøk på en hvitvasking av begrepet, altså uten at den gjengse og akademiske forståelsen av begrepet, og ikke minst praksisen blant folk i kulturer der familien har som tradisjon å bestemme ektefeller, blir endret.

Hvitvasking, om det så er som ordkriminalitet, er ikke bra for noen.

Tillegg: kjeften jeg fikk fra en rep i SNL var: Publisert 2 juli 2013Kommentar #19

`Dette er en utrolig rar debatt. Jeg opplever at en fjær ble til ganske mange høns da Elisabeth Hoen leste den gamle og desverre ganske utdaterte artikkelen vår. Vi overtok den gamle artikkelbasen fra papirleksikonet Store norske leksikon for to år siden. Siden da har vi jobbet med å oppdatere så godt vi og de fire hundre fagfolka våre kan. Artikkelen du fant da du søkte er utdatert og ikke særlig bra, Elisabeth. Det tar vi gjerne kritikk for, og vi skal sørge for at vi har en oppdatert og mye bedre om ikke lenge. Det er dog ingen politisk konspirasjon som er grunnen til at den ser sånn ut. Den har ikke vært endret siden den ble lagt på Internett i 2009, og ble antageligvis ikke oppdatert før den gikk i trykken på siste papirutgave heller. Når vi kommer til å endre den, vil det bli i samråd med fagfolk, ikke med kulturmininsteren. `(Ida Jackson). http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1000/subcat1029/thread278330/#post_278330

Artikkelen jeg fant var, som nevnt: arrangert eksteskap er ekteskap som bestemmes av foreldre og familie. Ja, nå er den revidert (2014) og det står som det står. ;)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt