Verdidebatt

Kjønn teller.

Det blir for enkelt å si man vil ha den beste lederen, og tro at kjønn ikke angår saken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sokneprest Kyrre Kolvik gjør seg til talsmann for at kjønn er det siste argumentet som teller ved ansettelser (Vårt Land 30/9-14). Han kjenner seg diskriminert på vegne av sitt kjønn hvis det blir en kvinnelig biskop i Bodø utfra en vurdering av kjønnsfordelingen blant biskopene.

Det er for enkelt når Kolvik ønsker seg den "beste" som sin framtidig biskop, "uavhengig av kjønn". Og det er bekymringsfullt når en så sentral fagforeningspolitiker som Kolvik retorisk spør: "Og det er vel heller ikke ønskelig for kvinner å få jobben på grunn av sitt kjønn, og ikke fordi de er veid og vurdert og sett på som den best kvalifiserte?" Tanken på at det finnes en objektiv standard for den beste lederen basert på alt annet enn kjønn er forlatt.

Kolvik uttrykker bekymring for at for få unge menn velger presteyrket og for kirkestaber som blir preget av et kjønn. Da er det underlig at han ikke ser at kjønn på toppledernivå kan være kompetanse, et fortrinn. I et mannsdominert kollegium bør kvinner ha et fortrinn.

Derfor blir det for enkelt når Kolvik sier at Kirkerådet kun skal vurdere skikkethet, lederegenskaper og kirkelig votum, og synes til å mene at kjønn ikke angår saken.

Biskopene er en sentral del av vår nasjonale kirkeledelse. Derfor må sammensetningen av kollegiet oppfattes som legitim, og kjønn hører med i den vurderingen. Det var nok mange drevne mannlige AP-politikere som følte seg forbigått når Gro presenterte sin kvinneregjering i 1986. Noen andre menn vil kjenne seg forbigått hvis den neste biskopen i Bodø er en kvinne, men diskriminert, det er de ikke.

Martin Enstad

prest og PF-medlem.

Innlegget sto på trykk i Vårt Land den 3. oktober

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt