Verdidebatt

Enslige asylbarn er ikke annenrangs

Å la en enslig mindreårig asylsøker få et dårligere omsorgstilbud enn et annet barn bare fordi det er asylsøker, fremstår som diskriminering.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Halvdan Sivertsen synger om en sommerfugl i vinterland. Når det gjelder de enslige mindreårige asylbarna er det kanskje lett å  få en annen assosiasjon. På samme måte som løvetannen sprenger seg gjennom bakken, er noen barn nødt til å sprenge seg sin vei gjennom livet. Mange asylbarn som kommer til Norge uten foreldre gjør nettopp dette. De tar seg gjennom vanskelige oppvekstkår i et nytt land og gjennom firkanta systemer og byråkrati, på samme måte som løvetannen ofte trenger gjennom hard asfalt. Mot alle odds vokser disse barna opp. I norsk asylpolitikk kan det imidlertid virke som om bakken alltid er laget av asfalt. Enslige asylbarn over 15 år har for eksempel i dag et klart dårligere omsorgstilbud enn hva norske barn under barnevernet har.

Fortsatt forskjell på omsorg til flyktningebarn og norske barn

I 2003 ble Barnekonvensjonen inkorporert i norsk lovgivning noe som betyr at norsk lov må samsvare med konvensjonen. Etter konvensjonen har alle barn krav på beskyttelse mot diskriminering på bakgrunn av blant annet etnisitet, religion og alder. Myndighetene må også ta hensyn til barnets beste i beslutninger som angår barn.

Et norsk barn uten foreldreomsorg har rett til å bli tatt hånd om av barnevernet. Barnevernloven gir barna et sterkt vern. Det stilles krav til standard på institusjonene, tilsyn og barnefaglig utdanning. Ved utgangen av 2007 fikk enslige mindreårige asylsøkere under 15 år endelig den samme retten som norske barn da omsorgen ble plassert under barnevernet. Omsorgen for enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år er imidlertid fortsatt plassert hos Utlendingsdirektoratet, hvor krav til materiell standard, tilsyn, personaltetthet og barnefaglig kompetanse fremdeles bestemmes av instrukser. Kravene i instrukser tilfredsstiller ikke de kravene som settes til barnevernsinstitusjoner. Enslige asylbarn over 15 år har derfor kvalitativt dårligere oppvekstforhold enn norske barn.

På denne måten opprettholder myndighetene et urettferdig skille mellom enslige mindreårige asylbarn over 15 år og andre barn. Denne forskjellsbehandlingen er vanskelig å forstå, og enda vanskeligere å akseptere. Hvorfor har det seg slik at norske barn har krav på et bedre tilbud enn enslige mindreårige asylsøkere. Har ikke asylbarna kjempet seg gjennom nok asfalt? Å la en enslig mindreårig asylsøker få et dårligere omsorgstilbud enn et annet barn bare fordi det er asylsøker, er intet mindre enn diskriminering. En kan stille spørsmål ved om norske myndigheter her bryter kravene i Barnekonvensjonen.

Det kommer ikke som et sjokk at skillet mellom flyktningebarn over 15 år og norske barn er begrunnet i manglende finansiering og manglende midler til flere omsorgssentre. År etter år har denne saken blitt nedprioritert til fordel for andre ting som har blitt ansett som viktigere av politikerne. Men hva er egentlig viktigere enn at barn får en likeverdig omsorg?Redd Barna og Barneombudet har i flere år tatt til orde for at barnevernet bør får omsorgsansvaret for alle enslige mindreårige helt frem til myndighetsalder.Barn som er under barnevernet har krav på et oppfølgingsvedtak etter Barnevernloven § 5A-4. At myndighetenes ansvar blir tydeliggjort et sted under Barnevernets omsorg vil kunne gjøre det lettere å følge opp barnet, og ikke minst styrke barnets rettssikkerhet og forutberegnelighet i det norske samfunnet. At Barnevernet får ansvaret for alle enslige asylbarn vil helt klart også være det som er mest i tråd med «barnets beste» i FNs barnekonvensjonen artikkel 3

En ting er sikkert- enslige mindreårige asylsøkere er ikke annenrangs barn. Disse barna har krav på de samme rettighetene som andre barn, også når det gjeder omsorg. Det er på høy tid at myndighetene kommer på banen og  sikrer at dette tydeliggjøres også i lovverket.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt