Verdidebatt

Sinaialternativet

"Finnes det en plan om å tvinge palestinere til Sinai?" spør den prisbelønte britiske journalisten Jonathan Cook fra sin utkikkspost i Nasaret.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Finnes det en plan om å tvinge palestinere til Sinai?" spør den prisbelønte britiske journalisten Jonathan Cook fra sin utkikkspost i Nasaret, hvor han har bodd siden 2001. I en artikkel i Middle East Eye argumenterer han for at så faktisk kan være tilfelle. Hvis Cook har rett, vil det i så fall bety et paradigmeskifte i Midt-Østen vi ikke har sett siden 1967.

"Hva blir Israels sluttspill i Gaza?" spør Cook videre. "Endelig finnes det indikasjoner på den framtid som Israel og Washington har i tankene for Gaza."

Noen fakta kommer man heller ikke utenom. Gaza er håpløst overbefolket (1,8 millioner minst), i mangel av basale nødvendigheter som vann, innesperret i åtte år takket være Israel og delvis Egypt, ødelagt infrastruktur gjennom massiv bombing fra Israel.

"Det er vanskelig å forestille seg at heller før enn senere vil ikke Israel unngå å møte et massivt opprør på døren," sier Cook videre. "Så hvordan mener Israel de kan unngå et scenario hvor de enten brutalt må undertrykke et masseopprør av palestinere i Gaza eller sitte rolig å se på at de river ned fengselsmurene?"

Rapporter i både arabiske og israelske media, delvis bekreftet av president Abbas, antyder at Egypt står i sentrum for en plan om å løse problemet på Israels vegne.

Denne måned publiserte israelske media påstander som at Egypts president Sisi har tilbudt de palestinske lederne en mulighet til å annektere et stykke av Sinai på 1600 kvadratkilometer, noe som vil femdoble den eksisterende størrelsen på Gaza. Planen hevdes å være positivt mottatt i USA.

I følge de samme påstander - åpenbart lekket fra det israelske militæret - vil det nye Gaza bli en demilitarisert palestinsk stat, hvor også palestinere i diasporaen vil bli tilbudt å vende tilbake til. De nåværende Palestinske myndigheter (PA) vil kunne styre over byene på Vestbredden eller ca. 20 prosent av områdene, men må gi fra seg retten til å ha en egen stat eller ha styringsrett over Øst-Jerusalem.

"Planen" er imidlertid omgående blitt vraket som "fabrikkert og grunnløs" av både palestinske og egyptiske talsmenn med beskyldninger om at Israel bruker planen til å "ødelegge den palestinske sak" og at hele planen er et påfunn av Israels tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Giora Eiland.

Og planer om et område i Sinai er langt fra ny i fra Israels  side. Den har versert i ulike former i mange år. Var det ikke Sinai palestinerne, var det Jordan. Senest under bombingen i sommer mente Likud-talsmannen i Knesset, Moshe Feiglin, at de som bodde i Gaza måtte fordrives fra sine hjem og forflyttes til Sinai i det han kalte "løsningen for Gaza".

Men denne gang er det allikevel litt annerledes. Rett før israelske media begynte å omtale planen om annektering av området i Sinai, hadde president Abbas signalisert at forslaget om å lage en palestinsk stat var fortsatt interessant for Egypt: "En seniorleder i Egypt sa: 'et ly for palestinerne må finnes og vi har hele dette åpne landet.' Dette sa han til meg personlig. Men det er ulogisk at problemet løses på Egypts bekostning. Vi vil ikke gå med på det."

Abbas kom med lignende bemerkninger på egyptisk TV en uke tidligere, da han fortalte at en israelsk plan for Sinai "dessverre hadde blitt godkjent av noen her [i Egypt]. Ikke spør mer om det. Vi har forkastet det, for det kan ikke bli slik."

Men i forrige måned dukket det opp en engelsk artikkel på hjemmesiden til den arabiske avisen Asharq Al-Awsat i London, hvor det ble hevdet at Egypts tidligere president Mubarak kom under press fra USA om å avstå territorium i Sinai til palestinerne for å hjelpe dem med å etablere en stat. Artikkelen, som baserte seg på en anonym tidligere representant for Mubarak, hevdet at presset fra USA mot Egypt begynte i 2007. "Vi kjemper både mot USA og Israel," sa representanten. "Det er press på oss til å åpne Rafah-grensen for palestinerne og gi dem oppholdstillatelse, spesielt i Sinai. Om et år eller to, skal saken om palestinske flyktningeleire i Sinai internasjonaliseres."

Ifølge samme kilden, vurderte Mubarak det slik at Israel håpet at så snart palestinerne befant på på egyptisk grunn, ville det samlede området av Sinai og Gaza bli betraktet som den palestinske staten, og det eneste området hvor til palestinske flyktninger ville få lov å returnere.

Senere ble et lignende forslag framsatt for Morsi i 2012. En delegasjon med ledere fra Det Muslimske Brorskap reiste til Washington hvor talsmenn for Det Hvite Hus foreslo at "Egypt avsto en tredjedel av Sinai til Gaza i to faser over fire til fem år."

Amerikanske talsmenn skal ha lovet å "etablere og fullt ut støtte en palestinsk stat" i Sinai, inkludert opprettelsen av sjøhavner og en flyplass. Brorskapet ble oppfordret til å forberede det egyptiske folket for avtalen.

"Det er liten tvil," sier Cook i artikkelen," at ut fra disse rapporter og aspirasjonene til høyresiden i Israel, at planen er utarbeidet av israelske sikkerhetsmyndigheter og promoteres aggresivt, ikke minst gjennom lekkasjer til israelske media."

Men det er mye opp til USA hvorvidt Sisi kan overtales til å etterkomme planen. USA gir enorme summer til Egypts militære hvert år. I tillegg trues Egypt av nye gateopptøyer på grunn av alvorlig mangel på oljeprodukter som bensin og fyringsolje.

Israel på sin side har nylig oppdaget store naturgassforekomster offshore, som de er klar til å eksportere til sine naboland, og er allerede i diskusjon med Egypt om saken.

Det spekuleres også i at Israels aksjoner i Gaza i 2008-2009, 2012 og 2014 har vært et ledd i å gjøre livet så uutholdelig for beboerne at det vil tvinge Abbas til å bli mer positiv til planen. For, som Asharq al-Awsat hevder i sin artikkel, alle aksjonene startet kort tid etter at Israel og USA  begynte å øve press mot Egypt for å avstå deler av Sinai til Gaza.

Kilde: Middle East Eye

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt