Verdidebatt

Mannebiskopenes tid er midlertidig forbi

Det tryggeste vil være at de aktuelle bispedømmeråd i noen år framover bare nominerer kvinner.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en kommentar som ennå ikke ligger ute på Verdidebatt, skriver tro- og kirkeredaktør Jordheim om de tre siste bispeutnevnelsene: «Vi kan nå slå fast at Kirkerådet tenker annerledes om grasrotmedvirkning og kjønnsbalanse enn den rødgrønne regjeringen gjorde.»

Det var vel ingen overraskelse.

Men for å vri på et kjent uttrykk: Hva angår disse tre utnevnelsene er kanskje helheten mindre enn delene: Utnevnelsen av tre relativt konservative menn bør ikke nødvendigvis sees som en helt bevisst kursendring, men kan også sees som utfallet av tre separate saker.

For å ta den siste først: Jeg mener en biskop i Nord-Hålogaland må kunne snakke noenlunde godt samisk. Dermed fremtrer utnevnelsen av Øygard som rimelig.

Hva angår Tunsberg, var det vel nesten slik at når Stortings- og ikke minst Aftenpostprest Dahl, som også hadde markert seg med bemerkelsesverdige gudstjenester i Trefoldighetskirken i Oslo, omsider hadde latt seg nominere, og hadde fått bred tilslutning, måtte man utnevne ham. (Siden vi er noenlunde jevngamle, har jeg i mitt stille sinn tenkt at det kanskje burde innføres aldersgrense for nominasjon. Men Churchill overtok 2. verdenskrig i langt høyere alder, da klarer sikkert Dahl noen småbyer og et par dalfører i noen år.)

Utnevnelsen i Agder fremtrer i ettertid som den svakest begrunnede. Men det var den første, og her kunne nok et visst markeringsbehov gjøre seg gjeldende. Det kunne likevel vært kjekt om Reinertsen på forhånd hadde gjort det klart at han ikke vier fraskilte.

Ovenstående er skrevet ut fra tanken om å ta alt i beste mening. Men nå har Kirkerådet brukt opp mannekvoten. For å markere dette, vil det tryggeste være at de aktuelle bispedømmeråd i noen år framover bare nominerer kvinner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt