Bente Levisen

10    47

Alkohol...

Publisert: 26. jul 2009 / 1032 visninger.

Om igjen og om igjen og om igjen havner jeg i diskusjon om det å drikke alkohol som kristen. Hm.


Ja, jeg skal ærlig innrømme at selv etter at jeg ble kristen, lot jeg en noe festlig fortid henge i meg og tok av og til et glass eller fem i godt lag. Jeg svelget og skrev det på kontoen ”Han tar alle mine synder” og ”Ny nåde hver dag”, dog med en litt ettertenksom ettersmak.


Med tiden ble jeg forandret.
Vel, jeg forandret meg ikke, Gud forandret meg. Det ble bare sånn.

Hva er det egentlig Gud vil? Hva mener Han om det å drikke/nyte alkohol?

La Han dette klare standpunktet MOT alkohol ned i meg fordi det er det som er rett for alle, eller gjorde Han det fordi Han så jeg var disponibel med en far som døde ung av så altfor stort inntak av drikken?

Det står mangt og meget om vin i bibelen.
Som vi leser den, kan vi gå ut fra at det er ok med et glass eller to om det ikke misbrukes.
Det jeg har blitt minnet på, er hva det ene glasset kan gjøre mot vår neste. Vi vet kanskje ikke at en i vår nærhet sliter med en fortid hvor alkoholen hadde overtaket. Kanskje vil det at han ser sine "brødre og søstre" nyte et glass eller kjøpe en flaske, føre til at svakheten i han får en ”legitim grunn” for å kunne gjøre det samme. Kanskje har en "søster" noen i sin familie som gjør livet hennes vanskelig på grunn av stort alkoholinntak.

Paulus skriver om dette en rekke ganger. I 1.Korinterbrev 8,10 står det: ”For hvis noen ser at dere som har kunnskap, spiser i et avgudstempel, vil ikke da samvittigheten til den som er svak, bli så styrket at han spiser av avgudsofrene?” I romerbrevet står det: ”Det er godt å la være å spise kjøtt eller drikke vin eller la være å gjøre noe annet som får dine søsken til å snuble eller å ta anstøt eller å bli svak.” (14,21) ”La oss derfor ikke lenger dømme hverandre, men fell heller den dom at dere ikke legger en snublestein eller en årsak til fall i veien for en bror.” (14,13)

Diskusjonene har gått livlig for seg. Noen har ment at det ikke kan kalles å drikke hvis en gjør det i festlig lag sammen med andre drikkende, uansett hvor stort inntaket er. De samme har sagt at det å drikke alkohol først er betenkelig om en gjør det alene. Noen har ment at et glass eller tre på restaurant, ferie eller til middagen hjemme er helt ok så lenge de selv ikke har blitt minnet på noe annet av Gud. Så er det de som mener at en bør være avholds for å vise verden at en er annerledes. Mange har også ment at en må verne om de rundt seg som kanskje ikke er like sterk som en selv.

Det er et stort emne, og tydelig mange individuelle svar. Hva er så det rette svaret på spørsmålet?

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Knut Haug

15 innlegg  140 kommentarer

Alkohol---

Publisert over 8 år siden

Ja Bente jeg synes du skriver godt og tankevektig om ditt emne.-Du skriver reflektert og det er nettopp dette at som kristen bør en nok være totalt avholdene når det gjelder alkohol fordi en med sin ferd (måte å være på) vil gi et signal som respekteres som rett kristen livsførsel.--Mvh Knut Haug.

Svar
Kommentar #2

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Alt med måte

Publisert over 8 år siden

Jeg tror at dette må hver og én selv svare for og velge sitt standpunkt da det ikke finnes noe fasitsvar.  Personlig ser jeg ikke noe galt i å nyte f.eks. en god vin.  Men Paulus sa jo også: "Drikk dere ikke drukne av vin, for i den er det ryggesløshet, men bli fylt av Ånden."  Det advares derfor mot misbruk, og vi skal tenke oss godt om hvor og i hvilke sammenhenger alkohol nytes. 

Noen velger å være totalavholdende, andre velger et grundig måtehold (som undertegnede), og jeg har full forståelse for at totalavhold er et alternativ når vi ser hvor mye misbruk av alkohol koster samfunnet.  (Denne diskusjonen var forøvrig også tema på verdidebatt i begynnelsen av mai).

Svar
Kommentar #3

Leif GuIIberg

72 innlegg  6329 kommentarer

RE: Alkohol...

Publisert over 8 år siden

 

26.07.09 kl. 11:56 skrev Bente Levisen:

Hva er det egentlig Gud vil? Hva mener Han om det å drikke/nyte alkohol?

Som du antyder, sier Bibelen mye om vin. Men dessverre går det ikke alltid frem om det er gjæret (alkoholholdig) vin eller ren druesaft. Ordet vin benyttes om begge. Det er bare ren drukkenskap og beruselse som det advares mot i Bibelen. Vi vet imidlertid litt om vinbruk blant jøder den gang Bibelens bøker ble nedtegnet.

Den beste vinen var kjent som behandlet (kokt) druejuice. Det var åpenbart dette som ble benyttet under brylluppet i Kana'an. Jesus laget selvsagt ikke alkoholholdig vin av vann til gjester som allerede eventuelt måtte ha drukket store mengder alkohol.

Når Bibelen benytter ordet vin i positiv sammenheng, må vi derfor kunne anta at det er den beste vinen - druejuice - som omtales.

Svar
Kommentar #4

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Syndsgradering

Publisert over 8 år siden

Det er (minst) et par debatt-temaer som jeg ikke ønsker, eller orker å delta i, enten det er her på verdidebatt.no eller i andre sammhenger. Det er homofili og alkohol sett fra et norsk kristent ståsted.

Temane kan være interessante nok, men så snart en slik debatt starter, kommer det av og til opp så mye tradisjonsbundet vås og fordomsfullt grums at debattene blir "slitsomme" og uinteressante.

Jeg understreker at jeg ikke sikter til innlegget eller kommentarene på denne tråden, men altså på et generelt grunnlag.

Det jeg heller vil peke på er hvordan vi graderer synd ut fra kulturelt ståsted. Det som er godtatt i Tyskland, kan være synd i Norge - eller omvendt, og det som er en foraktelig synd på Sørlandet, kan være helt greit på Østlandet osv. I det hele tatt driver vi stadig med syndsgradering.

Her er De ti bud:

Du skal ikke ha andre guder enn meg. Du skal ikke misbruke Guds navn. Du skal holde hviledagen hellig. Du skal hedre din far og din mor. Du skal ikke slå i hjel. Du skal ikke bryte ekteskapet. Du skal ikke stjele. Du skal ikke tale usant om din neste. Du skal ikke begjære din nestes eiendom. Du skal ikke begjære din nestes ektefelle, eller hans arbeidsfolk eller andre som hører til hos din neste.

Noen steder er det god tradisjon for å holde hviledagen hellig, mens andre steder er det liksom ikke så farlig med dette budet - lenger. Skillsmisseprosenten i Norge er i underkant av 50 % - mange også i kristne miljøer. Mange menigheter, kanskje spesielt frimenigheter(?) er belastet med maktbegjær, sjalusi, baktalelse og usannheter. Og mange av oss kan av og til bryte de to første budene (vi har vel noen avguder de fleste av oss?). Det budet som jeg tor er lettest å overholde er bud nr. 7. Det å stjele holder vi oss gjerne for gode til.

Men foran alle disse budene, er det noen tildels særnorske "bud" som virkelig skaper temperatur og ofte ender med sterk fordømmelse; homofili, Israel og alkohol. 

Om homofili er det meste sagt. De som prøver å se nyansert på Midtøstenkonflikten, blir fordømt av de kristne Israelvenne som mener det er synd å ikke stå last og brast med Guds folk i ett og alt - okke som, og når det kommer til alkohol, så har vel denne debatten vært mer framtredene tidligere, men fortsatt vekker det anstøt i noen kretser at også kritsne kan utbringe en skål for brudeparet.

Og så er det ett tema som nesten slår alt; dåp - som voksen, som barn, som frelst, som ufrelst, med eller uten Den hellige ånd osv.. Listen er lang, og det er ikke ende på innfallsvinkler. Det som forundrer aller mest er at det kan synes som at noen mener at hvis denne symbolhandlingen ikke er utført på rett vis, ja, så bærer det lukt i Helvete.

Dersom jeg har misforstått dette, beklager jeg, men da skjønner jeg iengenting av debatten. For hvis ikke det har noe med selve frelsesspørsmålet å gjøre, ja, da har det jo ingen hensikt å diskture andres måte å utføre dåpen på. Er det betdyningsløst hvordan dette skjer (noe jeg selv tror), ja, da er det meningsløst og bortkastet tid å bruke så mye energi på temaet.

Vel, dette ble litt på siden, men det har kanskje litt med temaet å gjøre, om perspektiver?

Svar
Kommentar #5

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Re. Syndsgradering

Publisert over 8 år siden

Takk for et godt innlegg, Danielsen!  Du setter ord på det jeg selv har tenkt.

Som jeg prøvde å få frem i mitt innlegg så er dette noe enhver selv får avgjøre.  Og det er på ingen måte slik at hvis man ikke er totaltavholdende så bedriver man ikke "...rett kristen livsførsel".  Jeg har vanskelig for å tro at min frelse avhenger av hvorvidt jeg var på Polet og kjøpte en flaske rødvin eller ikke....))))

Svar
Kommentar #6

Tore Holte

15 innlegg  116 kommentarer

Hei Bente

Publisert over 8 år siden

Flott innlegg om et viktig tema:) Dette ble litt langt, og jeg håper det ikke gjør noe

 

Først og fremst henger jeg meg litt opp I dette du sier om ny nåde for hver dag, og at han tar våre synder, selv om at jeg tror du forstår at det ikke er så enkelt, men mange gjør det og fortsetter i samme spor som før. De fornyes ikke.

 

Jeg drakk selv før, men en forvandling skjedde i meg. Både ved å bli meg selv bevisst, men også ved Guds nærvær

 

Når Gud tar i mot oss så er våre tidligere synder glemt, men vi formanes om å ikke fortsette å synde. Det såkalt onde kan ikke virke i en verden hvor menneskene kjenner sannheten. Uten mennesker å friste er synden berøvet sin makt og kan derfor ikke  forføre folkeslagene, lengre. Det som ikke får næring kan ikke vokse og vil dø ut.

 

 Om synd

 

Fortsetter vi å synde med vitende og vilje etter at vi har lært sannheten å kjenne, da finnes det ikke lenger noe offer for synder. Hebr 10:26

Men den som mangler dette, er nærsynt, ja, blind, og har glemt at han er blitt renset for sine tidligere synder. 2. Peter 1:9

Jesus svarte: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som gjør synd, er slave under synden (Johannes 8:34)

Men Gud være takk! Dere som før var syndens slaver, er nå av hjertet blitt lydige mot den lære som dere ble overgitt til. Dere ble satt fri fra synden og er blitt slaver for det som er rett (Rom 6:17) – Det NYE mennesket!

 

Alkohol er mye farligere enn folk tror.

 

Alkohol er den største årsaken til samlivsbrudd, vold, drap og kriminalitet i samfunnet. Det er med andre ord ufattelige lidelser og kostnader dette serum påfører samfunnet.

 

Over 1000 nordmenn dør hvert år av alkoholens skadevirkninger. 150 000 barn gruer seg til jula i Norge fordi foreldrene drikker. Over 200 000 nordmenn er avhengige, og ytterligere 70 000 har problemer med alkoholen. Dette øker dramatisk og har doblet seg siden 80 tallet. Som et virus nermest.

 

- Alkohol farligere enn amfetamin og ecstacy. Britiske forskere har rangert narkotiske stoffer etter hvor skadelige de er. Kilde Lancet og forskning.no

 

Alkoholen - skadevirkninger på kroppen

 

http://www.helsenytt.no/artikler/alkohol_skader.htm

 

Vanlig fyll, og ikke alkoholisme, er ansvarlig for de fleste problemene alkohol fører med seg. Ensidig fokus på alkoholisme vil gjøre at vi bare oppdager en liten prosent av de som står i fare for å få eller forårsake alkoholrelaterte skader, ifølge forskere.

 

http://www.rus.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=1426

 

Skader på nervesystemet

 

Alkohol skader hjernen. Evnen til å huske og tenke blir dårligere. Balansen blir også dårlig.

 

Alkohol er også det mest skadelige stoffet av alle når det gjelder fosterskader.

 

http://www.fmr.no/60-600-alkoholskadde-barn-per-aar.193817-10423.html

 

600.000 europeere dør hvert år av alkohol. Ett av fire dødsfall blant menn under 30 år skyldes alkohol.

 

http://www.aftenposten.no/helse/article1125264.ece

 

Enorme samfunnstap

 

EU; Alkoholen har også en enorm utgiftsside: Et Europeisk utvalge har beregnet de direkte, samfunnsmessige kostnadene ved alkoholskader til 125 milliarder euro, 980 milliarder kroner.

 

EU er verdens mest fordrukne kontinent, med 11 liter ren alkohol i året på hver borger. Alkohol står for hele 195.000 dødsfall i EU hvert år.

 

De indirekte skadene, for eksempel samfunnsmessige kostnader ved kriminalitet, lyder på det dobbelte.

 

Alkoholen, ein samfunnsbyrde? (Fra verdidebatt)

 

At alkoholen er eit samfunnsproblem vert vanskeleg å ignorere i lengda, for sjå berre på kva skadar den fører til. Alle desse har vore i påverka tilstand:

 

·           75% av voldsofra

·           80% av voldsforbrytarane

·           71% av drapsmenn

·           79% av ranarar

·           63% av voldtektsdømte

·           50% av dei som gjer sedelighetsforbrytelsar

·           40% av dei som tek sjølvmord

·           33% av skadde bilførarar

·           27% av skadde fotgjengarar

·           50% av drukningane

           

http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread7274/

 

40 millioner EU-borgere drikker for mye hver måned, og 100 millioner (hver tredje) har fylleepisoder hver måned...

 

Drikker vi så bidrar vi også til vekst for denne særdeles uheldige industrien

 

Om Johannes; for han skal være stor i Herrens øyne. Vin og sterk drikk skal han ikke smake, og helt fra mors liv skal han være fylt av Den hellige ånd. Luk 1:15

 

Drikk dere ikke fulle på vin, det fører til utskeielser, bli heller fylt av Ånden Efeserne 5:18

 

mvh

Svar
Kommentar #7

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Kjempebra, Bente!

Publisert over 8 år siden

Likegyldigheten er vår verste fiende.  Derfor er det veldig, veldig flott at du Bente engasjerer deg i rusdebatten.  Alkoholen har ødelagt for mange, og den er årsak til store økonomiske uttellinger for samfunnet årlig.  Jeg registrerer at mange vil at en skal være likegyldig til dette samfunnsproblemet.  Og denne likegyldighetspesten har også sneket seg inn i kristne samfunn.

Takk, Bente - og stå på videre!!!

Svar
Kommentar #8

Knut Haug

15 innlegg  140 kommentarer

RE: Re. Syndsgradering

Publisert over 8 år siden

 

26.07.09 kl. 14:08 skrev Rolf Egil Pedersen:

Takk for et godt innlegg, Danielsen!  Du setter ord på det jeg selv har tenkt.

Som jeg prøvde å få frem i mitt innlegg så er dette noe enhver selv får avgjøre.  Og det er på ingen måte slik at hvis man ikke er totaltavholdende så bedriver man ikke "...rett kristen livsførsel".  Jeg har vanskelig for å tro at min frelse avhenger av hvorvidt jeg var på Polet og kjøpte en flaske rødvin eller ikke....))))

 

Svar
Kommentar #9

Knut Haug

15 innlegg  140 kommentarer

RE: Re. Syndsgradering

Publisert over 8 år siden

 

26.07.09 kl. 14:08 skrev Rolf Egil Pedersen:

Takk for et godt innlegg, Danielsen!  Du setter ord på det jeg selv har tenkt.

Som jeg prøvde å få frem i mitt innlegg så er dette noe enhver selv får avgjøre.  Og det er på ingen måte slik at hvis man ikke er totaltavholdende så bedriver man ikke "...rett kristen livsførsel".  Jeg har vanskelig for å tro at min frelse avhenger av hvorvidt jeg var på Polet og kjøpte en flaske rødvin eller ikke....))))

 Ja

Svar
Kommentar #10

Knut Haug

15 innlegg  140 kommentarer

RE: Re. Syndsgradering

Publisert over 8 år siden

 

26.07.09 kl. 14:08 skrev Rolf Egil Pedersen:

Takk for et godt innlegg, Danielsen!  Du setter ord på det jeg selv har tenkt.

Som jeg prøvde å få frem i mitt innlegg så er dette noe enhver selv får avgjøre.  Og det er på ingen måte slik at hvis man ikke er totaltavholdende så bedriver man ikke "...rett kristen livsførsel".  Jeg har vanskelig for å tro at min frelse avhenger av hvorvidt jeg var på Polet og kjøpte en flaske rødvin eller ikke....))))

 Beklager at kommentaren ble sendt før den var ferdigskrevet.--Ja, enig i mye av det Danielsen her skriver.--Og kan å være enig i det du Pedersen skriver at din frelse ikke avhenger av om du var på Polet og kjøpte en flaske rødvin eller ikke.(Det ville vært en "skjør" ufullkommen frelse)- Men det som jeg er ute etter det er at vår livsførsel ikke er likegyldig i vår omgang med medmennesker. Jeg tenker her på det Paulus skriver i Første Brev Til Korinterne Kapitlene 8 og 9. Slik konkluderer han i vers 22,23:" For de svake er jeg blitt svak, for å vinne de svake- For dem alle er jeg blitt alt, for i alle fall å frelse noen. Alt gjør jeg for evangeliets skyld, for at også jeg kan få del i det. Mvh. Knut Haug.

Svar
Kommentar #11

Olav Andreas Sæther

52 innlegg  188 kommentarer

Alkoholen, en gave som kan misbrukes.

Publisert over 8 år siden

Som tidligere "avholdsmann" satt jeg pris på at min egen alkoholdebu ble som 25 åring, og ikke som 14 åring. Barn trenger å ha rammer som trygger dem mot alkohol.

Som 26 er jeg fremdeles "avholdsmann" 90% av tiden, og "måteholdsmann" de siste 10%. - Jeg sier ikke lengre neitakk til en pils eller to om en kamerat vil spandere. Men kjøper helst clausthaler om jeg handler selv. Samt at jeg sier nei til pils nr. 3. - Hvor "mange jeg tåler" har jeg intet behov for å finne ut. Og http://avogtil.no/ sine standpunkter støttes fult ut.

Jeg ser mange samfunsmessige grunner til å begrense alkoholforbruket mest mulig, og opprette en rekke "alkoholfrie soner" i eget liv og samfunnet forøvrig.

Men å "teologisk" forby all bruk av alkohol, og fordømme alle "måteholdsfolk" inklusive altså meg selv, ser jeg ikke grunnlag for. Bibelens tekster om Alkohol er mange og sammesatte. En tale jeg synes oppsumerer på en god måte, (selv om heller ikke denne går i dybden av alle tekstene, det ville tatt flere uker), er denne: http://www.salemmenighet.no/last_fil.php?go=fil&kat=79  jeg anbefaler alle å høre den.

Svar
Kommentar #12

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Gave til besvær...

Publisert over 8 år siden

Og takk takk for det!  For visst kan alkohol defineres som en gave - på samme måte som metadon, heroin, kokain, hasj, marihuana, LSD osv kan defineres som gave for de som mottar disse stoffene.

Men så er det så greit med gaver; vi kan bruke dem døgnet rundt, natt som dag - hvis vi har avsenderen kjær.  Eller vi kan bytte dem inn i ting vi syns er mer fornuftige.  Eller vi kan sette gaven på mørkloftet der de står og opptar plass - og til slutt kastes.  Eller vi kan gjøre kort prosess og kaste gaven i søpla umiddelbart.

Og hva Sæther gjør, får bli hans egen sak.  Han skal få nyte sin "gave" i fred de små prosenter av tid han avsetter til den slags sysler.....

God sommer - med eller uten alle disse "gavene"!

 

Svar
Kommentar #13

Olav Andreas Sæther

52 innlegg  188 kommentarer

Gaver med bruksanvisning.

Publisert over 8 år siden

Gaver kommer ofte med bruksanvisning. Hva alkohol angår advarer Bibelen kraftig mot fyll og negative konsekvenser av fyll. Samt at Gal 5.21 skulle vært mer enn nok til å slå fast at all form for direkte drukkenskap er synd.

 

" 19 Det er klart hva som kommer fra vårt kjøtt og blod: hor, umoral, utskeielser, 20 avgudsdyrkelse, trolldom, fiendskap, strid, sjalusi, sinne, selvhevdelse, stridigheter, splittelser, 21 misunnelse, fyll, festing og mer av samme slag. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: De som driver med slikt, skal ikke arve Guds rike"

 

Jeg mener ikke vi kan kalle alkoholen i seg selv for "djevelens munnvann" og en synd i seg selv. Det klinger dårlig med lovprisningen av Gud  i salme 104 som inkluderer "1 Lov Herren, min sjel! ...

  14 Du lar gresset gro for dyrene
  og for menneskene vekster som de kan dyrke.
  Slik lar du brødet komme fra jorden
  15 og vinen som gjør menneskene glade.
  Du lar ansiktene skinne av olje,
  og gir brød som styrker mennesket."

 

Men tar man i mot denne gaven, så les nå for all del bruksanvisningen ! Unngå misbruket.

Og er du eller noen i din omgangskrets slik at det å unngå misbruket føles umulig, så ungå også bruken. Det er det enkleste rådet. Totalavholdstandpunkt er intet dårlig standpunkt. Men det bør tas uten at det med på lasset en fordømmelse av "måteholdsfolket" som fortapte.

 

Om noen derimot møter meg i regelrett drukken tilstand, "fyll festing og mer av samma slag", så håper jeg at vedkommende tar seg en alvårsprat med meg og forklarer meg at jeg er på ville veier. Den slags sømmer seg rett og slett ikke for en kristen. Jamf. Gal 5.19-21.

 

Så langt de teologiske moment. Av samfunnsmessige moment finnes det noen på www.avogtil.no 

der tales om måtehold med totalavhold i bestemte "soner" av livet og samfunnet. Personlig har jeg flere "soner" enn det som er der. Blandt annet drikker jeg aldri når jeg er med folk jeg vet eller trur kan ha vanskeligheter med å vite hvor grensen går. Sammen med slike ønsker jeg å være totalt avholdende. For å med det ikke moralisere, men kanskje ved mitt blåtte nærvær redusere inntaket dems, og muligens også hjelpe dem om det skulle gå så langt at det blir behov for. F.eks. med å kjøre dem hjem. Selv en halvliter er for mye til å kjøre, derfor totalavhold i slike situasjoner.

Om noen heller ønsker å kun leve etter totalavhold, ja så er jo det på mange måter et enklere standpunkt å forholde seg til. Så Gud velsigne dem for det :)

Svar
Kommentar #14

Bente Levisen

10 innlegg  47 kommentarer

O. Sæther og noen til

Publisert over 8 år siden

Takk for mange gode kommentarer, det er lett å være litt enig med de fleste, selv det nok sier seg selv at jeg er mest enig med dem som heller mot et "totalavhold". Jeg ser at et glass i ny og ne ikke er skadelig, men jeg vet også at vi ikke evner å se konsekvensene av hva det ene glasset ute blant folk kan ha av ringvirkninger...

Da jeg var nyfreslt (fem år siden) var jeg helt "rookie". Jeg ante ingenting om noe som hadde med kristent liv å gjøre. Annet enn det folk flest forbinder med "de derre" og det er jo mest noen forestillinger ufrelste trekker fram når de diskuterer negativt og rakker ned på kristne.
En av de tingene var dobbeltmoralen. Dette med sex, alkohol osv.

Da jeg så kom "innforbi" rekkene, tenkte jeg at det livet jeg hadde levd, var en saga blott. Jeg så fram til å legge det bak meg. Jeg var letta over å skulle "slippe" å kjenne på den tomheten mer, og gledet meg til å tilhøre en familie med en høyere standard, en familie som isamlet flokk sa NEI til alt det jeg hadde sagt JA til før...

Skuffelsen var derfor stor da en avde første opplevelsene jeg hadde, var en "bror" som drakk seg dritings og ville ha meg med på både det ene og det andre. Han visste litt om fortida mi, og regnet meg for et lett offer, siden jeg var så fersk i helliggjørelsen...
Vel - han gikk vel over streken av hva dere vil kalle akseptabelt. Der er dere enige. Men tiden etter viste meg at han ikke var alene. Et glass eller tre var vanlig. Og det var ingen som tok hensyn til at jeg både hadde den fortiden jeg hadde (noen visste det, andre ikke) eller hadde en pappa som drakk seg ihjel da han var 53.

Poenget mitt, er at dere vet ikke alt om alle rundt dere. Jeg var svak som nyfrelst. Det tok meg nesten et år å komme forbi og gjennom den knekken jeg fikk av "brødre og søstre" som bare tok seg et glass eller tre.

Mitt mål er ikke å stenge alle og enhver fra sin store glede i livet - alkoholen, men jeg har likevel lyst til å spørre et spørsmål: hva er det med det glasset eller tre som er så godt at det ikke kan erstattes med juice, farris, bruse, vann, limonade, iste, eller hvasomhelst?

Er det smaken, eller den lette beruselsen du vil ha?

Svar
Kommentar #15

Olav Andreas Sæther

52 innlegg  188 kommentarer

RE: O. Sæther og noen til

Publisert over 8 år siden

 

29.07.09 kl. 13:14 skrev Bente Levisen:

Poenget mitt, er at dere vet ikke alt om alle rundt dere. Jeg var svak som nyfrelst. Det tok meg nesten et år å komme forbi og gjennom den knekken jeg fikk av "brødre og søstre" som bare tok seg et glass eller tre.

Mitt mål er ikke å stenge alle og enhver fra sin store glede i livet - alkoholen, men jeg har likevel lyst til å spørre et spørsmål: hva er det med det glasset eller tre som er så godt at det ikke kan erstattes med juice, farris, bruse, vann, limonade, iste, eller hvasomhelst?

Er det smaken, eller den lette beruselsen du vil ha?

 

Takk for et ærlig og tankevekkende innlegg :)

Svaret på spørsmålet ditt er for min del enkelt: Det er ingen av delene.

Skal jeg kjøpe selv så foretrekker jeg Clausthaler (alkoholfri), eller aller helst Carlsberg-alkoholfri (som jeg smakte etter en tur på svinesund, den finnes ikke i Norge pr. dags dato). Det er disse jeg synes smaker best. Ingen av de alkoholholdige øltypene jeg har smakt liker jeg like godt.

Den lette beruselsen vil de som kjenner meg si jeg er i stand til å "oppkonstruerere" totalt uten stimulier. Gode venner og seinekvelder skaper mer enn god nok stemning.

For min del er svaret rett og slett høflighet: etter å fått endel venner utenfor "bedehusland" har jeg skjønt at det for mange er naturlig å spandere en øl om man er på besøk en kveld, eller sier ja takk til en tur ut etter jobb. Når disse, som den naturligste ting i verden setter en pils på bordet som jeg skal ha, så takker jeg for den. Samtidig sier jeg gjerne at jeg helst foretrekker clausthaler. Så da er det den som kommer på bordet neste gang ;)

Det eneste alkoholholdige jeg har betalt for av egne penger er pæresider. Her har jeg ikke funnet noe alkoholfritt alternativ som har samme smak. Men tar gjerne i mot tips :) (synes den har en sødme som er bedre enn f.eks Mozell).

Skulle jeg være på en restaurant eller i en bryllupskontekst hvor det ikke er tilgjengelig alkoholfri vin sier jeg jatakk til et glass alkoholholdig fordi "rammen rundt" gjør at jeg har mere lyst på vin enn på cola.

Så enkle er altså mine grunner til å ta dette ene glasset eller tre ;) Og ingen av dem er så tungtveiende at jeg ikke kan la være men heller ta noe annet om situasjonen skulle tilsi det.

Forøvrig synes jeg alkohol i menighetskontekst er en uting, nettopp av de årsaker du tar fram.

Svar
Kommentar #16

Cathrine Pedersen

0 innlegg  36 kommentarer

Hellig ku

Publisert over 8 år siden

Ein veit nesten ikkje kva ein skal sei i ein sånn debatt der det sterke blir ei hellig ku, og avholdsfolket fort blir mørkemannisert. Blir som ungane, vil ha! Vil ha! Kva med å tenkja litt på andre enn seg sjølv og sine egne lystar som kristen? William Boot(grunnleggjaren av Frelsesarmeen)si kone Catherine sa dette: "Alkohol er djevelen i flytende form". Lyst på ein sup, nokon?

Hvis me verkeleg elskar våre medmenneske og har Jesu kjærlighet til dei, vil me dei det beste. Kor småleg verkar det då at ein vil ha drinken sin/ølet sitt o.a.?

Svar
Kommentar #17

Bente Levisen

10 innlegg  47 kommentarer

Hei Fru Pedersen

Publisert over 8 år siden

;-)

Ja, noe av mitt poeng er nettopp vår neste. Men det er en debatt vi aldri vil komme til bunns i... synd, fordi det nok er et av de største samfunnsproblemene vi har, med så uendelig, uendelig mange negative bivirkninger...

Svar
Kommentar #18

Olav Andreas Sæther

52 innlegg  188 kommentarer

RE: Hellig ku

Publisert over 8 år siden

 

07.08.09 kl. 19:17 skrev Cathrine Pedersen:

Ein veit nesten ikkje kva ein skal sei i ein sånn debatt der det sterke blir ei hellig ku, og avholdsfolket fort blir mørkemannisert. Blir som ungane, vil ha! Vil ha! Kva med å tenkja litt på andre enn seg sjølv og sine egne lystar som kristen? William Boot(grunnleggjaren av Frelsesarmeen)si kone Catherine sa dette: "Alkohol er djevelen i flytende form". Lyst på ein sup, nokon?

Hvis me verkeleg elskar våre medmenneske og har Jesu kjærlighet til dei, vil me dei det beste. Kor småleg verkar det då at ein vil ha drinken sin/ølet sitt o.a.?

 Jeg kan ikke annet enn å si at du må ha misforstått meg grundig om du mener jeg står for det du skriver her Cathrine.

Jeg har ingen ønsker om å "mørkemannisere avholdsfolket". Tvert i mot.

Men jeg har heller ingen ønsker om å "mørkemannifisere" beviste måteholdsfolk som ser kompleksiteten i problemstillingen og slettes ikke tenker på "seg sjølv og sine egne lyster som kristen" men elsker sine medmennesker og vil deres beste. Jeg har da aldri sagt at jeg "vil ha drinken/ølen min" om det går utover min neste. Det er da det totalt motsatte jeg står for.

 

Mvh. Blå Kors medlemmet O.A. Sæther.

Svar
Kommentar #19

Olav Andreas Sæther

52 innlegg  188 kommentarer

RE: RE: Hellig ku

Publisert over 8 år siden

 Forøvrig kan jeg ikke annet enn å si at om man utøver aldri så lite "skriften alene" praksis ovenfor sitatet "Alkohol er djevelen i flytende form" så må man komme til den konklusjon at det ikke holder mål.

Sier man derimot at FEIL BRUK av alkohol er en djevelsk bruk, så kan man påberope seg å være bibeltro.  (Gal 5:21: misunnelse, mord, drukkenskap, svirelag og annet slikt. Om dette sier jeg dere på forhånd, som jeg også før har sagt dere: De som gjør slikt, skal ikke arve Guds rike.)

 

Hensyn til min neste, (som jeg som dere har påpekt, jeg ikke alltid kjenner bakgrunnen til), gjør jo at jeg dermed svært sjelden drikker noe som helst alkoholholdig.

Hvorfor skal beviste måteholdsfolk demoniseres all den tid BIBELENE omtaler vin positivt i flere steder? Jeg håper dere kan se ørliten logikk i følgende resonement: skulle Paulus som alltid taler hardt mot synd, kunne "tillate litt synding for å bøte på magesmerte" ? Selvfølgelig ikke. Ergo er ikke vinen (og alkoholen) i seg selv synd. (1Tim 5:23)

Det er dette som er det komplekse bildet som Bibelen gir: alkoholen er ikke djevelsk.

Men på samme tid: alkoholens konsekvenser i en persons liv kan være djevelske (syndige, og føre med seg mye fortvilelse). Cathrine Boot (og forsåvidt også "vår egen" Lestadius) gjør i sin iver etter å bekjempe den djevelske drukkenskapen, desverre den feil å utale en ubibelsk løgn når de sier at alkoholen selv er djevelen.

Det må finnes rom for å distansere disse to fra hverandre.

 

Om noen, evnt. mange, da for å i eget og andres liv ungå å komme borti disse djevelske konsekvensene av alkoholen, velger å gjøre leve totalavholdende. Så er det et meget høyverdig og høytaktet valg i mine øyne. Det var også mitt valg inntil for kort tid siden. Men nå forsøker jeg meg altså som en bevist måteholdsmann som alltid har min nestes beste i fokus. - Skal dere demonisere meg for det?

 

07.08.09 kl. 19:17 skrev Cathrine Pedersen:

William Boot(grunnleggjaren av Frelsesarmeen)si kone Catherine sa dette: "Alkohol er djevelen i flytende form". Lyst på ein sup, nokon?

Svar
Kommentar #20

Bente Levisen

10 innlegg  47 kommentarer

O Sæther

Publisert over 8 år siden

Det er en stor debatt, og jeg har lenge ikke villet trekke inn det jeg nå skriver. Men siden du undertegner med Blå Kord mann og også skriver at du sjelden nyter noe alkoholholdig, så skriver jeg det likevel.

Dette er en diskusjon vi har hatt her både delvis inn i Blå Kors kretser, men også på tvers av andre eksrusmiljøer og forendinger.

Og jeg er klar over at hodet mitt igjen kan falle når jeg sier det, men:

Din neste (en "bror") i hjørnet av uterestauranten, vet han at det servitøren kommer med i glasset ditt er alkoholfritt?

Jeg vet av erfaring, fra en far med dette som sitt stoørste problem i livet, samt andre bekjente med familiemedlemmer dypt inne i rushelvete, at en misbruber LETER etter unnskyldninger etter å få ta den enste slurken, det neste glasset, de neste flaskene.
Selv etter uker og mnd på vannvogna, er dette ofte eneste fokuset. Et fokus som må kjempes vekk hver dag. Med Jesus på laget går det bedre, men det er ikke alle som blir kvitt suget momentant, og det er en kamp.
Selvfølgelig er det hans eller hennes valg å sette seg eller ikke på denne uterestauranten hvor alkohol serveres, men eksemplet kunne like gjerne vært en grillfest i nabolaget. "Eks"misbrukeren kommer et steg videre om han/hun får se at "brødre og søstre" drikker solo, vann og cola som han selv er overlatt til, men skrittene og viljen begynner å vakle om det som er i glasset til noen av disse slskna ser ut som det kan være noe han/hun har veldig lyst på.

Derfor... mener jeg ikke engang alkoholfritt er godt nok...

Men - jeg er nok bikket litt over kanten?

Svar

Siste innlegg

Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 13 timer siden / 93 visninger
0 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 14 timer siden / 162 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 1759 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 105 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
2 dager siden / 711 visninger
2 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 5 timer siden / 223 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 6 timer siden / 223 visninger
Stefan Hallman kommenterte på
Hit, men ikke lengre
rundt 6 timer siden / 868 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
rundt 7 timer siden / 3351 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 7 timer siden / 1583 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 7 timer siden / 2135 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Les flere