Verdidebatt

Bibelsyn fra en lekmanns perspektiv

I stedet for å slå folk i hodet med bibelvers må vi være i stand til å forklare konsekvensene av en moral som endres. Konservative må kunne begrunne sine standpunkt ut fra et ideologisk perspektiv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Debatten om bibelsyn har pågått en tid. Spesielt i forhold til utviklingen av Menighetsfakultetet. Som kristen vet jeg at dette angår meg. Bibelsyn handler til syvende og sist om hvem Gud er. Det er med andre ord avgjørende for den kristne tro. Men hva mener jeg?

Redaktør i Dagen, Tarjei Gilje, skrev følgende i sin lederartikkel 30. august;

«I min generasjon vegrer mange antatt konservative kristne seg for å ta stilling i samtidens betente spørsmål. Andre overlater vurderingen til fagfolket. Eventuelt identifiserer man seg med det synet det er forventet at man skal ha, men uten at man egentlig har engasjert seg og dermed kan forklare hvorfor man mener det man mener.»

Dette tror jeg stemmer. Og det utfordret meg fordi det var meg Gilje snakket om. Det er jeg som identifiserer meg med det synet det forventes jeg skal ha, men vet jeg hvorfor?

I mange bedehusmiljø blir det forventet at man skal ha et konservativt syn i både viktige og mindre viktige saker. Men hvorfor sies det lite om. Dette er alvorlig og bør vekke bekymring, for som Gilje sier videre; «De som måtte tro at typisk konservative standpunkter nærmest blir videreført av seg selv i dagens Norge, bør forberede seg på store skuffelser.»

Svært mange av de konservative standpunkter man i dag forventes å skulle videreføre er i liten eller ingen grad forankret i et ideologisk menneskesyn hvor man har klart for seg at den allmektige og treenige Gud har skapt hvert enkelt menneske med en mening; relasjon og samfunn med Ham! I stedet har vi lært om en Gud som er dommer over synd. Menneskeverdet er i svært liten grad relatert til skapelsen, men heller utelukkende til frelsen. Faktum er at sammenhengen mellom en treenig Gud som i sitt råd skaper mennesket, gir avkall på sin allmakt ved å gi mennesket fri vilje til å elske Ham, og som så velger å dø for å berge sine skapninger, til sammen gir oss en forståelse av hva mennesket er! Mennesket er meningen bak hele skaperverket. Intet mindre. Den Treenige Guds relasjon til mennesket er den høyeste mening med hele skapelsen, og dette lengter Han etter.

Et slikt grunnlag for vår tro har vi hørt lite om fra talerstolene på bedehusene langs Vestlandet. Nå sier ikke jeg at forkynnelsen har vært feil. Det er helt nødvendig for ethvert menneske å se sin egen fortapte situasjon for å kunne motta frelsen fra Jesus Kristus. Og dette forholdet mellom den enkelte og Jesus Kristus vil alltid være det avgjørende for vår tro.

Men når vi diskuterer bibelsyn må konservative i større grad skille mellom spørsmål som ikke har noen konsekvens for moralen fra de som har det. Det har ikke noen konsekvens om hvorvidt jorden er 6.000 år gammel eller ikke. Derimot har moralske spørsmål enorme konsekvenser. For moralen kommer fra Gud selv. Sier vi at moralen endrer seg betyr det at Gud endrer seg. Og et slikt syn på Gud er dramatisk.

Forstår vi ikke dette vil vi ikke være i stand til å gjøre rede for våre konservative meninger når vi blir utfordret fra liberale og sekulære kretser. Spesielt i samlivsetikken. Kjærligheten blir brukt som trumfkort, og vi står tilbake med svarteper. Men med forståelsen av en lidende Gud som selv har blitt avvist vil vi kunne forklare at kjærlighetens bakside er lidelse. Vårt lodd er å leve med savn, på samme måte som Han gjør det. Denne forståelsen av selve livet må vi holde fast på overfor en sekulær bevegelse som sluker alle med budskapet om nytelse. I stedet for å slå folk i hodet med bibelvers må vi være i stand til å forklare konsekvensene av en moral som endres. Konservative må kunne begrunne sine standpunkt ut fra et ideologisk perspektiv. Nå er ikke kristendommen en ideologi, men om vi skal kunne gjøre rede for at våre standpunkt er gode, må vi kunne forklare hvorfor. Da må vi kunne argumentere ideologisk. Vi må kunne vise at valg har konsekvenser.

Det bør være i konservatives interesse, at våre kristne og konservative standpunkt har en solid forankring og forståelse. Bare på den måten kan vi føre dem videre. Og da tåler de godt en runde i arenaen.

Først publisert i avisen Dagen 23.09.2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt