Alf Knutsen

Kantor. Fjellhamar
1

Band eller orgel i gudstjenesten?

Man får ikke de beste musikerne dersom man går i skyttergraver der orgelfundamentalister skyter på bandfundamentalister.

Publisert: 22. sep 2014

Gudstjenestereformen i Den norske kirke er en realitet. Hva reformen faktisk innebærer varierer fra menighet til menighet. Men selv om endringene er ulike, er inntrykket at mye blir møtt med et skuldertrekk. Med ett unntak: Musikken.

Hvilken musikk som preger gudstjenesten, engasjerer alle. Det diskuteres heftig både i kirkens organer, på fagsamlinger, i menighetene, og ikke minst i kirkebenkene. I min egen menighet, hvor jeg inntil i høst var kantor, har vi de siste årene gjennomført noen utvalgte gudstjenester med band. Når vi i etterkant har evaluert disse gudstjenestene, har konklusjonen vært like klar som den er selvfølgelig. Det handler ikke om band eller orgel. Menigheten er ikke så opptatt av hvilke instrument som klinger så lenge gudstjenesten fungerer godt.

Fullsatt. I sommer besøkte jeg en av de største baptistmenighetene i New York. Musikalsk er menigheten viden kjent for et fantastisk kor og kirkemusikere på øverste hylle. Musikken er nok ganske sikkert en vesentlig årsak til at det er fullsatt hver eneste søndag. På denne gudstjenesten fikk jeg høre et imponerende akustisk kirkeorgel og et meget samspilt kirkeband.

Det musikalske ble tatt hånd om av supre håndverkere på alle instrument. Etter gudstjenesten fikk jeg hilse på musikalsk ansvarlig og kommenterte da at vi fikk høre både kirkeorgel og band. Han kunne fortelle at stil og form diskuteres hver uke. «Orgel eller band? Vi blir aldri helt enige. Men vi er enige om at folk skal synge.»

Skattekiste. Men hvor går kirkemusikken i Norge? Hvilken virkelighet skal norske kirkemusikere utdannes til? Det eksisterer en skattekiste av repertoar på klassisk kirkemusikk. Denne skattekisten kan ikke åpnes uten dedikerte kirkemusikere med solid fagkunnskap.
På den annen side skjer det ofte at klassisk utdannede kirkemusikere hverken har kunnskap eller evne til å levere den stilen mange menigheter etterspør.

Jeg skulle ønske utdanningsinstitusjonene satte seg sammen, tok grep og satte en standard: Slik ønsker vi det i Den norske kirke! Kanskje man skulle starte med å se hva man faktisk er enige om. For selv om felles musikalske referanserammer er vanskelig å definere, er det noen objektive sannheter som de fleste vil støtte: Den kristne kirke er en syngende kirke. Musikken i gudstjenesten skal fremme salmesangen.

Fagområde. Jeg håper i alle fall vi kan bli enige om at musikk er et fagområde. Kirka fortjener de beste musikerne, og det må bli attraktivt å være kirkemusiker. Ikke et vondt ord om konserter og teater, men det er som kirkemusiker man virkelig kan være med å sette musikk til selve livet. Eller som en kollega av meg sier: «We make soundtrack to life!»

Man får ikke de beste musikerne om man går i skyttergraver der orgelfundamentalister skyter på bandfundamentalister. De fleste mennesker vet at det blir ikke automatisk flott med orgel fordi orgel er et imponerende instrument.

Det blir ikke automatisk fint med band fordi band er kult. Poenget er; vi trenger gode musikalske håndverkere i kirka. Kanskje tiden er inne til å se på hvordan man utdanner kirkemusikere i Norge. Ikke drive brannslukking, men ta grep.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 22.9.2014

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Jakob Furuseth og Rune Skjefstad

1 innlegg  17 kommentarer

P2-kirken

Publisert over 5 år siden
Er vi kirke bare for dem som liker NRK P2 eller Alltid Klassisk? Kanskje folkelige P1, som har 40% av lytterne, sjangermessig er mer i nærheten av hvordan folkekirken burde høres ut. http://www.nrk.no/arkiv/artikkel/a_-b-og-c-lista-nrk-p1_-uke-39-2014-1.11945164
Kommentar #2

Sverre Olsen

1 innlegg  995 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Alf Knutsen. Gå til den siterte teksten.
Det blir ikke automatisk fint med band fordi band er kult. Poenget er; vi trenger gode musikalske håndverkere i kirka. Kanskje tiden er inne til å se på hvordan man utdanner kirkemusikere i Norge. Ikke drive brannslukking, men ta grep

Hva med å kombinere? Iver kleive og Reiersrud har jo fått frem spennende lydbilder. 

Dagsland, Iver kleive, Blues gitariusten Snowy White og trompetisten Lew Soloff lager også magisk stemning når de spiller salmer. 

Jeg er en orgel fanatiker. Jeg elsker lyden i kirkeorgel. Alt fra den vare melankolske klangen til det mektige "tutti" bruset. 

Kombiner kan man likevel. Så kan vel noen salmer spilles med plain orgel, mens andre kombineres, eller blir rene band salmer. 

Band? Ja! Kirkeorgel? Ja! 

Som agnostiker er jeg sjelden i kirken, så dette er bare generelle betraktninger fra meg. 

Kommentar #3

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Orgel

Publisert over 5 år siden

Orgel er et flott instrument, som gir en fantastisk fin lyd. Den bekreftelsen får jeg hver gang jeg hører på Rick Wakeman.

Et band kan også lage fin musikk.

Nå behøver det vel ikke være enten eller. Dette burde da kunne kombineres.

Det er en tid for alt, som det heter.

Kommentar #4

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Så er vi to.

Publisert over 5 år siden
Sverre Olsen. Gå til den siterte teksten.
Jeg er en orgel fanatiker. Jeg elsker lyden i kirkeorgel. Alt fra den vare melankolske klangen til det mektige "tutti" bruset.

Jeg har også en lidenskapelig kjærlighet til "dronningen blant istrumenter": Kirkeorglet. Skulle det forsvinne fra kirkens liturgi forsvinner jeg fra benkene.

Dette til tross for at jeg gjennom et langt liv og fortsatt dyrker jazzen som en hovedinteresse og er den dag i dag aktiv klarinettist i et tradjazz/swingband. Stinn brakke ved hver konsert.

I tillegg er vi på mitt hjemsted så heldig å ha en organist som samtidig er lidenskapelig både jazzelsker og jazzmusiker. Jeg spiller fra tid til annen i kirken sammen med ham. Han vil gjerne benytte kirkens piano, men jeg insisterer på å bli akkompagnert av orgelet når jeg spiller min blues, gospellåter, svingende Åge Samuelsen-ting osv. Utrolig gøy og svært interessant. Vi hadde ansvaret for musikken ved en stor begravelse med stappfull kirke. Vi spilte ting som Georgia on my mind, St. James Infirmry m.m. Responsen var overveldende. Karakteristikker som "Guddommelig musikk" o.l ble hørt.

Jeg er av den formening at de fleste organister sitter fast i en stereotyp forestilling om kirkeorglets muligheter. Man synes fanget i et tradisjonelt repertoar og avskjærer seg selv anledningen til å eksperimenterer med kirkeorglets uendelige muligheter og utvidelser av instrumentets uttrykk.

Så mitt råd til Alf Knutsen er: Stå på og svikt ikke "dronningen."

Kommentar #5

Sverre Olsen

1 innlegg  995 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Mons Henrik Slagsvold. Gå til den siterte teksten.
Responsen var overveldende. Karakteristikker som "Guddommelig musikk" o.l ble hørt.

Det tror jeg på. Jeg har selv hatt opplevelser der jeg har blitt dypt rørt når dyktige musikere har kombinert orgel med andre instrumenter. 

Høres ut som du har det gøy med musikken! Selv er jeg hobby utøver og spiller sjelden for fulle hus :-). Gøy har vi det likevel. 

Kommentar #6

Jakob Furuseth og Rune Skjefstad

1 innlegg  17 kommentarer

Hva var opprinnelig hensikten?

Publisert over 5 år siden
Orgelet er ikke målet, men et instrument. Et blant mange instrumenter/redskaper som skal hjelpe menigheten å lovprise Gud, og å tolke livets store mysterier. "Dronningen" er dronning bare for noen få spesielt interesserte. Brutalt, men sant. Spør heller folk på gata om hva slags instrumenter og musikk som best tolker deres liv og følelser. Vi er folkekirke - ikke nisjekirke.
Kommentar #7

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Hva ER hensikten?

Publisert over 5 år siden

I min Bibel er ikke orgel nevnt med et eneste ord. Heller ikke band. Så begge deler bør jo være greit sånn sett, så lenge man tjener sin Gud - i Gudstjenesten. Heldigvis er det i alle fall helt uinteressant hva ateister syns om dette spørsmålet.

Men om man vil ha litt god åndelig stemning i Gudstjenesten er det mye viktigere med kor og en menighet som er engasjert. Så lenge ikke kirken ønsker å ha profetisk tale og tungetale bør den i alle fall satse på kor både med orgel og band.

Dersom det er slik at musikkinstrumentene engasjerer alle og diskuteres heftig både i kirkens organer, på fagsamlinger og i menighetene bør disse kanskje bruke litt mer tid på et helt annet fokus.

Ref.: 1. Kor 14:3-5Men den som taler profetisk, taler for menneskene, til oppbyggelse, formaning og trøst.Den som taler i tunger, oppbygger seg selv, men den som taler profetisk, bygger opp menigheten.Jeg skulle ønske at dere alle talte i tunger, men enda mer at dere talte profetisk. For den som taler profetisk, er større enn den som taler i tunger, hvis han da ikke tyder det han sier, så menigheten kan bli bygd opp.

Kommentar #8

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Uten orgel, men likevel musikalsk fryd

Publisert over 5 år siden

Det kirkerommet jeg stikker innom 4-5 ganger i måneden er nok litt utenom det vanlige, for her har ikke orgelet funka i løpet av de 21 årene jeg har vært en del av den uretusjerte menigheten.

Likevel er musikk noe Kirkens Bymisjon setter høyt på prioriteringslisten. Blant annet ved å knytte seg tett opp i mot et mangfold av profesjonelle musikere - som Andreas Utnem, Carl Petter Opsahl, Trygve Seim, Ingebjørg Bratland, Solfrid Molland og Tord Gustavsen for å nevne noen.

I tillegg til "ordet" og preknens sentrale plassering i Gudstjensten, er det etter min oppfatning fabelaktig å registrere en musikalsk oppsving i den senere tid - kanskje spesielt i hovedstaden (?) - med et økende antall gratiskonserter i ulike kirkerom. Oslo Domkirke hadde åpent hver eneste dag gjennom påskeuka med daglige orgelkonserter på formiddag/kveldstid, noe jeg til stadighet registrerer gjennom annonseringer i Vårt Land også utenom de kirkelige høytidene - orgelmusikken ut til folket gjennom flere gratiskonserter!

Ikke nok med at det bidrar til ettertanke, ro i sjela og krefter til å traske videre i livet - så danner det også en kontrast til den musikalske pengegaloppen som snart går av stabelen gjennom årets kirkelige førjulskonserter.

Kommentar #9

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

TNT i Fjellhamar kirke.....

Publisert over 5 år siden

Ja, alle burde få oppleve musikk (orgel, band, korsang, opera) i kirken. Det er kirkens mulighet for å samarbeide på mange plan.

Noen barn er brune, noen barn er... 

Meget er forskjellig , men det er utenpå.

Kommentar #10

Håvard Sporastøyl

12 innlegg  47 kommentarer

En åpen folkekirke...

Publisert over 5 år siden

...trenger åpenhet for folkets kulturuttrykk. Derfor hilser jeg band velkommen i kirken! Og gjerne orgel også. Ja takk, begge deler! For de som går i kirken kun til dåp og konfirmasjon og en julegudstjeneste i ny og ne, er det kanskje ok med orgel og noe som er helt annerledes enn det de ellers opplever. For oss som går i kirken ofte, kan det være ganske trasig hvis en er blandt dem som ikke helt er fan av orgel og tradisjonell kirkemusikk...

Jeg tror det er riktig som Alf Knutsen skriver, at man må begynne med kirkemusikkutdannelsen. Det må skapes større bredde og ikke ensidig fokusere på orgel. De rytmiske musikksjangrene må få sin rettmessige plass. Det bør være akseptert at en kirkemusiker kan ha orgel som et sekundærinstrument! 

Dernest bør vi som sitter i menighetsråd og fellesråd tørre å stille andre kompetansekrav når vi lyser ut stillinger som kantor i våre kirker. Gledelig å se at mange benytter betegnelsen menighetsmusiker fremfor organist. Det er, slik jeg tolker det, et lite signal om å åpne opp for en større musikalsk bredde i våre kirker!  

Kommentar #11

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Å søke Guds rike og musikk.

Publisert over 5 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Men om man vil ha litt god åndelig stemning i Gudstjenesten er det mye viktigere med kor

Jeg vil anta at folk går i kirken av ulike grunner. Går man dit for å underholdes og kirkens mål er å fylle kirken med slike er det sikkert mange ting man kunne gjøre. F.eks. kunne man rydde kirkegulvet for dans, hyre inn Ole Ivars og serverer øl og pizza ved alterringen. Da garanterer jeg stinn brakke. Et og annet gudsord lot det seg sikkert gjøre å få smuglet inn mellom halvliterne og dansene.

Personlig går jeg i kirken for å finne nærhet til den Gud jeg søker. «Guds rike er inne i eder» sier Mesteren. Og der hans rike er, der er  Gud. Det innebærer at man må søke innover og nedover i seg selv slik jeg velger å tenke. Da er musikken en viktig hjelp som kan befordre og stimulere en slik indre bevegelse. Jeg er enig med Tengesdal i at korsang kan være en udmerket støtte for en slik indre reise i retning Guds rike. Jeg går ofte til You Tube og lytter til Russisk Ortodoks korsang og Russisk Ortodokse messer. For meg er det et vidunderlig verktøy i min søken. Hør f.eks på denne:

https://www.youtube.com/watch?v=ntT2VemnVV8

Men smaken er som baken, den er delt. Andre synes mi smak er sær selvsagt og det er greit for meg. Vi er forskjellig sammenskrudd, men vi er alle i utvikling og forandrer oss med årene. Også i våre musikkpreferanser.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere