Verdidebatt

NATO og Ukraina

Den kinesiske generalen og filosofen Sun Zi sa en gang at "all krigføring er basert på bedrag", kanskje en forløper for det mer kjente uttrykket "i krig er sannheten den første taper".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den kinesiske generalen og filosofen Sun Zi sa en gang at "all krigføring er basert på bedrag", kanskje en forløper for det mer kjente uttrykket  "i krig er sannheten den første taper".


Men Russland har via sin utenriksminister Sergei Lavrov kategorisk benektet at det finnes russiske tropper på Ukrainsk jord. Bevisene som foreligger synes å begrense seg til flyfoto av påståtte russiske militære kjøretøyer i konvoi og russiske soldater som er blitt arrestert og intervjuet i Kiev før de ble sendt tilbake til Russland. I følge Russland var dette grensevakter som forvillet seg inn på ukrainsk territorium, og hvis Ukraina ikke tror på dette, hvorfor ble de ikke holdt som krigsfanger men returnert?


USA hevder å ha satellitfotos som viser russisk artilleri inne i eller på vei inn i Ukraina, men de vil ikke publisere dem. Er det fordi man ikke med sikkerhet kan si om de virkelig er russiske eller ukrainske?


Fredag 29. august publiserte New York Times en artikkel med tittelen "Ukraina melder om invasjon på en ny front", hvor talsmenn for det ukrainske forsvaret, Andrej Lysenko,  hevdet at fem pansrede militærkjøretøyer hadde krysset grensen fra Russland sør for Donetsk ved byen Amvrosijivka i en rekke av tre tilfeller samme uken.


Men mens separatistene hevder at de bruker militært utstyr og våpen som de ukrainske styrker har etterlatt seg, sier amerikanske talsmenn at de er overbevist om at våpnene må være russiske siden ukrainske styrker aldri har vært så langt inne i de separatistkontrollerte områdene, og at separatistene heller ikke har kunnskaper nok til å bruke ukrainske våpen.


Lite troverdig påstand, all den tid separatistene selv har gjort vanlig militærtjeneste og er opplært i bruk av vanlig artilleri og Grad-systemer som har eksistert helt siden 2. Verdenskrig. Kanskje sersjant på den ukrainske grensen, Aleksei Panko, har et poeng når han påstår å ha sett russiske tanks kjøre over grensen, selv om de hadde separatistflagget til Folkerepublikken Donetsk, hvor han sier: "Jeg sier at de er russere, men dette er beviset jeg har" og former et null-tall med tommeltotten og pekefingeren.


Ukrainas president Petro Porosjenko omtaler ukrainske opprørere som er tilknyttet russere i Øst-Ukraina. Våre nyhetsmedia snakker imidlertid om en invasjon. Det er interessant å legge merke til hvordan Tysklands mest sette nyhetsprogram Tagesshau formulerer dette slik: "Vedrørende Ukraina var det en oversettelsesfeil av Reuters: I følge rettelsen snakket ikke Porosjenko om en invasjon."


Det er å håpe at NATO denne gang ikke gir noe miltær støtte til et "invadert" Ukraina. Det er bare å minne om Fogh Rasmussens uttalelse i 2003: "Irak har masseødeleggelsesvåpen. Det er ikke noe vi tror, det er noe vi vet."

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt