Verdidebatt

Sheriffstjerne eller davidstjerne

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Klesprodusenten Zara får på pukkelen for en skjorte de har produsert og solgt i sine butikker. det er en stripete skjorte med en sherriffstjerne på brystet. Stjernen er gul med seks tagger og en runding på hver tagg.

Det blir slått opp som sak i Aftenposten http://www.aftenposten.no/familie-og-oppvekst/Denne-babygenseren-fra-Zara-vekker-sterke-reaksjoner-7682336.html

At den kan forveksles eller gi assosiasjoner til konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig er muligens der om man er overvettuges sensiblel. Men det er i så fall ganske langt fra virkelighetens verden.

Vel å merke var davidstjernen i gult påbudt for jøder å bære på sine klær i Tyskland. Men de merkene som var i konsentrasjonsleirene var ikke like de gule man måtte bære på vanlige klær. Fangedraktene hadde vertikale brede stripper og ikke horisontale smale striper som det barneskjorten har.

De klassiske sherriffstjernene kom i ulike utforminger og antall tagger på stjernene varierte i antall, men mange av dem var sekskantede og hadde sirkler på enden av taggene.

Spørsmålet er om det Zara har designet fortjener den kritikken den har fått eller om man her konstruerer en sak som blir tatt helt ut av proposjoner.

Nå er det jo ikke noe nytt at symboler får ulik betydning opp gjennom historien. Kors av ulike utforminger er et eksempel på dette og heksagrammet kan det nå virke som om noen mener enstaket er deres symbol. Er det egentlig greit og ikke minst hvor mye bør man legge i noe som kan minne om noe annet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt