Jahn Otto Johansen

69

Antisemittismens spøkelse – nå igjen

Selv om mange nekter å se sannheten i øynene, er det en realitet at antisemittismen øker i store deler av Europa.

Publisert: 22. aug 2014

Og i mange muslimske land spiller myndighetene på antisemittisme selv om slett ikke alle muslimer er antisemitter. Israels offensive krigføring i Gaza brukes som et påskudd for jødehat, selv om mange jøder er uenig i den israelske politikken, ja, enkelte jødiske sekter anerkjenner ikke en gang den jødiske stat. Under anti-sionismens bekvemmelighetsflagg rir det antisemittiske spøkelse i mange land.

Jeg følger godt med både på TV, i print-pressen og på nettet i en rekke europeiske land. Tendensen er temmelig klar. Stadig flere gjør jødene ansvarlig for det som skjer i Gaza, og gamle konspirasjonsteorier dukker opp igjen. Jødene fremstilles om de viktigste bakmenn i bankvesen, storindustri, kjøpesentra og ikke minst i kulturliv og media. Jødene trekker i trådene over alt. 

Det er nesten gått automatikk i det når NRKs USA-korrespondent, Gro Holm, trekker frem personer med jødiske navn i TV og presse som om de hele tiden taler Israels sak. Mange amerikanske jøder distanserer seg fra den israelske politikken, og det pågår i tidsskrifter og på universitetene en interessant debatt jøder imellom. I det prestisjetunge New York Reviw of Books ser jeg ofte interessante eksempler på det. 

Aller verst, eller skal jeg kalle det bevisstløst, var det når Gro Holm henviste til en høyreekstrem og ny-nazistisk portal som det er mange av USA. Det ekstreme kristelige høyre derover har alltid vært antisemittisk, selv om de nye «Christian Right» er blant de mest Israel-vennlige. Man skal være temmelig uvitende eller skjødesløs for ikke å vite dette. En beklagelse i ettertid retter ikke opp en så fatal profesjonell feil.

I Europa ser jeg både i presse og på nettet stadig giftige angrep på jøder. I Sverige har jeg lest på nettet hvordan jøder skal gasses og at Hitler burde ha drept alle. Det er ikke så lenge rabbiner Shneur Kesselmann ble slått ned med en flaske utenfor synagogen i Malmø. Jødiske gutter våger ikke lenger å gå med det tradisjonelle hodeplagget kippa, og bære Davidstjernen som smykke kan være farlig. Mange jødiske familier har flyttet fra Malmø. Da Siv Jensen i sin tid påpekte disse farlige tendenser ble hun ledd ut. Men så hadde både NRK og Aftenposten meget grundige reportasjer fra Malmø; de viste at Siv Jensen slett ikke hadde overdrevet. Fra Sverige kommer det stadig rapporter om trusler og overgrep mot jøder. Jeg har familie i Skåne og de mener det er blitt verre i de ekstreme muslimske miljøer.

Det samme er tilfelle i mange andre europeiske land. I Frankrike har anti-israelske demonstrasjoner ofte utviklet seg til angrep på jødiske personer og eiendommer. Åtte synagoger er blitt angrepet bare i sommer. Det kastes brannbomber ikke bare inn i synagoger og jødiske skoler og gamlehjem, men også i jødiske supermarkeder der de spesialiserer seg på kosher-mat. Steinkasting og brenning av israelske flagg skjer hele tiden, men det er tydelig at det ikke bare er Israel de er ute, men jøder generelt.                                                                                                                                                                                                                  I Tyskland er flere synagoger blitt vandalisert: i Wuppertal ble synagogen angrepet med brannbomber. Likeledes er den gamle synagogen i Essen blitt utsatt for alvorlige trusler. Det samme skjer mange steder i Tysland.

I Berlin har jeg jødiske venner som nå gjør alt for å skjule sin jødiskhet, for eller ville de få tilrop på gaten som «Erru ikke gassa i hjæl?».

Dieter Grauman, som er president i sentralrådet for tyske jøder, sa i sommer at det hadde ikke vært så ille siden nazitiden. I Frankfurter Allgemeine Zeitung leste jeg en artikkel om jøder som nå pakker sine kofferter så de kan dra av sted på kort varsel, slik det var under nazistene før de stengte alle veier ut av Tyskland. Jeg kjenner tyske jøder som er meget nøkterne og ikke så lett lar seg skremme. De har også sørget for å ha det nødvendigste klar for avreise på kort varsel. Jeg får frysninger nedover ryggen når jeg hører om dette. I Tyskland går de anti-isrealskee demonstrasjoner ofte raskt over i anti-jødiske, som et opptog der jeg så plakater med «Hamas, Hamas. Gass jødene!». Unge muslimer ropte at jødene er feite griser (!) som ikke våger å ta en fight.

Tysk presse og tyske politikere med Angela Merkel i spissen har reagert skarpt på den ny–gamle antisemittisme. Merkel kalte det et «angrep på frihet og toleranse og en trussel mot vår demokratiske stat». Den franske statsminister Manuel Valls sa i sommer at «å angripe jøder må oppfattes som et angrep på den franske stat». I Amsterdam er jødiske kvinner blitt slått ned og rabbiner Binjamin Jacobs fikk ødelagt ytterdøren i sin leilighet.

Særlig ille er det i Hellas der meningmålinger viser at hele 69 prosent har antisemittiske holdninger. I Spania er det 53 prosent , og i Ungarn er det antisemittiske partiet Jobbik det nest største. I Polen, der myndighetene har gjort mye for å hjelpe jødene i de senere år og der jødisk kultur er blitt populær, har 48 prosent antisemittiske holdninger.

Når vi vet dette må jeg spørre hvordan kan noen hevde at antisemittismen er dalende, slik jeg så i et innlegg her på verdidebatt.no?

Og hvordan kan mine ellers så oppegående venstreradikale venner og kolleger stadig spørre meg: «Skal du nå mase om denne antisemittismen igjen?»

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Jahn Otto Johansen. Gå til den siterte teksten.
Selv om mange nekter å se sannheten i øynene, er det en realitet at antisemittismen øker i store deler av Europa.

Takk for at du tar dette opp!  Det er viktig at en ser situasjonen slik den er.  Norge har dessverre ikke kommet godt ut når det gjelder forholdet til jødene.  Grunnloven 1814 var en ting.  Nordmenn var med og samlet sammen jødene som skulle sends til utryddelsesleirene under krigen.  Og når de få overlevende norske jødene fra dødsleirne skulle hentes tilbake, fikk de ikke være med De hvite bussene - da den norske regjeringen nektet å betale heimreisa. 

Kritikken i norske medier mot jødenes eneste land har haglet ned over lang, lang tid.  Dette er skammelig.  En burde heller rette søkelyset mot de arabiske land som fortsatt ikke har akseptert Israel som en stat der jødene kan føle seg trygge.

Antisemittismens spøkelse er her nå igjen - og det har inntatt mer og mindre hele Europa.

Kommentar #2

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Kritikken i norske medier mot jødenes eneste land har haglet ned over lang, lang tid. Dette er skammelig. En burde heller rette søkelyset mot de arabiske land som fortsatt ikke har akseptert Israel som en stat der jødene kan føle seg trygge.

Jeg håper ikke enda en gang at Johansens glimrende innlegg blir kuppet av MIFF`ere, kristensionister eller den delen av det høyreradikale Norge som mer enn gjerne ønsker å rette skytset mot andre etniske eller religiøse grupperinger!

Kommentar #3

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Jeg håper ikke enda en gang at Johansens glimrende innlegg blir kuppet av MIFF`ere,

Jeg er verken miffer eller høyreradikal.  Jeg prøver å se situasjonen slik den i virkeligheten er.

Kommentar #4

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Fortsett å mase,

Publisert rundt 6 år siden
Jahn Otto Johansen. Gå til den siterte teksten.
Og hvordan kan mine ellers så oppegående venstreradikale venner og kolleger stadig spørre meg: «Skal du nå mase om denne antisemittismen igjen?»

og takk for din grundige orientering om denne alvorlige tendensen i Europa, og verden forøvrig. De fleste av oss har ikke mulighet til å innhente slike tendensopplysninger selv. Norske media gjør det ikke, derfor er det så viktig å bli orientert på en tillitvekkende og overbevisende måte.

Jeg erfarer jo, at til og med her på VD kan en registrere både uttalte og u-uttalte tendenser til antisemittisme.   Braknapp er gitt.

Kommentar #5

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Jeg erfarer jo, at til og med her på VD kan en registrere både uttalte og u-uttalte tendenser til antisemittisme. Braknapp er gitt.

Henvisning?

 

Jeg er ikke i tvil om at store deler av det Johansen sier er riktig. Når man roper om å gjøre jobben ferdig og om gassing så er det selvsagt langt over alle grenser. Jeg tviler ikke på at det skjer rundtomkring i Europa, og at det finnes noen av den mening også i Norge.

Personlig, utenfor media og debattsider, så har jeg bare hørt to uttalelser i mitt liv jeg ville kalle på grensen til antisemittisme. Det er ikke noe jeg opplever i min omgangskrets overhodet. Dersom det er økende så må det være i visse miljøer.

Det må vi selvsagt kjempe imot, men jeg vil unngå at legitim kritikk mot Israels handlinger mot Palestinerne renner ut med badevannet. Derfor blir jeg nysgjerrig på om du har konkrete eksempler fra VD.

Jeg vet fra erfaring rundt dine "tolkninger" av HEF og ateister at du ikke er helt støddig i dine analyser om hva andre står for.

Kommentar #6

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Men altså..

Publisert rundt 6 år siden
Jahn Otto Johansen. Gå til den siterte teksten.
Selv om mange nekter å se sannheten i øynene, er det en realitet at antisemittismen øker i store deler av Europa.

Men tidligere forskningsdirektør og professor ved Centre d'études européennes of Sciences Po og forkvinne i French Political Science Association, Nonna Mayer, som i en årrekke har forsket på europeiske trender innen antisemittisme hevder altså det motsatte: Antisemittismen er i en langvarig nedadgående trend, bare avbrutt av en kortvarig oppadgående trend når Israel driver med krigslignende operasjoner i Midt-Østen.

Johansen antyder at det holder å følge godt med på radio og TV for å oppdage at "tendensen er temmelig klar". Men våre nyhetskanaler har såvidt vites ikke mye stoff om nevnte trender. Her er det som regel enkeltepisoder som trekkes fram. Pro-israelske BBC synes å være unntaket.

Kommentar #7

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Jeg prøver å se situasjonen slik den i virkeligheten er.

Du er vel en av de mest ensidige og partiske jeg har sett på dette temaet, dersom du forsøker og se virkeligheten så er det et trist bilde av dine evner på det området.

Kommentar #8

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Avsporing

Publisert rundt 6 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
legitim kritikk mot Israels handlinger

 Det er ikke det som er temaet her, heller ikke HEF og ateister. Heller ikke dårlig skjuite personangrep. Hold deg til temaet om du orker det.  Jeg har mine tvil.

Kommentar #9

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Hold deg til temaet om du orker det. Jeg har mine tvil.

Ok, temaet. Antisemitisme. Påstand, din; eksempler på antisemitisme her på VD. Kan du legge frem noe som støtter denne påstanden? Hvis ikke så er det etter min mening ganske alvorlig Magnus.

Du svekker kampen mot antisemitisme dersom du urettmessig anklager folk for antisemitisme, så ditt bidrag ville bli å legge frem konkrete eksempler på at du har rett i din påstand.

Kommentar #10

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Men er det noen flere som nå tør å medgi at den hittil latterliggjorte Siv Jensen hadde rett, når en kapasitet og respektert person som Jahn Otto Johansen bevitner det ?

Kommentar #11

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Anti-semitter på VD?

Publisert rundt 6 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Jeg erfarer jo, at til og med her på VD kan en registrere både uttalte og u-uttalte tendenser til antisemittisme. Braknapp er gitt.

Hvem da?  Jeg tror jeg kun har registrert én debattant som har kommet med anti-semittiske kommentarer her i forumet...

For øvrig er jeg enig i at Jahn Otto Johansen har skrevet et godt og viktig innlegg.

Kommentar #12

Johan Rosberg

23 innlegg  442 kommentarer

Avsporing mk.II?

Publisert rundt 6 år siden

Dette er først og fremst en debatt om etikk og verdier. Jeg ser slett ikke bort fra (i mening: sånn er det) at det finnes både enkeltmennesker og grupper rundtom som benytter anledningen til å både stigmatisere, mobbe og ultimativt mane frem eget og andres hat mot jøder og Israel.

Dog: Hvis vi ser litt på de mest aktuelle trådene her på verdidebatt, så ser man en klar tendens: Mange handler om nettopp stigmatisering og saker man nesten føler seg tvunget å ta parti til. Her har vi mørkemannen Børre Knudsen som får sin applaus etter sin død, her står noen muslimer i en svært vanskelig posisjon samtidig som andre muslimer begår de mest uhumane gjerninger. Vi husker overgrepssakene i den katolske kirke og under-teppe-feiingen. Jøder og Israelere er igjen gjenstand for alles oppmerksomhet - i noen tilfeller svært ubehagelig og urettferdig. Kristne krangler om liberal og konservativ teologi og om hvem som forfører hvem samtidig som man spekulerer i realpolitikk. Sekulære klager på religionen som om den var årsaken til all elendighet.

Jeg er ikke et godt eksempel på noenting som helst, men jeg tror likefullt at den beste tilnærming er å være så ærlig og sannhetssøkende som mulig. Kalle en spade for en spade. Jeg har mine alkoholproblemer, men klarer likevel å se at det gjøres mye urett rundtom. Jeg klarer fortsatt å se at mennesker lider under andre mennesker.

For meg er det et intellektuelt stimmuli at Jesu budskap er både aktuelt og avslørende. Jeg finner egentlig en stor trøst i at budskapet/oppfordringen er større enn meg selv. Som sagt: Jeg avsløres grundig i møte mot Jesu kvasse budskap, men det er da så uendelig mye bedre enn om jeg skulle satt referanseverdien på etikk og moral akkurat der hvor jeg mestrer ting i fullkommenhet - eller enda værre: Hvor jeg fant det opportunt - om det så var troen og sjelefreden det gjaldt?

Det er et minefelt dette her: Men jeg har tro på å stå for verdier, være sann mot seg selv, mot andre og mot Gud (om man tror). Det betyr igjen å stå både for noe og mot noe.

Jeg har selv sparket litt, men som kristen fant jeg det rimeligst å sparke mot egne rekker. Jeg kunne alltids sparket mot både jøder, muslimer og sekulære, men jeg synes så ille om henfalle til "us & them"-syndromet. Det har forpestet nok.

Kommentar #13

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Ikke deg

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Hvem da? Jeg tror jeg kun har registrert én debattant som har kommet med anti-semittiske kommentarer her i forumet...

Jeg har heller ikke antydet at noen her inne er direkte antisemitter. Men tendenser finnes når bare debattemperaturen blir høy nok.  Det er da det kommer frem. Om det er flere enn en dette gjelder er ikke poenget.

En er mer en nok for min del, om så var.

Kommentar #14

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Hvor tar du det fra?

Publisert rundt 6 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Pro-israelske BBC synes å være unntaketSammenlignet med Nrk er kanskje BBC  "pro-israelsk" , akkurat som 38 varmegrader er "kaldt" sammenlignet med 42 varmegrader...
 

Kommentar #15

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Jødehets

Publisert rundt 6 år siden

Resultater av jødehatet vil bli et Stor Isreal uten klare grenser.

Jeg ser at noen personer og organisasjoner er uønsket her. Vi ser virkningen av det: noen må forsikre oss andre at de ikke er medlem. Stalin kalte disse uønskede  for skadeinnsekter, de med de urene tanker. Det er vel med det utvidete begrepet, rasisme. 

Det gjalder i gatene i Europa: Jude, Jude feige Schwein, komm heraus und kampf allein. Det er bare da de klarer å bekjempe jødene, enkeltvis.

Det er ennå 6 mill som befinner seg utenfor Isreal og når de alle blir tvunget til å dra, vil det bli et Stor Isreal uten klare grenser. Disse trenger plass i nye bosetninger. 

Så blir det kastet stein og så vil rakettene hagle over Isreal igjen. Men etterhvertså vil  bli Isreal så mektig at de vil på en effektiv måte demilitarisere enhver fiende.

Kommentar #16

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Framtidsvyer

Publisert rundt 6 år siden
Knut Rasmussen. Gå til den siterte teksten.
Så blir det kastet stein og så vil rakettene hagle over Isreal igjen. Men etterhvertså vil bli Isreal så mektig at de vil på en effektiv måte demilitarisere enhver fiende.

Dette er en gjenganger i debatten med kristensionistene - de vet så veldig mye om hva som skal skje i framtiden med Israel. Siden dagens sekulære stat Israel ikke nevnes med ett ord i NT, hentes det fram 2700 år gamle profetier om jødenes tilbakekomst til hjemlandet fra Babylon, for deretter å tolke dette inn i vår egen samtid.

Igjen: "Hvor udgangspunktet er galest, blir tidt resultatet originalest"

Kommentar #17

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Israelkritikk kan skape grunnlag for økt norsk antisemittisme

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Hvem da? Jeg tror jeg kun har registrert én debattant som har kommet med anti-semittiske kommentarer her i forumet...

Det vi bør være klar over er at antisemittismen fortsatt er en realitet, spesielt i arabiske og islamske samfunn. Dette er en av grunnene til at ingen stater i Den Arabiske Liga har akseptert at Israel skal være en stat der jødene kan kjenne seg trygge. Og dette er nok en av årsakene til de stadige angrepene mot Israel - og akkurat nå er det rakettangrep fra Hamas / Gaza.   Dette betyr at antisemittismen kan ligge bak bl.a. rakettangrepene mot Israel.

Og når en ikke minst i Norge kan registrere den sterke kritikkflommen mot Israel, så kan en dessverre ikke se bort fra at utgangspunktet kan være arabisk / islamsk holdning mot Israel. Det betyr ikke at personer som stadig kritiserer Israel er antisemitter, men de har kastet seg på ei bølge som har sin opprinnelse i arabisk antsemittisme.   Og denne kritikkbølgen mot Israel kan være med på å danne grunnlag for økende norsk antisemittisme. Dessverre.

Kommentar #18

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Dette tror du ikke på selv..

Publisert rundt 6 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Dette er en av grunnene til at ingen stater i Den Arabiske Liga har akseptert at Israel skal være en stat der jødene kan kjenne seg trygge.

At ingen stater i  Den Arabiske Liga ikke ønsker at jøder skal kjenne seg trygge i noen stat, kan du vel ikke tro på selv, Evjen?

Kommentar #19

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Jeg har heller ikke antydet at noen her inne er direkte antisemitter. Men tendenser finnes når bare debattemperaturen blir høy nok. Det er da det kommer frem. Om det er flere enn en dette gjelder er ikke poenget.

Med andre ord, du legger ut påstander om antisemitisme, men det er egentlig ikke slik .... så du bortforklarer det med "tendenser" og så er det ikke engang poenget ....

Dette er veldig ugreit Magnus.

Igjen så tviler jeg ikke på at de klare hatfulle yttringer mot Jøder som beskrives i H.I finner sted, og som all annen hatfull retorikk og handlinger så må vi stå opp mot dette. Dette blir vesentlig mer vanskelig dersom man bruker ord som antisemitisme der det ikke er grunnlag for det.

Kommentar #20

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Jødehatet er dessverre fortsatt en realitet

Publisert rundt 6 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
At ingen stater i Den Arabiske Liga ikke ønsker at jøder skal kjenne seg trygge i noen stat, kan du vel ikke tro på selv, Evjen?

Det er en kjennsgjerning at ingen arabisk islamske stater aksepterer Israel som jødisk stat.  Og jødene er blitt jaget ut av diverse stater.  Jødehatet er dessverre fortsatt en realitet.

Den annen verdenskrig brakte med seg økende lidelse for de jødiske samfunn i arabiske land.  I det tyskokkuperte Libya og Tunisia ble jødiske samfunn forfulgt og hundrevis av jøder ble deportert til lokale arbeidsleirer eller til europeiske utryddelsesleirer.

Stormuftien av Jerusalem og hans folk hadde et nært samarbeid med Hitlers nazisme.  Og det var en klar urett mot jødene at det etter krigen ikke ble tatt oppgjør med det arabiske nazisamarbeidet.

Kommentar #21

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Evjen

Publisert rundt 6 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Stormuftien av Jerusalem

Kan du ikke snart parkere denne stormuftien?  Han er død og begravet for lenge siden.  At den ufyselige utbredelsen av antisemittisme i Europa her og nå, som Jahn Otto Johansen beskriver, er forkastelig og må bekjempes, er en selvfølge - men stormuftien av Jerusalem under 2. verdenskrig er uinteressant i denne sammenheng.

Kommentar #22

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Johannessen

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Kan du ikke snart parkere denne stormufitien? Han er død og begravet for lenge siden. At den ufyselige utbredelsen av antisemittisme i Europa her og nå, som Jahn Otto Johansen beskriver, er forkastelig og må bekjempes, er en selvfølge - men stormuftien av Jerusalem under 2. verdenskrig er uinteressant i denne sammenheng.

Dessverre, Oddbjørn, så kan det være en sammenheng her.  Det antijødiske synet har fått fortsette i den arabiske verden.  Og "den ufyselige utbredelsen av antisemittisme i Europa" - som vi i dag ser - kan ha en sammenheng med det nazisamarbeidet arabere hadde i 20-, 30- og 40-årene. 

Kommentar #23

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Leif Gullberg er urimelig

Publisert rundt 6 år siden

Det er to forhold jeg reagerer på.

For det første at når trådstarteren (full tilslutning fra min side) sier noe, så er det riktig, men hvis en representant fra Miff hadde sagt det samme, blir det feil. Isrealvenlige har ikke lov til å delta i debatten! Skulle dette prinsippet gjelde, så må det bli slik at kristenfobie ikke får delta i debatter om kristendom!

Ja det kunne være fint slik at det kunne bli litt mere plass i debattene. Kommentarfeltene fylles opp med evindelige diskusjoner.

For det andre  så var min kommentar en fremtidsanalyse.

Dette er ren logikk, ingen religion innblandet her.

Derfor er din reaksjon urimelig.


Kommentar #24

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Dessverre, Oddbjørn, så kan det være en sammenheng her. Det antijødiske synet har fått fortsette i den arabiske verden. Og "den ufyselige utbredelsen av antisemittisme i Europa" - som vi i dag ser - kan ha en sammenheng med det nazisamarbeidet arabere hadde i 20-, 30- og 40-årene.

Dette blir mye likt at jøder sitter i finans og media. Konspirasjonsteorier.

Du er ikke ute etter sannheten, du står for noe som er like forkastlig som antisemitisme.

Kommentar #25

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Oppheng

Publisert rundt 6 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Dessverre, Oddbjørn, så kan det være en sammenheng her. Det antijødiske synet har fått fortsette i den arabiske verden. Og "den ufyselige utbredelsen av antisemittisme i Europa" - som vi i dag ser - kan ha en sammenheng med det nazisamarbeidet arabere hadde i 20-, 30- og 40-årene.

Du har et merkverdig oppheng på denne stormuftien, som flertallet av unge mennesker med antisemittiske synspunkter i dagens Europa neppe har hørt om.  I så godt som hver bidige tråd du involverer deg her i forumet, kommer du trekkende med stormuftien som en slags universalforklaring.  Samtidig unnlater du å nevne at det fantes en rekke kirkeledere som støttet Hitler - og husk at Holocaust tross alt foregikk midt i det kristne Europa.

Kommentar #26

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Dette vet vi nå, Evjen

Publisert rundt 6 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Stormuftien av Jerusalem og hans folk hadde et nært samarbeid med Hitlers nazisme. Og det var en klar urett mot jødene at det etter krigen ikke ble tatt oppgjør med det arabiske nazisamarbeidet.

Ikke minst takket være deg som minner oss med jevne mellomrom om stormuftien av Jeruslem, Haj Amin al-Husseini, født for 117 år siden. Jeg sier ikke at du aldri skal nevne ham mer, for det er stadig nye lesere på VD. Men en gang i året bør være tilstrekkelig.

Ja, vi vet at stormuftien besøkte både Hitler og Himmler og støttet deres forfølgelse av europeiske jøder og hvordan han hyllet nazistene i sine radiotaler. Det er bare å innse at al-Husseini var et forferderlig umoralsk rasistisk menneske, som ble en brikke i nazistenes redseslfulle spill. I alle fall hvis man skal tro på nazistenes historiebeskrivelser, som dessverre har vist seg å ikke alltid være påfallende troverdige.

Hurtig fremspoling til at 2. Verdenskrig snart er over og al-Husseini blir arrestert etter et mislykket forsøk på å få asyl i Sveits, hvoretter han blir overført til husarrest i Paris. Det er da den britiske lederen for Palestinas Kriminaletterforskning avslører for en amerikansk militærattache en oppsiktsvekkende antagelse: Han tror at stormuftien er den eneste personen som kan forene palestinere og "kjøle ned" sionistene.

Er det mulig at palestinernes manglende oppgjør med stormuftiens gjøren og laden skyldes at de har kunnskaper om mannen som vi ikke kjenner til? At bøkene som er skrevet om ham ikke alle er troverdige? Vi kjenner i hvertfall til at noen bøker har så usannsynlige påstander om al-Husseini at de ikke er verdt papiret de er trykket på.

I alle fall er jeg en av dem som har undret meg over at Israel ikke krever et slikt oppgjør.

Kommentar #27

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

@ Gullberg

Publisert rundt 6 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Dette er en gjenganger i debatten med kristensionistene - de vet så veldig mye om hva som skal skje i framtiden med Israel. Siden dagens sekulære stat Israel ikke nevnes med ett ord i NT, hentes det fram 2700 år gamle profetier om jødenes tilbakekomst til hjemlandet fra Babylon, for deretter å tolke dette inn i vår egen samtid.

Du skal vite det, Gullberg at Israel fikk sitt land igjen i 1948 nesten 2 tusen år etter de ble fjernet fra sitt land. Israel eksisterte på Jesu tid, ja helt frem til åpenbaringens dager. Men det fakta er det at ikke alle GT profetier er oppfylt om Israel ennå. Nt er skrevet spesielt til hedningene og de troende av jødene, men om landet Israel omhandler spesielt GT om dette temaet ettersom dette skal fortelle om jødenes liv her nede fra begynnelsen til endens tid. Jødene vil ikke godta Nt derfor leser de kun GT, derfor skriver faktisk profetene mer om deres folks skjebne i Gt.

Når det gjelder fangenskapet i Babylon ble jødene landsforvist til ett land. Etter 70 år fikk jødene tilbake Israel og de bygget det opp igjen. Dette landet eksisterte helt til 70 e.Kr. Da mistet de det igjen og de ble spredt utover hele verden til alle nasjoner. Nå gjalt det ikke ett land, men alle. Derfor sier Esek. "Og jeg vil føre dem ut fra folkene (flertallsord) og samle dem fra landene (forsatt flertallsord) og føre dem til deres eget land, og jeg vil røkte dem på Israels fjell (Vestbredden) i dalene og på alle de steder i landet (entallsord) hvor de bor". esek 34.13. (Vestbrdden kom tilbake i 1967 hvor de seiret over den Jordanske hær som okkuperte dette stedet).   Landet fikk de altså i 1948 noe Gullberg ikke har fått med seg. Jeremias skriver følgende: Se, Jeg fører dem fra landet i nord og samler dem fra jordens ende.( Dette kan umulig bety Babylon ettersom det ikke ligger nord for Israel, men det snakkes om en global handling etter som det nevnes jordens ytterste ende.) blandt dem er det både blinde og halte, både fruktsommelige og fødene; som en stor skare skal de komme hit tilbake... Jeremias 31.8-9.

Dette begynte å skje i 1948 og det skjer i våre dager også. Siste var at det kom en skare fra USA og Canada, og mange blir regelrett mobbet fra sine land og hvor de i frykt for sine liv flykter til Israel. Selv om bibelen ikke sier så mye om dagens Israel i NT, ikke før i åp.som omhandler spesielt Israel som land og folk hvor de skal oppfylle Daniels 70 årsuke, så har vi desto mye i GT som er oppfylt i den senere tid pluss at den omhandler mye om det som skal skje der i vår tid. Dette var noe profetene så fram til å se, men de fikk ikke det. Selv om profetiene er flere tusen år gamle er de like aktuelle i dag. Bibelen blir aldri for gammel etter som Gud ikke har satt punktum ennå. Det er bare slike erstattnigsteologer påstår. Det er slike trangsynte som regelrett fornekter skriften og Guds løfter til Israel. Det Israel vi ser i dag er et mirakel fra Gud. Vi burde alle sammen i dette landet virkelig takke Gud for denne prosessen. Miraklenes tid er ennu ikke forbi. Snart så skal alle i verden se hvordan Gud går til rette med Israels fiender og blant dem er Hamas og IS. Når dette skjer kommer mange til å omvende seg til Jesus. 

Kommentar #28

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

@Johansen

Publisert rundt 6 år siden

Helt greitt, men denne tråden handler altså om antisemittisme. Jeg tar min del av skylden for avsporingen..

Kommentar #29

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Hitlers budskap beundret av dagens arabere

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Du har et merkverdig oppheng på denne stormuftien, som flertallet av unge mennesker med antisemittiske synspunkter i dagens Europa neppe har hørt om. I så godt som hver bidige tråd du involverer deg her i forumet, kommer du trekkende med stormuftien som en slags universalforklaring. Samtidig unnlater du å nevne at det fantes en rekke kirkeledere som støttet Hitler - og husk at Holocaust tross alt foregikk midt i det kristne Europa.

Det Oddbjørn kaller for “merkverdig oppheng” er en historisk virkelighet som i høyeste grad har relasjoner i dagens holdninger til jødene.

Hitlers budskap blir idag fremdeles beundret av mange arabere. Så sent som i 1999 var Hitlers Mein Kampf den sjette mest solgte boken blant palestinere.

I dagens Midtøsten kommer fremdeles oversettelser av Sions vises protokoller regelmessig ut som offisielle arabiske publikasjoner, og forestillingen fra nazitiden om dette pseudo-historiske skriftet som ble til for så lenge siden, holdes levende, - og blir mottatt og trodd av millioner av arabere.

Og at muftien Haj Amin al-Husseinis ideologi og antisyn på jødene fortsatt er levende ble vist i en fjernsynstale der bl.a. han ble hyllet av den palestinske lederen Mahmoud Abbas.

At det var kirkeledere i Europa som støttet Hitler, som Oddbjørn nevner, er selvfølgelig riktig. Men det var også kirkeledere som tok sterk avstand fra nazismen.

Kommentar #30

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Gullberg, du vil vel neppe engang prøve å tenke tanken

Publisert rundt 6 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Nonna Mayer, som i en årrekke har forsket på europeiske trender innen antisemittisme hevder altså det motsatte: Antisemittismen er i en langvarig nedadgående trend

at det kan være du og Nonna Mayer som tar feil? Det virker nesten som en slags refleks hos deg dette behovet for å bagatellisere den stadig bedre dokumenterte økende antisemittismen i land etter land. 


I denne artikkelen fra The Guardian listes det opp skrekk-eksempler fra land etter land i Europa, mens noen her i gamlelandet sitter som kjerringa mot strømmen som sier "klippe, klippe" og vet alt så meget bedre...

http://www.theguardian.com/society/2014/aug/07/antisemitism-rise-europe-worst-since-nazis

"Almost every observer pointed to the unparalleled power of unfiltered social media to inflame and to mobilise. A stream of shocking images and Twitter hashtags, including #HitlerWasRight, amount, Arfi said, almost to indoctrination. "The logical conclusion, in fact, is radicalisation: on social media people self-select what they see, and what they see can be pure, unchecked propaganda. They may never be confronted with opinions that are not their own." 

Kommentar #31

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Stormuftien var også med på å organisere et tyskstøttet kuppforsøk i Irak

Publisert rundt 6 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
stormuftien av Jeruslem, Haj Amin al-Husseini

i 1941. 

En ung­doms­or­ga­ni­sa­sjon - Futu­wwa - som ble dan­net i Irak, model­lert etter tyske Hit­ler­ju­gend, dro på flere stu­die­tu­rer til Tysk­land, til fes­ti­va­ler og møter i Nürn­berg på slut­ten av 1930-tallet.

Flere lig­nende ung­doms­or­ga­ni­sa­sjo­ner opp­sto i Irak, noe som senere ble med­vir­kende til (Far­hud) pogro­men i Bag­dad i 1941, hvor hundre­vis av jøder ble myr­det og eien­dom­mene deres konfiskert. 

Kommentar #32

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Elsk din neste som deg selv....

Publisert rundt 6 år siden

Opplysende om antsemitisme og antisemitismens årsak finner dere her hos kabbalisten.

Han kaller den hemmelige oppgaven vi står overfor  “Den eneste utveien.”

Hva slags hemmelighet er det han da snakker om? Det er en idè, uttrykt i bare seks ord: “Elsk din neste som deg selv.”   Men alle ting har to sider. Prisen på denne hemmeligheten er anisemittisme, sier han, og jeg kjenner på hvordan Jesus ble korsfestet, som jøde, av den samme grunn.

Vi er ikke kommet dit at vi evner å se andre mennesker på denne kloden som brødre og søstre, selv om det er beskrevet som "den eneste utveien". - Vi gikk en gang ut fra Abraham som ett folk. - Vi trenger å finne tilbake - som ett folk. 

Utopia sies det? Men kanskje alternativet blir vondere å leve med?

Vennlig hilsen Mette

 

Kommentar #33

harald buseth

1 innlegg  13 kommentarer

Antisemittismen har ikke dødd.

Publisert rundt 6 år siden

Jødehatet har alltid vært der men har inntatt forskjellig form. Jødene ble først forfulgt for sin religion, deretter mest på grunnlag av rase og nå for sitt land. Det ubegripelige israelhatet i verdenssamfunnet er det samme fenomenet. Resultatet ser ut til å bli at den store innvandringen av jøder til Israel fra alle deler av verden bare øker. Europa inkludert Norge blir stadig mer utrygt og blir tømt for jøder fordi Israel tross alt synes å være et sikrere sted. Fordømmelse av Israel trigger antisemittismen i verden og gir muslimer som i utgangspunktet er fiendtlig innstilt til den jødiske staten spillerom til å aksjonere overalt.

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3688 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
17 dager siden / 1248 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 900 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 855 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 651 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 543 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere