Verdidebatt

Antisemittisme i fallende trend

Det er ikke noen grunn til å hevde at antisemittisme i Europa er i en stigende trend.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Media har for det meste foret oss med påstander om at antisemittismen er på frammarsj, og anskueliggjort dette ved å vise til hendelser hvor jøder er blitt trakassert. Uten særlige motforestillinger har de fleste av oss, undertegnede inklusive, antatt at dette er en riktig gjengivelse av virkeligheten og slik verdens jøder opplever sin egen situasjon.

Vi har sett under siste Gaza-konflikten episoder med hevede bannertekster: "Drep jødene". I Frankrike er forretninger og synagoger blitt utsatt for angrep. I Australia ble en buss med jødiske studenter møtt med tilrop som "Heil Hitler!" etterfulgt av trusler om å kutte over halsen på studentene.

Antisemittisme eksisterer altså.  Og den synes å ha sammenheng med konflikten mellom Israel og palestinerne. Større forekomster av antisemittiske uttrykk fant sted også under operasjonene i 2009 og 2012 for så å avta til konflikten i 2014.   

Men reflekterer dette virkeligheten bak alle påstandene om en stigende antisemittisme?

Det er ihvertfall interessant at Europen Union Agency for Fundamental Rights i Wien  (FRA), som arbeider for at alle EU-borgere skal være sikret fundamentale rettigheter, hvert år publiserer en rapport basert på tall fra de enkelte medlemslands oppgaver samt tilsvarende fra frivillige organisasjoner (NGOs). Basert på disse tall, framgår det at det ikke er noen grunn til å hevde at antisemittisme i Europa er i en stigende trend, selv om det vedgås at grunnlagsmaterialet fra enkelte medlemslamd ikke er fullstendig.

Noen land leverer imidlertid ganske fullstendige tall, og et av disse er Tyskland. Her er tallenes tale klar: Fram til 2011 var det en nedadgående trend i antisemittiske hendelser. Til tross for at man regner med at befolkningen undertiden er blitt med bevisst på å rapportere slik.

I Storbritannia viser tallene at antall hendelser flukterer litt opp og ned i løpet av de siste 10 år. Det samme gjelder Frankrike, som anses for å ha de verste forekomstene av antisemittiske uttrykk.

Nonna Meyer, forkvinne i den franske foreningen for politisk vitenskap og professor ved Centre d'études européennes of Sciences Po (CEE), hever at siden den andre intifada begynte, var det en eksplosjon av antisemittiske uttrykk overfor mennesker man mente var jøder. Slik er det hver gang det oppstår en konflikt i Midt-Østen, hevder Meyer: Antisemittiske uttrykk øker i antall.

Nonna Meyer har forøvrig i en årrekke studert globale  holdninger til jøder og andre minoriteter, og ut fra sitt tallmateriale konkludert med at i Frankrike er jødene den minoritetsgruppe som er mest akseptert. Det samme er tilfellet i Europa, hvor det nå er arabere og muslimer som er minst akseptert.

Men Meyer har også en annen interessant observasjon, nemlig at blant Frankrikes minoriteter er jødene de som frykter for hatkriminalitet mest, selv om tallmaterialet forøvrig ikke tilsier at de har noen grunn til dette, sett i forhold til andre minoriteter som muslimer, romfolk, etc.

I USA, hvor halvparten av verdens jøder bor, ser man også en nedadgående trend. Tallene fra FBI viser dette, men enda mer interessant er at tallene fra Anti-Defamation League (ADL) også viser at antisemittiske uttrykk er i en nedadgående trend. Faktisk en nedgang på 20% i 2013. ADL er som kjent den internasjonale frivillige organisasjonen som fører an kampen mot antisemittisme, samt forsvarer Israel i tykt og tynt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt