Rune Foshaug

4

Har kristendommen et usunt forhold til døden?

I en religion der døden ansees som å ha et mye større potensiale enn livet, kan man kalle denne religionen en dødskult?

Publisert: 2. aug 2014

Enten man tror på himmel/helvete, eller kun evig liv etter døden i Guds nærvær, så har døden potensiale for å være mye mer fantastisk (eller grusomt) enn livet. Evigheten har mye lenger varighet enn livet her på Jorden, og i de variantene av kristendommen som tror at vi alle skal dømmes ut fra våre gjerninger, så er livet i praksis en "audition" som fører til om vi havner dit eller dit for evigheten. For de variantene som ikke tror på at vi skal dømmes, men at vi alle skal leve med Guds nærvær etter døden, så er likevel døden ansett som mye mer fantastisk enn livet.

Selve nøkkelen til kristendommen, "den lille Bibel", Johannes 3:16:

"16 For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.".

Dette verset oppsummerer på en måte kristendommen - troen på at et aspekt av Gud kom til Jorden i fysisk form, og måtte dø for å frikjøpe og frelse menneskeheten. Vi har altså en Gud som ikke bare kunne frelse oss eller tilgi oss de svakhetene han skapte oss med (som Eva's antiautoritære dødssynd - nysgjerrigheten). Kun gjennom en menneskeofring, et pinefullt dødsfall, kunne frelse oppnås.

Dermed ble henrettelsesredskapet som romerne brukte som skrekkvåpen, korset, et symbol på religionen. Et symbol på Guds kjærlighet (som elsket verden så mye at noen måtte dø for å fikse den), og et symbol på døden. Døden som Jesus måtte oppleve. Døden som jesus overvant. Døden som Jesus ble herre over.

Jeg husker som barn at vi på skolen brukte å synge denne sangen:

Deg være ære,
Herre over dødens makt!
Evig skal døden være
Kristus underlagt.

Tilber man i kristen teologi dødsrikets herre? En Gud som er mye mer tilstedeværende i døden enn i livet? En Gud som kan gjøre døden mye bedre enn livet? Er livet noe man må gjennom for å oppnå selve premien som er døden?

Alt dette minner veldig om en dødskult.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #101

Torhild Pettersen

1 innlegg  191 kommentarer

Hvorfor ?

Publisert nesten 6 år siden

Min far sa alltid om han syntes det ble i overkant med spørsmål :

" Hvorfor har ikke hunden fjør " :)

Kommentar #102

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Hva gjør mennesket særegent? Hvem står bak Big Bang?

Jeg har forklart hva som gjør mennesket særegent - at vi er den arten på denne kloden som har utviklet intelligens i størst grad, slik at vi kan filosofere over hva som gjøre mennesket særegent.

"Hvem står bak Big Bang" - er et klassisk eksempel på den logiske feilen "begging the question". Du har allerede bestemt at "noen" står bak Big Bang, mens saken er at det godt kan være at det ikke er en "hvem" som står bak det, men naturlige prosesser.

Men ja, vi vet ikke hva som forårsaket Big Bang, eller om Big Bang i det hele tatt var forårsaket av noe, om det trengte en forutgående årsak i det hele tatt. Vi vet ikke, men det betyr ikke "ergo Gud", for det er god-of-the-gaps-argument, og det har vist seg å være en syltynn argumentasjonsform når det gjelder begreper som først var uforklart, ble forklart med Gud, og deretter ble forklart vitenskapelig og strøket av lista over argumenter for Guds eksistens.

Blant annet sykdom, jordskjelv, kometer, uvær, tørke, flom, måneformørkelser, solformørkelser, solens posisjon i forhold til Jorden, Solens opprinnelse og natur, Jordens opprinnelse og natur, livets mangfold, menneskehetens historie, utvikling og opprinnelse og så videre.

Nå ser det ut til at religiøse klamrer seg til to viktige uforklarte områder - livets opprinnelse og Universets opprinnelse. Ja, og så erklærer de godt forklarte fenomener som uforklarte, som evolusjon, men dette er rett og slett argumentasjon fra personlig uvitenhet.

Uforklart er ikke det samme som uforklarlig.

Kommentar #103

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor kjenner mennesket og vitenskapen kun 4 % av universet? Hvor kom det avgjørende inputet fra, det som skapte liv på jorda?

Vitenskapen har oppdaget at normal materie er 4% av Universets totale energiregnskap, resten består av mørk materie (detektert gjennom tyngdekraften det genererer) og mørk energi (detektert gjennom Universets akselererende ekspansjon).

Disse er uforklarte men ikke uforklarlige. At du kan referere til dette i det hele tatt er på grunn av vitenskapelige oppdagelser. Vitenskapen er ikke redd for å ikke vite, men resignerer ikke og erklærer "derfor Gud", men prøver å finne ut av spørsmålet ditt.

Abiogenesis (livets opprinnelse) er også et mysterium. So what? Å si "derfor Gud" er ikke godt nok!

Kommentar #104

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Rendyrket sosialdarwinisme

Publisert nesten 6 år siden
Rune Foshaug. Gå til den siterte teksten.
Men, jeg har svar på det ondes problem. Mennesker og deres hjerner er utviklet gjennom evolusjon ved tilfeldige mutasjoner og naturlig utvelgelse. De som gjennom historien først og fremst har tenkt på seg selv, er det som i størst grad har overlevd og spredd sine gener videre

Det er ikke noe annet enn tro.  Din tro er rendyrket sosialdarwinisme.  

Sosialdarwinismen som var grunnlaget for Hitler, Stalin og Maos terrorvelde.  Som kostet flere hundre millioner uskyldige menneskers liv.  

"Survivel of the fittest."  Du er virkelig på bærtur - med en gang du forsøker deg på noe som ligner et svar.  Du får svare på de øvrige spørsmålene jeg har stilt deg.

Da er troen på Gud som kjærlighet og som har omsorg for de svakeste et mye bedre valg.  Du velger den sterkeste rett til rett og slett å ta liv.  Hva slags kjærlighet er det?  

Men, hos hvem tar Gud bolig:

Jesaja 57, 15 forteller oss og gir oss et glimt inn i Guds omsorg og kjærlighet.

Den som er knust og nedbøyd i ånden

15 Så sier han som er høy og opphøyd,

          han som troner evig,
          Den hellige er hans navn:
          I det høye og hellige bor jeg
         
 og hos den som er knust og nedbøyd i ånden.
          Jeg vil gi ånden liv hos dem som er bøyd ned,
          gi hjertet liv hos dem som er knust.

Kommentar #105

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor er mennesket universets fremste skapning - eller tror du på ufoer og grønne menn, osv.?

Det finnes et estimert antall av 100 millarder galakser i det observerbare Universet.

Det finnes et estimert antall av 100 millarder stjerner i hver galakse i gjennomsnitt.

Ut fra observerte stjerner finnes det minst en planet per stjerne i gjennomsnitt.

Å hevde at mennesket er universets fremste skapning i dette store Universet vi lever i, er ekstremt arrogant. Å tro at vi er eneste plassen med liv, er ekstremt arrogant.

Jeg tror ikke på UFO'er for jeg ser ingen bevis for at utenomjordiske vesener har besøkt Jorden. Men at det finnes vesener og liv på andre kloder i det enorme verdensrommet, er ikke bevist, men statistisk svært sannsynlig.

Tenk at du hevder at mennesket er Universets fremste skapning, at alle 10 000 000 000 000 000 000 000 stjernene og alle deres planeter er skapt bare for oss!!

Og så er det folk som sier at ateister har et arrogant verdensbilde!

Kommentar #106

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Nei, men et åpent forhold

Publisert nesten 6 år siden

til døden, tenker jeg. Vi vil ikke ha en statsreligion i Norge. Alle har samme verdi. Det kommer til uttrykk når helsevesenet skal omstilles.

Nå er det slik at både medisin og sykepleie er dypt forankret i den kristne historien/filosofien.

Grunnverdiene ligger fast på det mellommenneskelige plan i det indre livet i helsevesenet(nestekjærlighet).

Selv om forskning styrer behandlingen og resultatene, er menneskene alltid prioritert. 

Materialismen, pengene og den private sfæren er ikke dominant. 

Et åpent forhold til døden betyr at man lever livet i spennende forventning, ikke i likegyldighet og råskap.

Mange mener at vi har forårsaket miljøendringer, da må vi også ta ansvaret for oppgavene selv, ikke skylde på Gud.

Vi kan be om råd og veiledning.

Kommentar #107

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Et arrogant verdensbilde?

Publisert nesten 6 år siden
Rune Foshaug. Gå til den siterte teksten.
Og så er det folk som sier at ateister har et arrogant verdensbilde!

Jeg sier ikke at alle ateister har et arrogant verdensbilde.  Men det virker som du har det.  Du flykter i rekordfart fra vesentlig spørsmål jeg har stilt deg.  Det forstår jeg godt etter svaret ditt i kommentar 103.  Hvorfor mangler du totalt svar på vesentlige verdispørsmål?

Kommentaren jeg har sitert fra ovenfra er i samme klasse.  Du virker forvirret slik du hopper rundt i kommentarene dine.

Det du nå trekker fram er noe du tror - ikke sant?  Har du noe som helst bevis for troen din om høyt utviklet liv i universet?  

Litt om ateisters flate verdensbilde.

Hva har ateister å lære oss mennesker om livet?

Hva erfarte befolkningen i Sovjet-unionen at de gikk glipp av etter 70 år med ateisme?

En jeg kjenner reiste etter murens fall inn i ateistiske Russland og delte ut Bibler til de som ville ha.

Han forteller om en av de første turene:

"Vi kom til en landsby I Russland for å dele ut Bibler.  Vi parkerte på torget og begynte å dele ut Bibler.  Det spredde seg som ild i tørt gras at det var kommet noen fra Norge og delte Bibler ut gratis til de som ville ha.  Innbyggerne strømmet til.

Til og med ordføren/borgermesteren møtte opp for å få seg en Bibel.  Han takket nordmennene.  Han takket for at de endelig kunne lære seg hvorledes hvordan livet skulle leves." 

De sultet etter lærdom om livet.

Tenk det.  Under ateismens åk, var det ingen som lærte menneskene hvordan de skulle leve livene sine.  Bibelen forteller og viser mennesker veien til det gode liv, hvordan livet skal leves.  Det var deres erfaring.

Bibelen viser oss livet og at veien er både kronglete og vanskelig.  Tydeligvis veldig vanskelig i et ateistisk samfunn.

Bibelen viser livet og veien - og gir gode råd til et godt liv.

Mitt spørsmål er dette: Har ateistene noe annet å vise til mennesker om hvordan livet skal leves, og hvor tar de det i fra?  Det eneste ateistene gjør her inne på VD er å kritisere og herje med troen, særlig den kristne troen.  

Har ateistene noen oppskrift på livet?  En oppskrift samlet i 3500 år skrevet av ateister?  Noe som hjelper mennesket?

Nei, de har ingenting annet enn gudsfornekt. 

Hva har ateistene å vise mennesker som sliter og er på bunnen i livet sitt?  Har de noe å gi til trøst til de som lider?  I tilfelle hva?

Drep heller all tro tro og drep all spire til tro med ord og unyanserte angrep.  Du må ikke finne på å tro at vitnemålene er sanne, er budskapet.  Ikke risiker, for alt i verden å bli troende?  Det er farlig det.

Tro for all del ikke på det displene og de som levde sammen med Jesus, forteller om  Jesus - da de vandret sammen med Han på jorden.  Jesus er tegnet Gud har skrevet på himmelen.  

Ateistenes sier: "Finn ikke på å tro på alle undrene og helbredelsene.  For alt i verden må du ikke finne på å tro at slike undere også skjer i dag.  De som forteller at de bli helbredet og de som får trøst og styrke fra Jesus.  De kan du ikke stole på, for de vet ikke hva de snakker om."

 Det vet ver nemlig ateistene: "De troende har ikke opplevd Gud eller Jesus, den fred og ro og trøst det kan gi.  Ettersom ateistene ikke har erfart den levende Gud, har heller ingen andre opplevd det.  Ateistene vet nemlig alt om matrielle formler - fysiske ting."  

Videre er ateistenes budskap: "Du må ikke finne på å tro, for kanskje finner du Jesus.  Da er du ille ute.

Du må ikke risikere det for alt i verden for da taper jeg ansikt, er ateistenes trøst til lidende." 

Det er ideologien til mange ateister slik de fremstår her på VD.

Kommentar #108

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Jeg sier ikke at alle ateister har et arrogant verdensbilde. Men det virker som du har det. Du flykter i rekordfart fra vesentlig spørsmål jeg har stilt deg. Det forstår jeg godt etter svaret ditt i kommentar 103. Hvorfor mangler du totalt svar på vesentlige verdispørsmål?

Er Universets opprinnelse eller hvorvidt det finnes mørk materie og mørk energi et verdispørsmål??? Er du helt sikker?

Jeg flykter ikke fra spørsmål, men jeg er ærlig om at det er visse ting man i dag ikke har et svar på. Men som sagt, uforklart er ikke det samme som uforklarlig. Uforklart er ikke det samme som "altså Gud".

Kommentar #109

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Det du nå trekker fram er noe du tror - ikke sant? Har du noe som helst bevis for troen din om høyt utviklet liv i universet?

Ja, jeg kan ikke vite at vi ikke er den eneste intelligente arten i Universet, men jeg begrunner det i antall, og at vi kjenner de naturlige prosessene som tilrettelegger for liv på en planet selv om vi ikke kjenner mekanismen i abiogenesis.

Mens du skråsikkert og enkelt påstår at vi er "universets fremste skapning" uten noen som helst annen grunn til å tro dette enn en religion fra bronse- og jernalderen.

Kommentar #110

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Bibelen viser livet og veien - og gir gode råd til et godt liv.

En trollkvinne skal du ikke la leve.

Homofile skal drepes.

Ulydige barn kan drepes.

Tenker du en forbrytelse, så har du begått den i ditt sinn og skal få samme straff som om du hadde gjort den (bergprekenen).

Det å se med lyst på en kvinne man ikke er gift med er en alvorlig nok forbrytelse til at man fortjener fordømmelse til Helvete (bergprekenen)

Du kan eie et annet menneske som slave.

Du kan slå slavene dine bare du ikke slår dem ihjel.

Yeah right, gode råd til et godt liv.

Kommentar #111

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Drep heller all tro tro og drep all spire til tro med ord og unyanserte angrep. Du må ikke finne på å tro at vitnemålene er sanne, er budskapet. Ikke risiker, for alt i verden å bli troende? Det er farlig det.

Det er i utgangspunktet ikke farlig å være troende, det er bare ganske dumt.

Og farlig i de tilfellene der vi snakker om fundamentalistisk religion. "Science flies you to the Moon. Religion flies you into buildlings."

Kommentar #112

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Ateistenes sier: "Finn ikke på å tro på alle undrene og helbredelsene. For alt i verden må du ikke finne på å tro at slike undere også skjer i dag. De som forteller at de bli helbredet og de som får trøst og styrke fra Jesus. De kan du ikke stole på, for de vet ikke hva de snakker om."

Det vet ver nemlig ateistene: "De troende har ikke opplevd Gud eller Jesus, den fred og ro og trøst det kan gi. Ettersom ateistene ikke har erfart den levende Gud, har heller ingen andre opplevd det. Ateistene vet nemlig alt om matrielle formler - fysiske ting."

Videre er ateistenes budskap: "Du må ikke finne på å tro, for kanskje finner du Jesus. Da er du ille ute.

Du må ikke risikere det for alt i verden for da taper jeg ansikt, er ateistenes trøst til lidende."

Tviler på at du tror på vitnesbyrd om undere fra andre religioner. Tror du at profeten Muhammed delte Månen i to?

Hvis man vet litt om fysikk og formler og hvordan Universet faktisk fungerer istedet for hvordan en del religiøsne så hardt skulle ønske det fungerte. Hvis man leser litt om det du trekker fram som mørk energi og mørk materie, så vil en vitenskapelig orientert hjerne oppleve dette som fantastisk spennende - nye mysterier som kan løses og som kan lære oss mer om Universet, mens en religiøst orientert hjerne kun bruker slike ting til å mate sin egen confirmation bias.

Man er ikke ille ute om man finner Jesus, i noen større grad enn de som finner kontakt med UFOer eller føler Universets frekvenser eller foretar husbalanseringer og spøkelsesjegeri.

Men det er en utrolig ufruktbar måte å bruke livet sitt på, og når det da er et forum for å diskutere verdensbilde og religion, så burde det også være plass for de som ikke tror på din idé av Gud.

Kommentar #113

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Rune Foshaug. Gå til den siterte teksten.
En trollkvinne skal du ikke la leve. Homofile skal drepes. Ulydige barn kan drepes. Tenker du en forbrytelse, så har du begått den i ditt sinn og skal få samme straff som om du hadde gjort den (bergprekenen). Det å se med lyst på en kvinne man ikke er gift med er en alvorlig nok forbrytelse til at man fortjener fordømmelse til Helvete (bergprekenen) Du kan eie et annet menneske som slave. Du kan slå slavene dine bare du ikke slår dem ihjel. Yeah right, gode råd til et godt liv.

Du demonstrer hvor langt ute på viddene du er også i denne kommentaren, som i dine øvrige kommentarer.  

Jeg tror nesten ikke jeg har lest noen andre som skriver, uansett -  som så tydelig demonstrer hvor utrolig proppfull av fordommer og uvitenhet et menneske kan være som velger å vise det offentlig - som du viser du er - i tillegg er du så utrolig langt ute på viddene.  

Du er ikke bare på jordet - du er på feil jorde .

Så forstår du det ikke selv en gang.  Ganske utrolig.

Kommentar #114

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Du demonstrer hvor langt ute på viddene du er også i denne kommentaren, som i dine øvrige kommentarer.

Jeg tror nesten ikke jeg har lest noen andre som skriver, uansett - som så tydelig demonstrer hvor utrolig proppfull av fordommer og uvitenhet et menneske kan være som velger å vise det offentlig - som du viser du er - i tillegg er du så utrolig langt ute på viddene.

Du er ikke bare på jordet - du er på feil jorde .

Så forstår du det ikke selv en gang. Ganske utrolig.

Joda, jeg forstår. :)

Kristne henviser til Bibelen som lærebok og sannhet, og siterer bibelvers for å bekrefte sine poenger. Man kan altså godt sitere Jesaja 57 som en måte å fortelle oss noe om Gud og hva han ønsker for oss mennesker, men å sitere de "ubehagelige" delene fra plasser mosebøkene, viser at man "ikke har forstått".

Man kan sitere den delen fra bergprekenen som snakker om tilgivelse og vende det andre kinnet til, men den delen av bergprekenen som snakker om evig fordømmelse på grunn av at man har forbudte tanker i hodet sitt, viser at man "ikke har forstått".

Dette er det samme spillet kristne har spilt i årtusener. Man plukker og velger ut de bibelversene som passer med det man i anledningen ønsker å få fram, og det finnes bibelvers nok til å kunne understreke nesten ethvert poeng. Men om noen påpeker de mindre koselige delene av religionen, eller i det hele tatt diskuterer den så "har man ikke forstått".

Men vi er mange som har forstått religionen, som antropologisk/historisk fenomen. Og som har forstått at religion er et verktøy som kan brukes til mye godt og mye ondt, men som til syvende og sist ikke er fundamentert i noe som har med virkeligheten utenfor hodene våre å gjøre.

Men vi har følgende egenskaper:

- krav om at X skal elske meg

- krav om at X skal frykte meg

- krav om at X skal adlyde meg

- krav om at X skal anerkjenne min eksistens selv om jeg skjuler min eksistens for alle som ikke allerede tror på min eksistens

- krav om at X skal tro at jeg har skapt alt, selv om jeg har skapt alt på en slik måte at det ser ut som om alt har oppstått naturlig, siden jeg har skjult det faktum at jeg har skapt alt

- lovnad om uendelig belønning om X oppfyller disse kravene

- trussel om uendelig straff om X ikke oppfyller disse kravene

Man trenger visst å være frelst for å klare å kalle ovennevnte punkter "kjærlighet". Man kan plukke ut bibelsitater som omgår dette temaet, men Bibelen tegner i både det gamle og det nye testamentet (inkludert direkte sitater påstått å ha vært uttalt av Jesus selv), et bilde av en monstergud.

Om denne varianten av Gud hadde vært menneske hadde han vært diagnostisert med mange lidelser, inkludert psykopati og narcissistisk personlighetsforstyrrelse.

Men Gud er jo Gud så hvordan kan vi overhodet kunne forstå noe som helst om et vesen..... som har skapt oss i sitt bilde? Vi mennesker har tydeligvis overhodet ingenting til felles med Gud når det kommer til etikk, moral, ideen om hva kjærlighet innebærer, eller noe som helst.

Kommentar #115

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Du demonstrer hvor langt ute på viddene du er også i denne kommentaren, som i dine øvrige kommentarer.

Jeg tror nesten ikke jeg har lest noen andre som skriver, uansett - som så tydelig demonstrer hvor utrolig proppfull av fordommer og uvitenhet et menneske kan være som velger å vise det offentlig - som du viser du er - i tillegg er du så utrolig langt ute på viddene.

Du er ikke bare på jordet - du er på feil jorde .

Så forstår du det ikke selv en gang. Ganske utrolig.

Det er forøvrig også interessant at du sier jeg er uvitende og langt på jordet og at jeg tar feil og sånn, men du kommer ikke med en eneste informasjon om hvordan du mener det er i dette innlegget. Så det er et rent personangrep-innlegg, uten at du forsøker å opplyse eller informere meg eller andre lesere om hva du mener teologisk om f.eks. bibelsitatet om at man skal drepe homofile.

Kommentar #116

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Det er også relativt typisk i en debatt som denne, at de mest "militante" kristne går ut og er "bad cop" for å ta fokus vekk fra temaet i debatten, og for at de mer "gladkristne" skal kunne tenke at deres Gud ikke er en slik monster-Gud som de mer militante kristne framstiller.

Men det jeg mener da er at om vi koker ned kristendommen til det aller enkleste som jeg tror alle kristne kan være enige i, for å kunne kalle seg kristne, nemlig at et aspekt av Gud - Jesus / Kristus - levde som menneske på Jorden, døde, og deretter levde igjen, og at dette dødsfallet var av positiv betydning for menneskeheten, så kan det oppfattes som en dødskult.

At et dødsfall må til for å forbedre noe som helst i en teologisk sammenheng, vitner om en skummel etikk. Ja, det er flott om noen ofrer livet i f.eks. en brann for å berge ut flere andre, da kan man si at den personen er en helt som ofret seg for andre.

Men at Jesus måtte ofres, han som var et aspekt av Gud, når Gud er den som har laget alle reglene og var den som krevde offeret i utgangspunktet for å kunne hjelpe menneskene han selv hadde skapt, vitner om en ond Gud som virkelig tenker på jernaldervis, med blodpris som må betales og at det vakreste man kan få til i historien er en henrettelse.

Og offer og offer Fru Blom, han sprella jo tre dager senere, og hver eneste dag er det masse mennesker, gamle, unge, barn, over verden som dør betydelig mer smertefulle, langsomme, pinefulle dødsfall, og som slik sett "ofrer" mye mer enn Jesus, uten å oppnå noe som helst for menneskeheten.

Bibelens Gud er beskrevet så lite tidløs. Han er beskrevet som en mektig krigsherre fra bronsealderen/jernalderen, av den typen man må si at man elsker, man må underkaste seg, og som er litt uberegnelig slik at man aldri vet hvor man har han, slik at man først og framst frykter han. En litt småpsykopatisk figur som av og til er storhjertet og tilgivende, og av og til kommer med vanvittige avstraffelser for begrensede forbrytelser. En du må ofre til for å holde han fornøyd, og som maler død med svært grov pensel når han blir sint. Egentlig slik jeg ser for meg at det må være å leve i territoriet til Uday Hussein.

Og det er nettopp det jeg reagerer på med kristendommen, inkludert de mest snille gladkristne variantene - de dreier seg om et dødsfall som var teologisk nødvendig, en henrettelse vi alle bør være takknemlige for, og om evig liv etter døden som kan være bedre enn livet. Og hele det konseptet er så... antropomorfisk fra en spesifikk æra i menneskenes historie.

Man skulle nesten tro at Gud var oppdiktet av mennesker fra samme æra, som levde på denne måten, og som syslet litt med dødsforherligelse, blodmagi og nekromanti og som dermed fant slike historier interessante. ;)

Kommentar #117

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Rune Foshaug. Gå til den siterte teksten.
Man skulle nesten tro at Gud var oppdiktet av mennesker fra samme æra, som levde på denne måten, og som syslet litt med dødsforherligelse, blodmagi og nekromanti og som dermed fant slike historier interessante. ;)

Samme tanker som jeg har gjort meg...

Finner denne guden og hans "løsninger" så klønete og dumme at de ikke kan være funnet på av andre enn menn med begrenset informasjon om verden rundt dem... Er så lite gudelig i disse historiene at enten finnes ikke den guden eller så må det være snakk om en skikkelig stupid og ikke så rent lite grusom gud.

Og dette forholdet kristne har til døden, der døden er det eneste herlige liksom og reisen videre derfra kun skal være basert på tro og tro alene er jo helt absurd... Er jo en dødskult i ordets rette forstand. Er til og med et eget forbud mot selvmord i bibelen, antageligvis tilføyd etter at de fant ut at noen jukset for å nå det himmelriket de innbilte seg de kom til når de døde.. En merkelig religion egentlig, som beretter om en gud som ikke klarer å rette på klønene sine på andre måter enn ved mer død og elendighet... og det etter at han klønet det til med den store flommen, også der med død og elendighet i form av masse drukning... At dette er en døds forherligende kult er det vel neppe noen tvil om... Det rare er at de kaller denne guden for kjærlighetens gud, til tross for at det ikke er noe kjærlig over denne guden i det hele tatt og alt han klarer å tilby oss er en innsnevring av kjærligheten oss i mellom ved at det kun er mann og kvinne som får lov, og det ETTER at han selv har skapt oss sånn... Merkelig gud...

Nei, gud er en fyr det er vanskelig å forstå, det er helt sikekrt...

Kommentar #118

Rune Foshaug

4 innlegg  895 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
At dette er en døds forherligende kult er det vel neppe noen tvil om... Det rare er at de kaller denne guden for kjærlighetens gud, til tross for at det ikke er noe kjærlig over denne guden i det hele tatt og alt han klarer å tilby oss er en innsnevring av kjærligheten oss i mellom ved at det kun er mann og kvinne som får lov, og det ETTER at han selv har skapt oss sånn... Merkelig gud...

+1!!

Å måtte krype og kravle og underkaste seg Gud og i praksis si "kjære Gud, du som har makt til å gjøre meg god dersom du hadde giddet, tilgi meg de feilene du har skapt meg med, du har skapt meg uverdig og skitten og syndig, du straffer meg for det noen mennesker gjorde for 200 generasjoner siden, og jeg er et null og ingenting verd, men vær så snill å aksepter meg likevel, for jeg elsker deg mer enn jeg elsker meg selv, og jeg vet at nåløyet er svært trangt for å være god nok for deg og få premie istedet for straff", er utrolig nedverdigende.

Folk fortjener generelt sett bedre enn å måtte be en fiktiv Gud om tilgivelse og håpe å få evig "belønning" (i den grad en evighet med hyllest til Den Himmelske Diktator mens mange av dine familiemedlemmer og venner steiker og pines i ildsjøen kan kalles en belønning), og unngå straff. Vi burde være mer høyverdige og stolte vesener enn dette. Vi burde stå på egne bein og gjøre godt fordi det er godt, og finne ut hvordan vi kan lage en intelligent designet etikk og moral som fungerer oss mennesker imellom, uten forsøk på å prøve å blidgjøre en nidkjær og sjalu Gud.

Dessuten, selv om det fungerer i praksis for å få folk til å oppføre seg bedre mot hverandre, så er det filosofisk og etisk sett ikke så prisverdig å være god mot andre for å oppnå belønning og unngå straff, enn å gjøre det samme fordi det er riktig selv om ingen Gud eller menneske observerer det man gjør og selv om det ikke er stor personlig vinning å oppnå på det.

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
7 dager siden / 2919 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
30 dager siden / 1897 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
4 dager siden / 1521 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
10 dager siden / 1051 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
5 dager siden / 920 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
15 dager siden / 624 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere