Kjersti Toppe

16

Felles alkoholkamp!

Krf’s stortingsrepresentant Geir Toskedal ba meg slappe av, og uttalte i Vårt Land 10/7 at KrF med sin alkoholavtale har fått til mye mer på alkoholfeltet enn det Sp fikk til i Regjering. Den uttalelsen reagerte jeg på, og etterlyste; hva da?

Publisert: 19. jul 2014
Olaug Bollestad, helsepolitisk talsperson, forsvarer Krf`s alkoholpolitikk på Stortinget, og inviterer Sp til felles kamp (Vårt Land 17/7). Det siste er gledelig. Felles kamp var også mitt budskap i Vårt Land 10/7 da jeg ba Krf om å ikke gi etter, men å stå opp mot regjeringens endringer av reklameforbudet. Krf har etter valget gått sammen med de partiene i Norge som går lengst i å tilrettelegge for økt alkoholbruk. Med trussel om å oppheve hele Vinmonopolet, aksepteres flere endringer. Som å åpne for spritsalg julaften, slik Olaug Bollestad og Krf gikk inn for og forsvarte i en debatt med undertegnede i radio (Politisk kvarter) den 30/1-14. Det var intens lobbyvirksomhet fra Paal- Andre Grinderud og hans protestaksjon foran Stortinget i juni som fikk KrF til å snu om spritsalg julaften. Takk til Grinderud for det. Sp vil mer enn gjerne ha felles kamp med KrF om stengte pol også de andre aftenene, som nyttårsaften og påskeaften. Alkoholpolitikken i Norge endres ikke plutselig over natten. Det har Bollestad rett i. Men den liberaliseres nå gradvis av de mange mindre blå-blå endringene som tilsammen bidrar til en ting, nemlig økt forbruk. Krf’s stortingsrepresentant Geir Toskedal ba meg slappe av, og uttalte i Vårt Land 10/7 at KrF med sin alkoholavtale har fått til mye mer på alkoholfeltet enn det Sp fikk til i Regjering. Den uttalelsen reagerte jeg på, og etterlyste; hva da? Men Krf’s helsepolitisk talsperson Bollestad svarer ikke på dette i sitt innlegg. Kjersti Toppe Stortingsrepresentant Sp

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Et godt råd

Publisert rundt 6 år siden
Kjersti Toppe. Gå til den siterte teksten.
Krf’s stortingsrepresentant Geir Toskedal ba meg slappe av

Etter å ha lest dette innlegget, virker det ovenfor siterte som et meget godt råd, som trådstarter absolutt burde ta til følge.

Kommentar #2

Inge Kristiansen

2 innlegg  726 kommentarer

Indignasjon over symbolpolitikk

Publisert rundt 6 år siden

Kjersti Toppe fremfører en mening - ikke en sannhet: "Krf har etter valget gått sammen med de partiene i Norge som går lengst i å tilrettelegge for økt alkoholbruk" og "Men den liberaliseres nå gradvis av de mange mindre blå-blå endringene som tilsammen bidrar til en ting, nemlig økt forbruk".

Hvor har Kjersti Toppe det fra at den symbolske forandringen i at Vinmonopolet kan ha åpent på de omtalte "aftene", vil medføre ØKT alkoholkonsum?

Isteden for å finne opp hjulet på nytt siterer jeg fra Arne D. Danielsen sin gode kommentar fra en tidligere tråd om samme tema:

"Kjersti Toppe følger en godt innarbeidet politikertradisjon. Hun later som at hun har en god sak ved å gripe fatt i et halmstrå, og hun later som om hun er indignert. [...]

Om Vinmonopolet er åpent på "aftenene" eller ikke, har naturligvis ingenting å si for det skadelige alkoholkonsumet i Norge. De som er opptatt av å få seg alkohol til jul, ordner seg uansett. De holder orden på åpningstidene – om så polet hadde vært stengt hele den siste uken før jul. For oss andre, derimot, som ikke følger så godt med og som ikke er avhengig hverken av det ene eller det andre, er det greit at Vinmonopolet stort sett følger vanlige åpningstider. Mindre stress – og ellers ingen skade skjedd. [...]

Regjeringens lille lemping er primært symbolpolitikk. For minst ett av regjeringspartiene, er det viktig å fjerne de verste utslagene av tullete og uforståelige lover og reguleringen. Men, som nevnt, kan det faktisk skape større oppslutning om en streng alkoholpolitikk, bare den framstår som rimelig og fornuftig.  [...]

Som politiker i hestehandlerpartiet framfor noen, er det dumt av Toppe å spille indignert og overrasket i denne saken. Det framstår ingen lunde som troverdig." 

 

----     ----

 

På bakgrunn av det overstående så istemmer jeg i Per Søe2rp sin konsise kommentar i #1.

Kommentar #3

Tor Martinsen

44 innlegg  3111 kommentarer

Å ha to tanker i hodet på en gang…

Publisert rundt 6 år siden

… kan nok være både plagsomt og brysomt, samtidig som det kan bli alt for mye for enkelte å holde styr på, ser det ut til.

 

 

Nå er nok ikke tillempingen av åpningstider noe stort problem, så om polet holder oppe påske- pinse- og julaften så vil nok ikke det få så store utslag på det totale konsumet – alene.

At taxfree-kvotene har blitt endret spiller nok heller ikke den største betydningen for folks drikkevaner, de som i dag smugler inn et par tre flasker når de kommer hjem fra en utenlandstur slipper risikoen ved å smugle - så lenge vi bare ser på denne oppmykningen.

Å gå til det skrittet å tillate alkoholreklame i Norge vil vel heller ikke ha den helt store betydningen for folks drikkemønster, det er vel ikke alle som ser på TV eller leser aviser for å se hvilke produkter det reklameres for  – om det bare var dette som var på trappene.

 

Men SUMMEN av alle disse små drypp, som hver for seg ikke er avgjørende, vil bidra til at folk flest i Norge kommer til å drikke mer. Det er både synd og skam at folk som ser på seg selv som oppegående ikke klarer å se det. I dag flytter vi grensene en centimeter – i morgen flytter vi dem en meter…

 

 

Et lite tankespill vedr. reklame: Å innføre reklame for alkohol kan til og med medføre en stor fordel. Ungdommer som ikke vet hva de skal/bør drikke vil kunne bli opplært/få hjelp av reklamen til å velge «riktig» brennevin med en gang så de slipper å prøve seg fram ved å kjøpe forskjellige merker inntil de finner «sin drikk».

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3688 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
17 dager siden / 1248 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 900 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 855 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 651 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 543 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere