Verdidebatt

Står Israel bak krigen i Syria? Eller er dette en vanvittig konspirasjonsteori?

Mange mener Israel og USA skapte katastrofen i Syria. De tolker Israels "Yinon-Plan" fra 1982, og Israels "Clean Break-strategi" fra 1996 som "beviser". Men selv en Israelkritiker som meg er skeptisk til disse ganske ekstreme påstandene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg starter med noe det hersker bred enighet om: The Guardian skriver at det er vestens ønske om å slå kloa i midtøstens og Syrias olje som skuler seg bak planene om å angripe Syria. Det skal bygges en gassledning som går gjennom Syria og flere araberland, til Europa[i].

Noen hevder dog at det er finnes enda mer obskure grunner til at USA og Israel vil bombe Syria, og at det er USA og Israel som startet den arabiske vår i utgangspunktet. Av plassmessig hensyn fokuserer jeg på Syria, selv om den arabiske vår har fått konsekvenser over hele den arabiske verden.

KORT OM YINON-PLANEN OG CLEAN BREAK-STRATEGIEN

I 1982 utformet israeleren Oded Yinon den såkalte Yinon-planen. Egentlig heter den "The Zionist Plan for the Middle East – A Strategy for Israel in the Nineteen Eighties". Planen går ut på å dele opp de arabiske land i en rekke småstater, for å styrke Israels makt. Irak skulle for eksempel deles opp i en Sunni-stat, en shia-stat, samt et selvstendig Kurdistan[ii]. Å spille splitt og hersk med araberne er et sentralt element i denne planen.

I 1996 utformet en gruppe sionister og neocons (bla.a Richard Perle) det såkalte "Clean Break"-dokumentet for Benjamin Netanyahu. Dets fullstendige navn er "A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm".Slik jeg tolker det, tok dokumentet sikte på å "ufarliggjøre" flere araberland, bla.a Irak og Syria. Clean Break-strategien var antagelig mye av grunnen til at Bush-administrasjonen invaderte Irak.

For å gjøre artikkelen mer leservennlig og lettvint, har jeg heretter valgt å kun referere til disse to dokumentene som ”Yinon & Clean Break”. Av og til refererer jeg til dem kun som ”de to dokumentene”.

Både Israelske og amerikanske myndigheter kan se ut til å ha referert indirekte til Yinon & Clean Break i senere år. Ifølge Ha'aretz sa Ariel Sharon til Bush i 2004 at USA burde uskadeliggjøre både Syria, Libya og Iran[iii]. Og særlig Yinon-planen ligner mye på Biden-planen[iv]. Dessuten avslørte General Wesley Clark for noen år siden at USA planla å angripe 7 land i løpet av 5 år: http://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

Man kan jo lure på hvorfor Israels støttespillere setter i gang et hylekor pga. Hamas-charteret, PLO-charteret og Fatah-charteret, mens de fullstendig ignorerer de Israelske charter’ene som er minst like skremmende: Likud-charteret, israelske kart som hvisker ut Palestina[v], Yinon-planen og Clean Break-strategien.

Dette er hykleri og dobbeltmoral!

HVORDAN GJENNOMFØRES CLEAN BREAK OG YINON-PLANEN?

Hvordan gjennomføres så Yinon-planen og Clean Break? Blir syriske medier, syrisk radio, og syrisk facebook infiltrert av Mossad og CIA? Jeg har hatt problemer med å finne konkrete påstander om akkurat hvordan disse strategiene gjennomføres. Dog med noen unntak.

I et intervju med Russia Today (RT) fra 2011 hevdet konspirasjonsteoretiker Peter Eyre at snikskyttere fra Mossad og CIA likviderte tilfeldige forbipasserende i Syria. Deretter fikk Assad-regimet skylden for disse drapene, og volden eskalerte enda mer: http://rt.com/news/arab-spring-divide-conquer-559/

Mange mener at terrorgruppen ISIL er støttet av både USA og Israel, da den inngår i Israels og USA's ønske om å spille splitt og hersk med araberne. Les for eksempel denne artikkelen av freelance-journalist Brandon Martinez: http://www.intifada-palestine.com/2014/06/isis-insurrection-serves-israels-interests/

Her følger min kritiske vurdering av alle disse påstandene:

A)  SKEPSIS TIL SELVE YINON & CLEAN BREAK-DOKUMENTENE

En konflikt har alltid to sider. Jeg søkte derfor på en god del pro-israelske websider for å finne ut hva de mener om ” Yinon & Clean Break”. Etter mye leting fant jeg endelig en artikkel om temaet på websiden til Senter Mot Antisemittisme (som forresten burde skifte navn til Senter Mot Folk Flest). Men den var usaklig og rett og slett kjempedårlig.[vi]

NRK-reporter Odd Karsten Tveit utrykker heldigvis tvil ang. hvorvidt Israel følger Yinon-planen. Her følger 2 utdrag fra hans artikler:

”Dersom fragmenteringen av det som en gang var Syria sementeres, kan borgerkrigen ha gagnet Israel. Gravende journalister eller framtidens historikere vil kanskje finne ut om kampene syrerne imellom er satt i scene fra utenforstående krefter, eller om innbyrdeskrigen er en naturlig krakelering av kolonimaktenes kunstige grensesetting etter 1. verdenskrig. (Sykes-Picot-grensene, red. anm)”.[vii]

I en annen artikkel skriver Tveit:

”I hvor stor grad presser fremmede makter på for å få til et nytt og oppdelt Midtøsten, uten sterke stater som sementerer maktbalansen?

Jeg finner i dag ikke noe bedre svar enn nobelprisvinneren Anatole Frances uttrykk: «Ingen kan se inn i framtiden, ikke engang de som skaper den.»[viii]

Etter min mening, så ligger det mye forenkling bak en del venstrefolks ensidige vektlegging av ”Yinon & Clean Break”. Hvis disse sionistiske dokumentene i det hele tatt har noe av skylden for situasjonen i Syria, så må de i beste fall ha spilt en ganske perifer rolle. Øvrige faktorer er nok viktigere, som kolonimaktenes unaturlige landegrenser, den årtusenlange konflikten mellom shia’er og sunni’er, konfliktene mellom druserne, alawittene, kurderne og araberne, raseriet mot Hafez Al Assad’s og Bashar Al Assad’s undertrykkelse etc etc etc. Disse tingene har jo eksistert siden lenge før Yinon-planen ble publisert i 1982.

Dessuten er det ikke bare Israel og USA som vil styre utviklingen i Syria. Det vil også Kina, Russland og Iran. Det er underlig at folk bare spør seg hva Israelske og amerikanske myndigheter pønsker på i det skulte, uten å samtidig lure på hva Xi Jinping, Vladimir Putin og det spøkelsesaktige Iranske Vokterrådet pønsker på i det skjulte. Den ukrainske politikeren Arseniy Yatsenyuk hevder at Putin vil gjenoppbygge Sovjetunionen[ix]. Da kunne det jo hende at han vil gjøre Syria til en sovjetisk vasallstat?

Hverken Yinon-Planen eller Clean Break-strategien er nevnt i David W. Lesch' bestselger "Syria: the Fall of the House of Assad". Kanskje Yinon-planen og Clean Break-dokumentet bør ses på som helt irrelevante?

B)   PETER EYRES HELSPRØ KONSPIRASJONER

Aftenposten skrev en sterk artikkel for en stund siden om den 14-årige flyktningen Anas, som hadde blitt skutt av en snikskytter i Syria[x]. Men Aftenposten tok det for gitt at snikskytteren ikke var fra Mossad eller CIA, i motsetning til hva Peter Eyre mener. Synd ikke Aftenposten undersøkte temaet nærmere.

RT (Russia Today), kanalen som intervjuet Eyre, blir kritisert for å spre konspirasjonsteorier, og for å hylle Vladimir Putin[xi]. Og Peter Eyre’s hjemmeside er full av alle slags underlige konspirasjonsteorier[xii].

C)   STØTTER USA ISIL?

Og støtter Israel og Amerika ISIL, terrorgruppen som opererer i Syria og Irak? Det virker mer sannsynlig at USA støtter dem enn at Israel støtter dem. USA har tradisjon for å støtte islamister. De støttet afghansk mujahedin, det wahabistiske Saudi-regimet, og de ga nylig våpen til syriske islamister.

Til og med Senter Mot Antisemittisme mener at USA har støttet ISIL. "USA som har støttet flere islamistiske grupper i forsøket å velte Assad-regimet i Syria, kan nå bare erkjenne at de var med på å støtte og væpne de mest ekstreme sunnimuslimske jihad-bevegelsene vi har sett til nå.  De har begått samme tabben som de gjorde i Afghanistan på 1980-tallet"skriver denne organisasjonen på sin webside. Denne organisasjonen hevder dog at det IKKE er de to sionistiske dokumentene som får USA til å støtte ISIL.

Noam Chomsky mener at vesten finner det økonomisk lønnsomt å la araberland bli dominert av islamister fremfor sekulære nasjonalister. Det er fordi nasjonalistene vil nasjonalisere oljen og naturessursene.Han har sagt med en ironisk tone at de ikke-religiøse nasjonalistene

……"threatened to take over the resources and use them for domestic development and that's the worst sin; so we support radical islamists."[xiii]

Dermed kan det hende at Vesten støtter Syriske islamister, fordi de sekulære syriske nasjonalistene ville neppe godta den oljeledningen som The Guardian skrev om. De sekulære vil ha oljen for seg sjæl. Den The Guardian-artikkelen jeg nevnte innledningsvis nevner dog ingenting om Yinon & Clean Break.

Dermed blir USA en trussel mot Norge, fordi jihad-turistene i Syria slåss jo for amerikansk-støttede organisasjoner, og de tar med seg disse organisasjonenes hat-ideologi tilbake til bla.a. Norge. Det er viktig å huske på at han som er mistenkt for terroraksjonen i Brüssel, kom fra ISIL.[xiv]

D)  STØTTER ISRAEL ISIL?

Men støtter Israel ISIL, slik journalist Brandon Martinez hevder?

Vel, Israel har tidligere støttet Iran (den berømte "Irangate"-skandalen fra 1986[xv]). Og Israel støttet Hamas på slutten av 80-tallet, noe den tidligere Mossad-offiseren Victor Ostrovsky innrømmer i følgende sitat fra hans bok "The Other Side of Deception":

”Supporting the radical elements of Muslim fundamentalism sat well with Mossads general plan for the region. An Arab world run by fundamentalists would not be party to any negotiations with the West, thus leaving Israel again as the only democratic, rational country in the region. And if the Mossad could arrange for Hamas….to take over the Palestinian streets from the PLO, then the picture would be complete.”[xvi]

Israel har svært motvillig gått i allianse med Saudi-Arabia[xvii]. Men denne alliansen er inngått svært motvillig, og Shimon Peres sa senere at det var en tabbe å støtte Hamas[xviii]. Og ISIL er mer ekstreme enn både Hamas og iranske myndigheter. Dessuten ønsker mange israelere at de gamle arabiske regimene beholder makten (de håpet jo at Hosni Mubarak skulle beholde makten i Egypt[xix]). Derfor tror jeg det er svært lite sannsynlig at Israel støtter ISIL.

E)    NEI TIL ANTISEMITTISKE KONSPIRASJONSTEORIER

Ekstra farlige blir disse konspirasjons-aktige påstandene dersom man blander dem med ”Sions Vises Protokoller”. Dessverre er det noen som mener at ”Clean Break” og ”Yinon-Planen” er ledd i en jødisk sammensvergelse for å overta hele verden, og at det jødiske folk dreper hundretusener av Syrere. Den slags antisemittiske konspirasjonsteorier er svært farlige.

De tilsynelatende likheter mellom Yinon, Clean Break, og Sions Vises Protokoller er kun snakk om tilfeldige slumpetreff. Sions Vises Protokoller er et plagiat av noen gamle bøker fra 1800-tallet, noe som ble bevist allerede i 1921[xx].  Dessuten tror jeg det er vanligere blant  kristne sionister, enn det er blant jødiske sionister, å kreve at Israel erobrer arabiske naboland[xxii].

Og noen av de som forfattet Clean Break-dokumentet er ikke-jøder[xxi]. Dette understreker nederlenderen Ian Buruma i hans kommentar til Clean Break-dokumentet:

"What we see, then, is not a Jewish conspiracy, but a peculiar alliance of evangelical Christians, foreign-policy hard-liners, lobbyists for the Israeli government and neoconservatives, a number of whom happen to be Jewish"[xxiii]

Det er synd at de websider som ofte siterer Yinon & Clean Break ikke advarer mot jødehat.

Jeg er sint på Likud-haukene, ikke bare på grunn av deres groteske forbrytelser mot palestinerne, men også fordi de står bak 2 dokumenter som fort kan få venstreekstremister til å assosiere med Sions Vises Protokoller.

MIDLERTIDIG KONKLUSJON

Saken er svært gåtefull, og mine kunnskaper om temaet er svært begrensede. Derfor kan jeg kun komme med en midlertidig konklusjon:

Konflikten i Syria er svært komplisert, og den har en lang, lang rekke forskjellige årsaker. Yinon-Planen og Clean Break-strategien spiller i beste fall kun en perifer rolle, hvis disse dokumentene spiller noen rolle i det hele tatt.

Håper at midtøsten-forskere, med god kjennskap til kildekritikk, vil undersøke USAs og Israels rolle i Syria, slik at vi unngår å overlate scenen til helsprø, og kanskje til og med antisemittiske, konspirasjonsteoretikere.

Skulle det vise seg å være noe sant i disse påstandene, så bør norske myndigheter kreve at Israel og USA ikke lenger følger Yinon-planen og Clean Break-strategien, samt at begge landene stanser sin støtte til eskalering av Syria-krigen.

PS: Akkurat i det jeg skulle til å laste opp artikkelen, så jeg at Aftenposten har forfattet en artikkel om Midtøstens nye landegrenser. Artikkelen nevner dog verken Yinon eller Clean Break. http://www.aftenposten.no/spesial/Grensene-kan-bli-trukket-opp-pa-nytt-i-Midtosten-7624678.html#.U7fEiJR_ut8

KILDEHENVISNINGER

[i] http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2013/aug/30/syria-chemical-attack-war-intervention-oil-gas-energy-pipelines

[ii] http://www.globalresearch.ca/greater-israel-the-zionist-plan-for-the-middle-east/5324815 Sjekk også ut James Corbetts youtube-dokumentar "Who is Behind the Syria War"

[iii] http://www.haaretz.com/print-edition/news/sharon-says-u-s-should-also-disarm-iran-libya-and-syria-1.18707

[iv] http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/08/23/AR2006082301419.html

[v] http://www.haaretz.com/israel-s-tourism-ministry-is-wiping-palestinians-off-the-map-1.289387

[vi] http://sma-norge.no/?p=7659

[vii] http://www.nrk.no/verden/djevelen-vi-kjenner-1.10949823

[viii] http://www.nrk.no/verden/midtosten-kan-bli-delt-pa-nytt-1.11279561

[ix] http://time.com/69161/ukraine-yatsenyuk-putin-soviet-union/

[x] http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Lemlestet-av-en-snikskytter-7613418.html#.U7XE-pR_ut8

[xi] http://en.wikipedia.org/wiki/RT_(TV_network)

[xii] Han må dog ikke forveksles med skuespilleren Peter Eyre, eller med cricket-spilleren Peter Eyre http://eyreinternational.wordpress.com/

[xiii]Chomsky, “On Western Terrorism” s. 116.Chomsky har så vidt jeg vet ikke uttalt seg om konspirasjonsteoriene

[xiv] http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Museum_of_Belgium_shooting

[xv] http://en.wikipedia.org/wiki/Iran%E2%80%93Contra_affair

[xvi] Sitert i Tarek Fatah, ”The Jew is Not My Enemy”, s. 83

[xvii] http://www.frontpagemag.com/2013/joseph-puder/israel-and-saudi-arabia-unlikely-allies/

[xviii] Tarek Fatah, "The Jew is not my Enemy", s. 84

[xix] http://www.nrk.no/verden/djevelen-vi-kjenner-1.10949823

[xx] http://en.wikipedia.org/wiki/The_Protocols_of_the_Elders_of_Zion

[xxi] http://en.wikipedia.org/wiki/A_Clean_Break:_A_New_Strategy_for_Securing_the_Realm

[xxii] http://stephensizer.blogspot.no/2011/05/indefensible-baloney.html

[xxiii] http://en.wikipedia.org/wiki/A_Clean_Break

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt