Verdidebatt

Er Hillary Clinton og Billy Graham uetiske?

Det raser, ifølgen Aftenposten, en debatt om Hillary Clinton er uetisk fordi skyggeskribentene ikke får mye anerkjennelse for hennes memoarbok. Dreier det seg om moral eller om kulturelle konvensjoner som endres over tid?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg bodde tre år nær Wheaton in USA. Der ble jeg kjent med en sympatisk eldre mann. Vi hadde middag sammen en gang. Da fortalte han meg om sitt arbeide med Billy Grahams selvbiografi, bestselgeren: Just As I Am: The Autobiography of Billy Graham. Utgitt 1997. Her satt jeg med han som hadde skevet alt, altså hvert et ord, av Billy Grahams selvbiografi. Han fortalte om timer som han hadde sittet sammen med Billy Graham og intervjuet ham. De hadde møttes forskjellige ganger når Grahams program tillot det. Det hadde resultert i en bok på 832 sider. Det som Billy Graham hadde gjort var å godkjenne det min venn skrev. Den norske pietisten og sosialdemokraten i meg reagerte ganske sterkt på at denne eldre mannens navn kun var nevnt en gang midt i en tekstfyllt side og sammen med andre langt bak i boken. Han hadde gjort jobben, og Billy Graham fikk all æren. "Det er bare sånn det er" sa han uten noen form for bitterhet.

Det illustrerer godt spørsmålet: hva er moral og hva er kulturelle konvensjoner, og kan det være noe uetisk i en kulturell konvensjon som gjør at det bør endres. Jeg mener det. Jeg synes Billy Graham skulle vise tydeligere i sin selvbiografi at det var en annen som hadde skrevet boken. Jeg mistet faktisk litt av min respekt for Billy Graham den dagen jeg fikk møte mannen som skrev Grahams selvbiografi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt