Verdidebatt

Kirka - What's in it for me?

Mange homofile og lesbiske har i årenes løp stilt dette spørsmålet, og med god grunn. Men flere av oss velger å høre til i kirka der vi bor, og derfor er Den norske kirke hjertelig til stede på "homofestivalen" Europride i Oslo denne uka.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I morgen, fredag 20. juni, starter den europeiske festivalen Europride, som i år er lagt til Oslo. Det er Europas største festival for og av homser, lesber, bifile, transpersoner og andre som bryter med heteronormativiteten - og alle andre som har lyst til å stikke innom. Arrangørene venter omtrent 40 000 besøkende i år.

Europride er årets versjon av Skeive Dager i Oslo, og gjester fra andre land får også oppleve mange av de faste innslagene derfra. Tradisjonen tro er det derfor gudstjeneste i Åpen Kirkegruppe på åpningsdagen, og festivalen avsluttes med Regnbuemessa i Oslo Domkirke søndag 28. juni kl. 18. Det var du kanskje ikke klar over? Vel, nå veit du det.

Jeg er blant initiativtakerne til et prosjekt som heter Kirken på Pride. Vi ønsker å vise det skeive miljøet at kirka er mer enn krangling om ekteskapsliturgi. For det er dessverre det mange av deltakerne på Europride forbinder med Den norske kirke, særlig etter alle debattene som har pågått rundt Kirkemøtet denne våren.

Kirken er pride, og på pride! Bli med på temamøter, kirkekaffe, gudstjenester, diskusjoner og åpen kirke! Vi ønsker å vise fram en kirke vi er stolt er, og samtidig være med på å bidra til det brede mangfoldet på Europride. Hele programmet kan du lese her!

Pride Park, festivalområdet på Rådhusplassen, har sitt eget kirkested. Det er åpent fra onsdag 25. juni til lørdag 27. juni kl. 15 - 21. Slå av en prat, spør om noe, tenn et lys for noen du tenker på eller heng en lapp i bønnetreet. Her treffer du prester fra Den norske kirke og noen andre kirkelig ansatte.

Å delta på Pride synes vi er en naturlig konsekvens av Den norske kirkes kommunikasjonsvisjon (KM 06) om å være en inkluderende og tydelig kirke som inspirerer mennesker til å leve i tro, håp og kjærlighet. Det burde også passe greit innunder slagordet "I Kristus, nær livet."

Jeg gleder meg, og håper å møte mange kjente og ukjente på våre arrangementer den tida festivalen varer. Men det er vel mange av Verdidebatts lesere som er på hytta en solfyllt uke i juni, så jeg vil derfor gi dere noen jevnlige rapporter her.

I morgen er det diskusjon med flere av styremedlemmene i Åpen Folkekirke hos Oslo Kristelige Studentforbund, og på søndag forsøker en debatt på Pride House å besvare spørsmålet "Den norske kirke - what's in it for me?" Har du noen forslag allerede nå, så kom gjerne med dem i kommentarfeltet under her! Kanskje blir det høytlesning derfra på Litteraturhuset på søndag?

(Her er prest Ketil og jeg på stand i Pride Park i 2013)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt