Halldis Bjerkvik Volle

15

Utfordrende klær

– Det går et sukk i meg når jeg ser svært lettkledde 14-åringer. Presset for å spille på kropp unner jeg ingen, sier Morten Eikli, en av seminarholderne til Ungdom & Medier. Hvem vil snakke med tenåringene om valg av klær?

Publisert: 19. jun 2014

Dette er en kommentar jeg har gruet meg til å skrive. En grunn til det er at temaet kan oppfattes som «moraliserende», og dermed avvises blankt.  Eller enda verre – å bli beskyldt for å legge skylden for tafsing og overgrep på jentene. Målet med å skrive noe om dette temaet er å reflektere over hva klær – eller mangel på klær – gjør med hvordan vi mennesker ser på hverandre.

Vi lever i en gjennomseksualisert kultur. Unge vokser opp i et samfunn der naken hud og seksualitet systematisk brukes for å tiltrekke oppmerksomhet – og selge produkter. Kjendiser kler av seg i manneblader, og forteller at de er stolte av å vise frem kroppen sin.

–Det er en del av gamet i denne bransjen å spille på sex, og det er jeg komfortabel med, sier artist og låtskriver Hanne Sørvaag til bladet MANN.

Nakenhet tiltrekker seg oppmerksomhet, og appellerer spesielt sterkt til menn. Dette bruker reklamebransjen bevisst.

– Det er klart at en reklame med lettkledde damer er mer trafikkfarlig enn om man reklamerer for andre ting, sier Arne Aase i Trygg Trafikk til Bergensavisen.

Aase uttaler seg i forbindelse med en sak om et solsenter, der veggene som vender mot gaten er tapetsert med bilder av en dame i bikini.

Den oppmerksomheten 14-åringer får når de er lettkledde er ikke den type oppmerksomhet de egentlig ønsker seg. Men hvordan skal de vite forskjellen, når så mye ellers i samfunnet tapetseres med naken hud for å tiltrekke oppmerksomhet?

Som 14-åring fikk jeg beskjed fra faren min om at kjolen jeg hadde på meg var for kort. Jeg ble sur og irritert, og tenkte at foreldre skjønner ingenting av hvordan det er å være ung.

Nå som jeg er mor selv ser jeg annerledes på det. Hver vår blir jeg overrasket over de korte shortsene som unge jenter går rundt i, og hvor mange som velger å gå med gjennomsiktige bluser. I år er shortsene så korte at deler av rumpa viser, skriver minmote.no, og anbefaler leserne å styre unna de korteste variantene.

Menn har fullt og helt ansvar for egne tanker når de ser jenter som er lettkledde, mener Karl-Johan Kjøde og Morten Eikli. De har begge vært aktive som seminarholdere for Ungdom & Medier.

– Som mann er det mitt ansvar hva jeg gjør med mine tanker, men det skader ikke om jentene spiller på lag, sier Karl-Johan Kjøde, som nå er lærer ved Bibelskolen i Grimstad. Han understreker at det er en fin linje mellom beundring og begjær, og at det er noe alle menn trenger å respektere – både for å bevare sin egen integritet og av respekt for jentene.

Klesstil er ikke et enkelt tema å ta opp, og det trengs begrunnelser og forklaringer– ikke bare forbud eller kommentarer om at det ikke passer seg med korte kjoler eller skjørt. Den oppmerksomheten 14-åringer får når de er lettkledde er ikke den type oppmerksomhet de egentlig ønsker seg. Men hvordan skal de vite forskjellen, når så mye ellers i samfunnet tapetseres med naken hud for å tiltrekke oppmerksomhet?

I en samtale med unge må det i tillegg tas hensyn til at de fleste tenåringer er veldig opptatt av å passe inn, og følge den samme moten som vennene. Alle mennesker trenger bekreftelse og komplimenter – og søker etter det på forskjellige måter. Det vi trenger aller mest er likevel å bli sett som den vi er som menneske, og ikke bare bli redusert til en kropp til nytelse for andre.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Lars Ole Bergersen. Gå til den siterte teksten.
Det fins horer. De kler seg slik de blir diktert av sine halliker/kunder for å tiltrekke seg menn, i varierende utslag av overseksualisert posering. Hvis ei jente kler seg likt, kler hun seg ikke da horete?

Det er jo egentlig veldig logisk!

Kommentar #52

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Arild Holta. Gå til den siterte teksten.
Er det evolusjonspsykologiske grunner for at ærbarhet er et større behov hos kvinner enn hos menn?

Nå tjener kvinner pengene sine selv, så kanskje mer situasjonsbestemt en evolusjonspsykologisk? Kvinner trenger ikke å behage en mann for å få sikkerhet lengre, hun kan være seg selv og se om hun finner en som hun trives med.

Mannen har til nå forsørget kvinner, og nå ser vi at kvinner er på vei til å dominere høyere utdannelse.

Kanskje du skal ta på deg tangaen og gjøre deg lekker Arild ;)

Kommentar #53

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Turid Talita Manjana Holta. Gå til den siterte teksten.
Det er jo egentlig veldig logisk!

Er det nå det?

Det sier noe om et kvinnesyn, det sier noe om hvordan dere ser på ulike grupper mennesker. Det sier mye om dere selv.

Kommentar #54

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
. Det sier mye om dere selv.

Hm

Kommentar #55

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Kanskje du skal ta på deg tangaen og gjøre deg lekker Arild ;)

I såtilfelle om du mener man kan lese hverandre over nett svært mye , så sier jo dette litt mere om deg enn hva jeg har lyst å komentere.

Kommentar #56

Halldis Bjerkvik Volle

15 innlegg  14 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Ellen Hageman. Gå til den siterte teksten.
Nyanseringer er jo ikke det samme som gradering av skjørtelengde! Du går jo ikke inn på dette med kjønn i det hele tatt. Og som feminist mener jeg det er helt avgjørende å ha et kritisk blikk på kjønn når man snakker om tema som dette.

Pornofisering av populærkulturen er et alvorlig problem. Det er vi enige om. Men når du bruker et uttrykk som "utfordrende klær", hva tenker du samtidig om kjønn? Og hva tenker du om seksualitet?

Vil du forklare mer hva du mener med å ha et kritisk blikk på kjønn? Jeg skulle gjerne visst mer for å kommentere eller svare på spørsmålene.

Tittelen "Utfordrende klær" er det nok journalisten i meg som står for. Har satt det såpass på spissen for å vekke engasjement, og samtidig ønsker jeg å få frem at det er krevende - eller utfordrende - å snakke om temaet klesstil, spesielt for jenter.

Tittelen må med andre ord tas med en klype salt, og balanseres mot innholdet i innlegget.

Kommentar #57

Halldis Bjerkvik Volle

15 innlegg  14 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Ellen Hageman. Gå til den siterte teksten.
Men fordi denne koblingen nettopp befester en undertrykkende kjønnsstruktur der seksualitet knyttes til ærbarhet og dermed skam som fremfor alt rammer kvinner. Og da er vi for lengst langt inne i burkaen.

Kan du forklare litt nærmere det du skriver om "undertrykkende kjønnsstruktur der seksualitet knyttes til ærbarhet og skam"? 

Kommentar #58

Lars Ole Bergersen

0 innlegg  986 kommentarer

Hipp som ?

Publisert over 6 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
dersom hun synes det er fint, så hvorfor ikke?

MC: Det er mange syn på hvordan man skal kle seg. Jeg har hørt en rekke ganger at noen burde kle seg etter vekten. Altså, noen skal kle seg etter andres fordommer. LOB: Her snakker vi om seksualisering, ikke vekt eller smakfullhet. Jeg syns kanskje det skumleste her er at det står tunge pengeinteresser bak disse drøye klesmotene, som stadig beveger seg lengre og lengre ned i årsklassene.

MC: Jeg pleier da og svare at dersom hun synes det er fint, så hvorfor ikke? Jeg merker også at jeg etter en prossess på å vektlegge andres valg også selv bryr meg mindre om at andre velger anderledes en jeg gjør, og det er faktisk deilig. LOB: Ditt "hvorfor ikke?" hviler på et premiss om at klesdrakt er nøytralt. Tvilsomt.

MC: For meg handler det absolutt om verdier. Så når jeg ser deg i kapsen din og friluftsjakka, så behøver jeg ikke å tenke over hvordan du er, jeg kan la det fare. Så lenge du er fornøyd med dine valg så tenker jeg at det er bra. LOB: Hva har det med feriepenga til jernbanen å gjøre?

Kommentar #59

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Lars Ole Bergersen. Gå til den siterte teksten.
Hva har det med feriepenga til jernbanen å gjøre?

Judge not, that ye be not judged ...

Så deler jeg bekymringen for en del tendenser, men lik atferd kan ha ulik årsak.

Kommentar #60

Ellen Hageman

78 innlegg  1075 kommentarer

Ja

Publisert over 6 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
Kan du forklare litt nærmere det du skriver om "undertrykkende kjønnsstruktur der seksualitet knyttes til ærbarhet og skam"?

det kan jeg. Og jeg gjør det like godt med en fortelling fra virkeligheten. Dette er også litt et svar til Heidi. Gjengitt med tillatelse fra min eldste datter. 

For en stund siden var min eldste datter på cafe i nabobygda. Der opplevde hun at en full, eldre mann kom med bemerkninger som var seksuelt nedsettende. Når hun kom hjem og fortalte det, var det tydelig at hun syntes det var ekkelt, men hun tok ikke noe ansvar for det som hadde skjedd. Det var en ekkel mann, ferdig med det.

Og i etterkant er jeg veldig glad for at jeg som mamma aldri har sagt et ord til henne om korte og lange skjørt, hva som er passende eller upassende. Som sagt har vi snakket om at menn kan se på jenter/kvinner som seksuelle objekt osv, men jeg har aldri knyttet det til hennes klesstil. Eller til andre jenters klesstil. Dermed tenkte aldri min datter at den fulle mannens bemerkning kunne ha noe med hennes valg av klær å gjøre. Det var ikke noe hun kom på en gang. Hadde jeg eller andre gjort henne oppmerksom på valg av klær og hvordan det kan knyttes til det å bli sett som et seksuelt objekt, da hadde hun jo med en gang begynt å tenke på om hun hadde kledd seg feil, altså, om dette kunne være hennes skyld at mannen opptrådte slik han gjorde. Da hadde hun tatt ansvar, i alle fall en del av ansvaret, for det som hadde skjedd. Det gjorde hun ikke nå. Heldigvis. Hun plasserte ansvaret der det hørte hjemme: Hos den fulle mannen.

Og det er her dette med ærbarhet og skam kommer inn. For så fort vi påfører jenter/kvinner ansvar i en sånn situasjon, så påfører vi dem også skam. Det er da de begynner å se seg selv med mannens blikk, og det er jo det som skjer etterhvert, på et vis er det jo det som er kulturens blikk: Mannens blikk på kvinnen. Det er en som ser, og en som blir sett (som jeg skrev i min første kommentar), og det er den som ser som har definisjonsmakten. 

Det er derfor det er så viktig at dersom vi snakker med jenter om slike ting, så må vi også snakke med dem på en måte som ikke påfører dem ansvar og dermed skam. Da må det ikke handle om at de ikke må kle seg sånn fordi da kan andre se på dem som om... Vi må sørge for at jenter selv blir de som får definere hvem de er. Fordi det er den som får definere som har makten. Og det er jo menn som Morten over her som gjør sånt så mye enklere. Takk!

Kommentar #61

Ellen Hageman

78 innlegg  1075 kommentarer

Kritisk blikk på kjønn

Publisert over 6 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
Vil du forklare mer hva du mener med å ha et kritisk blikk på kjønn? Jeg skulle gjerne visst mer for å kommentere eller svare på spørsmålene.

Et kritisk blikk på kjønn er å spørre spørsmålene: Hvem har makten her? Hvem defienerer? Hvorfor er det blitt sånn? Hva gir status for kvinner? Hva gir status for menn? Hva er likt? Hva er forskjellig? Osv.

I denne sammenhengen er det jo viktig å spørre seg hvorfor er det kvinner og deres klær som kommer i fokus her? Hvorfor forbinder vi kvinners klær med ord som horete eller vulgær, og hvorfor finnes det ikke tilsvarende uttrykk for menn? 

Kommentar #62

Ellen Hageman

78 innlegg  1075 kommentarer

Non-verbal kommunikasjon

Publisert over 6 år siden
Heidi Terese Vangen. Gå til den siterte teksten.
Men fortsatt sitter man igjen med den nonverbale kommunikasjonen en ikke kan holdningsendre seg bort fra samt debattene om hvordan den enkelte skal forvalte sin del, som hovedinnlegget gjør.

Jeg tror egentlig jeg har svart på dette i kommentaren over. Jeg ser ingen fare i en non-verbal kommunikasjon som signaliserer seksuell interesse. Problemet er når den knyttes til makt. Og i særdeleshet når den knytter seg til en strukturell makt. I dette tilfelle snakker vi om både kjønn og penger.

Det er jo også sånn at kjønn, i alle fall mener jeg det, ikke bare er en sosial konstruksjon, men også handler om biologi. Og nok en gang (hehe):kropper. Og kroppene våre er forskjellige. Uten å gå mer i detalj.

Problemet i vår kultur er jo (fremdeles) at kvinner skal være seksuelt attraktive. Det skal menn også. Men for kvinner er det en grense for hvor mye man kan spille på sex, i dette tilfelle handler det om klær, eller hvor mye sex man kan ha, før man ikke er attraktiv på samme måte lenger. Da er man plutselig "hore". Det finnes ikke tilsvarende uttrykk i språket vårt for menn. Det er neppe tilfeldig. 

Så når du bruker ord som forvalte, så innebærer det kanskje ikke helt det samme for menn som for kvinner. I kulturen vår, altså. Men forhåpentligvis kommer vi dit en gang.

Kommentar #63

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Ellen Hageman. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror egentlig jeg har svart på dette i kommentaren over. Jeg ser ingen fare i en non-verbal kommunikasjon som signaliserer seksuell interesse. Problemet er når den knyttes til makt. Og i særdeleshet når den knytter seg til en strukturell makt. I dette tilfelle snakker vi om både kjønn og penger.

Det er jo også sånn at kjønn, i alle fall mener jeg det, ikke bare er en sosial konstruksjon, men også handler om biologi. Og nok en gang (hehe):kropper. Og kroppene våre er forskjellige. Uten å gå mer i detalj.

Problemet i vår kultur er jo (fremdeles) at kvinner skal være seksuelt attraktive. Det skal menn også. Men for kvinner er det en grense for hvor mye man kan spille på sex, i dette tilfelle handler det om klær, eller hvor mye sex man kan ha, før man ikke er attraktiv på samme måte lenger. Da er man plutselig "hore". Det finnes ikke tilsvarende uttrykk i språket vårt for menn. Det er neppe tilfeldig.

Det er klart det finnes en dobbeltmoral for sex og kjønn. Den har ikke jeg lyst til å forsvare eller fremme, men det er ikke nødvendigvis en som er påført kvinner av menn. Jeg tror dette handler om det enkelte kjønns biologiske rolle i forplantningen samt de sosiale konstruksjonene som har lagt beskyttende rammer rundt dem - også de kan perverteres. Så nei, det er nok ikke tilfeldig at kvinner får merkelapen hore, fordi trofasthet er en dyd som gjerne knyttes til kvinner av hensyn til svangerskap og farskap, men likeså får menn sine egne merkelapper. Menn som ikke makter å tiltrekke seg kvinner, får merkelappen taper. Jo, kvinner møtes med krav om å være seksuelt attraktive, men menn får krav om lønn og status. (Undersøkelser om hvordan menn og kvinner velger sin respektive partner understøtter dette.) Jeg tror ikke kvinner her har det verre enn menn - de får bare mer oppmerksomhet for det de sliter med enn det menn gjør, og der menns makt tydeliggjøres, dysses kvinners makt ned. Derfor tror jeg heller ikke en feministisk kritikk av det overseksualiserte samfunnet vil føre frem, ut over kritikk av enkeltmomenter.

Kommentar #64

Lars Ole Bergersen

0 innlegg  986 kommentarer

@EHagemann

Publisert over 6 år siden
Ellen Hageman. Gå til den siterte teksten.
ansvaret der det hørte hjemme

EH: Og det er her dette med ærbarhet og skam kommer inn. For så fort vi påfører jenter/kvinner ansvar i en sånn situasjon, så påfører vi dem også skam. Det er da de begynner å se seg selv med mannens blikk, og det er jo det som skjer etterhvert, på et vis er det jo det som er kulturens blikk: Mannens blikk på kvinnen. Det er en som ser, og en som blir sett (som jeg skrev i min første kommentar), og det er den som ser som har definisjonsmakten.

LOB: Kan det stemme at ei jente/kvinne overhodet ikke har noe som helst ansvar for sin framtoning? Overgangen fra (del-)ansvar til (all)skam er dårlig begrunnet. Det å bli klar over hvilke signaler som bevirker hva er en del av det å bli voksen. 

Du skriver også om Mannens blikk, som også er Kulturens blikk, som om det er noe man kan vedta seg vekk fra. Det bør etterhvert være nokså klart at menns blikk på kvinner er en del av vår natur. Kvinners blikk på menn er temmelig annerledes, noe som blant annet gir seg utslag i at det kun er menn som er "ekle", "gamle griser" etc. 

Hvis ei jente er uten ansvar, kan man jo forsåvidt si at hun oppfører seg ansvarsløst. Er det i noens interesse?

Kommentar #65

Ellen Hageman

78 innlegg  1075 kommentarer

Nye utfordringer

Publisert over 6 år siden
Heidi Terese Vangen. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror ikke kvinner her har det verre enn menn - de får bare mer oppmerksomhet for det de sliter med enn det menn gjør, og der menns makt tydeliggjøres, dysses kvinners makt ned. Derfor tror jeg heller ikke en feministisk kritikk av det overseksualiserte samfunnet vil føre frem, ut over kritikk av enkeltmomenter.

Det er gode grunner til å ta med mer enn kjønn når man snakker om diskriminering. Klasse, etnisitet osv. Jeg ser heller ingen grunn til å gjøre det til en konkurranse om hvem som har det verst. Men nå var dette en debatt om klær og seksualisering av unge jenter. Og da kan jeg ikke se at vi kommer forbi at det er noen kjønnsstereotypier her som rammer kvinner hardt. Men forventningene til menns oppførsel er jo også begrensende. 

En interessant ting er jo at ordet "hore" ikke fratar en jente/kvinne hennes tilhørighet til sitt kjønn. Skjellsordet som brukes mot menn, "homo", fratar jo på et vis en mann hans kjønnsidentitet. Han blir identifisert som kvinnelig, og mister dermed status og identitet. Forøvrig er det jo innad i homsemiljøet også en statusforskjell mellom en mann som "tar" og en mann som "blir tatt". Det er noe med aktiv/passiv som vi ikke kommer utenom. Og dersom vi ansvarliggjør den den passive i stedet for den aktve, så er vi på ville veier. Fordi dette blir en dobbeltbestrafning.

At ting har røtter i dette med forplantning og trofasthet, ja, det har det nok. Men seksualitet i vår kultur er løsrevet fra forplantningen på en helt annen måte enn tidligere, før prevensjon ble allemanns/kvinnerseie. Og du verden så glad jeg er for det!! Det er jo så og si hele grunnlaget for kvinnefrigjøringen. At dette byr på nye roller og nye utfordringer - det er det ingen tvil om. 

Kommentar #66

Ellen Hageman

78 innlegg  1075 kommentarer

På vent

Publisert over 6 år siden
Lars Ole Bergersen. Gå til den siterte teksten.
LOB: Kan det stemme at ei jente/kvinne overhodet ikke har noe som helst ansvar for sin framtoning? Overgangen fra (del-)ansvar til (all)skam er dårlig begrunnet. Det å bli klar over hvilke signaler som bevirker hva er en del av det å bli voksen.

Dette kunne jeg godt svart på. Men nå er jeg i ferd med fullstendig å ta over en annens tråd. Dessuten er jeg veldig nysgjerrig på hva trådstarter vil svare på spørsmålene du stiller. Jeg synes faktisk det er viktig at hun gjør rede for dette siden hun har skrevet et innlegg som langt på vei ser ut til å støtte det synet som du kommer med. Derfor venter jeg på hennes utspill, og kan heller komme med mitt syn i etterkant av det.

Kommentar #67

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Ellen Hageman. Gå til den siterte teksten.
Det er noe med aktiv/passiv som vi ikke kommer utenom. Og dersom vi ansvarliggjør den den passive i stedet for den aktve, så er vi på ville veier. Fordi dette blir en dobbeltbestrafning.

Sett bort fra overgrepssituasjoner, har ikke den passive et ansvar for rollen hun eller han går inn i? Slik den aktive har det? For om man sier at en ikke alltid kan velge sin rolle, vil det også måtte gjelde den aktive, og hva sitter vi så igjen med i form av ansvarlighet?

Forresten, selv om jeg vel nyter godt av den, vet jeg ikke om jeg deler din begeistring for prevensjonens utbredelse. Først og fremst fordi den gjør det mulig å betrakte mennesker som seksuelle forbruksvarer, til en grad lar den oss fjerne oss fra vår egen og den andres menneskelighet. Det er en kobling her til det overseksualiserte/pornofiserte samfunnet de færreste offentlige feminister virker å anerkjenne. 

Kommentar #68

Ellen Hageman

78 innlegg  1075 kommentarer

Hvor vi plasserer problemet

Publisert over 6 år siden
Heidi Terese Vangen. Gå til den siterte teksten.
Forresten, selv om jeg vel nyter godt av den, vet jeg ikke om jeg deler din begeistring for prevensjonens utbredelse. Først og fremst fordi den gjør det mulig å betrakte mennesker som seksuelle forbruksvarer. Det er en kobling her til det overseksualiserte/pornofiserte samfunnet de færreste offentlige feminister virker å anerkjenne.

At pornofiseringen av samfunnet har med utbredelsen av prevensjon å gjøre, ja, det har det selvfølgelig. At forbrukersamfunnets "etikk" også påvirker vårt forhold til seksualitet er heller ikke oppsiktsvekkende. Men utbredelsen av prevensjon åpner også for ANDRE muligheter: Nemlig at forholdet mellom menn og kvinner kan bli og er blitt!! mer likeverdig. Det problematiske her er jo at porno er med på å befeste kjønnsrollene som eksisterte før prevensjon ble utbredt. Det er forbrukersamfunnet som er problemet her. Ikke at vi tildels har løsrevet sex fra forplantning. 

Men du vil da vel ikke tilbake til et samfunn der sex for kvinner alltid innbefatter en risiko for å bli gravid? Tenk deg den frykten sex ble forbundet med! 

Og til det første du spør om, om ansvar: Den eneste måten jeg kan se at vi kan snakke om dette på, er dersom vi tar med begrepet om sårbarhet. Kvinners kropper er mer sårbare enn menns. Og da er vi inne på dette med omsorg. Og at både kvinner og menn må være oppmerksomme på den sårbarheten og møte den med omsorg. At kvinner tar ansvar vil da bl.a. innebære å vise omsorg for seg selv. 

Kommentar #69

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Å bli plystret etter!

Publisert over 6 år siden

Er det bare lettkledde 14åringer som får uønsket oppmerksomhet i dag? Om ja, da må vintersesongen være en rolig tid for dem.

Jeg er ikke så sikker på at unge kvinners lettkledning er synonymt med å spille på sex, og at lengre skjørtekanter er svaret. Tenker på hvilket oppstyr det skapte da jeg var ung jente og unge kvinner begynte å gå med gjennomsiktige nylonstrømper – særlig med søm nedover leggen. Umoralsk. Skjørtelengden var et godt stykke over halvveis nedover leggen. 

Moten har endret seg men ikke at kvinner er objekt. Jeg selv vil i dag ha meg frabedt  å skulle være 'ærbar' fordi jeg kan (vel, kunne engang) føde barn. Snakk til gutta.

Kommentar #70

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Ellen Hageman. Gå til den siterte teksten.
Nemlig at forholdet mellom menn og kvinner kan bli og er blitt!! mer likeverdig. Det problematiske her er jo at porno er med på å befeste kjønnsrollene som eksisterte før prevensjon ble utbredt. Det er forbrukersamfunnet som er problemet her. Ikke at vi tildels har løsrevet sex fra forplantning. Men du vil da vel ikke tilbake til et samfunn der sex for kvinner alltid innbefatter en risiko for å bli gravid? Tenk deg den frykten sex ble forbundet med! Og til det første du spør om, om ansvar: Den eneste måten jeg kan se at vi kan snakke om dette på, er dersom vi tar med begrepet om sårbarhet. Kvinners kropper er mer sårbare enn menns. Og da er vi inne på dette med omsorg. Og at både kvinner og menn må være oppmerksomme på den sårbarheten og møte den med omsorg. At kvinner tar ansvar vil da bl.a. innebære å vise omsorg for seg selv.

Jeg mener det er sannsynlig at man overdriver frykten fortidens mennesker hadde for graviditeter sammenlignet med i dag. Den fantes, men selv i dag med prevensjon finnes frykten fremdeles i stor skala, og i tillegg har gjennomsnittsborgeren i dag mindre sex enn forfedrene. Hvorfor det? Her er nok mange årsaker, men kan en være at samfunnet som et resultat av en helt spesiell type "kvinnefrigjøring" og "seksuell frigjøring" ikke lenger sanksjonerer ekteskapet, noe som gjør relasjoner mellom kvinner og menn mer usikre og ustabile, mer følelsesmessig utsatt, enn noen gang før?

Jeg er heller ikke enig i at forholdet mellom menn og kvinner blir mer likeverdig med prevensjon. De blir likere, men når vi er forskjellige, kan denne likheten svekke likeverdet. Som sagt, bruk av prevensjon lar oss fjerne oss fra vår egen og den andres menneskelighet, for både potensialet og begrensningen ved vår egen fruktbarhet er en del av denne menneskeligheten. Prevensjon fordekker sårbarheten fremfor å redusere den - det er ikke nødvendigvis omsorg. Jeg kan være enig i at kvinnen grunnet hennes kropps del i forplantningen er mer sårbar enn mannen der og da, men etter fødselen er mannen f.eks. økonomisk sårbar. Kvinnen har alltid hatt mulighet for å velge bort morskapet - før legalisert abort kunne hun gi fra seg barnet. Det kan ikke mannen, fordi samfunnet holder ham - fortsatt i det minste - økonomisk ansvarlig. Rett nok, altså, men jeg går ikke med på at kvinnen er mest sårbar per default. Og videre går jeg da heller ikke med på at hun skal fraskrives det ansvaret jeg skriver om i en kommentar over.

Kommentar #71

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert over 6 år siden

`Og det er her dette med ærbarhet og skam kommer inn. For så fort vi påfører jenter/kvinner ansvar i en sånn situasjon, så påfører vi dem også skam.` (Hageman)

Jeg synes du drar dette altfor langt i forhold til innlegget. Slik jeg ser det handler det om hva en selv vil kommunisere til offentligheten. Ikke at en har noe ansvar for overtredelser av en mann uansett påkledning. Sammenligningen med `hore` kommer kun fordi at horer flest viser fram kroppen sin mest mulig for å selge seg som objekt. Det er derfor viktig at kroppen vises fram. Noe som er logisk og forskningsbasert (menn tenner på visuell stimuli). Så, hvis en ønsker oppmerksomhet om sine former og sin kropp (hvis man er på et utested og har lyst til å flørte - tiltrekke seg en mann for forelskelse m.m.) så er det logisk. Derimot, på arenaer der en ønsker oppmerksomhet for det en kan intellektuelt eller i offentlighet hvor en ikke vil ha oppmerksomhet på kropp, så er det logisk at en kler seg litt mer konservativt. Hadde ikke dette jeg sier vært sant så hadde vi ikke kunne vært enige om at når du skal på jobbintervju så bør du kle deg ordentlig. Da hadde ikke heller det spilt noen rolle - og man kunne troppet opp i kort skjørt og dypt utringet bluse. Men i en slik situasjon vil man ha fokus på det man kan og vil ikke at noe annet skal fortstyrre dette. Det er stort sett ALLE enige om (hvis du ikke skal inn i pornobransjen). Så hvis vi er enig om at dette er sant så er det også sant at å vise mye bar hud ellers også vil forstyrre for den personen man er. Ikke sant? 

Så glem ære, skam, madonna eller hore utfra innlegget til Volle. Det som tas opp i innlegget er ovedrivelser i klesbruk hvor deler av rumpa, pupper osv. synes der på gata, på skolen og andre steder i offentligheten. En jente eller kvinne har aldri noe ansvar for menns overtredelser uansett hvordan hun ser ut. Det handler ikke om det. Men det handler om hva en selv ønsker skal kommuniseres med andre (mest mulig naken kropp eller den man er som person).   

 

Kommentar #72

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Solveig A. Wahl. Gå til den siterte teksten.
Jeg er ikke så sikker på at unge kvinners lettkledning er synonymt med å spille på sex

Selvsagt ikke unge tenåringsjenter !

Kommentar #73

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Biologi

Publisert over 6 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Nå tjener kvinner pengene sine selv, så kanskje mer situasjonsbestemt en evolusjonspsykologisk? Kvinner trenger ikke å behage en mann for å få sikkerhet lengre, hun kan være seg selv og se om hun finner en som hun trives med.

Blir biologien endret av kulturen?

Kommentar #74

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Biologi, ja

Publisert over 6 år siden
Ellen Hageman. Gå til den siterte teksten.
Det er jo også sånn at kjønn, i alle fall mener jeg det, ikke bare er en sosial konstruksjon, men også handler om biologi.

Virker biologien inn på graden av ærbarhet?

Finnes det sammenhang mellom biologien om ansvaret en graviditet i alle tusen år har vert for en kvinne og ærbarhet?

Mulighet for prevansjon og abort endrer vel ikke biologien?

Kommentar #75

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

De forrige tusener av år

Publisert over 6 år siden
Solveig A. Wahl. Gå til den siterte teksten.
Jeg selv vil i dag ha meg frabedt å skulle være 'ærbar' fordi jeg kan (vel, kunne engang) føde barn. Snakk til gutta.

Du skjønner sikkert at dette har vert en mer risikabel holdning i tusener av år?

Om det har vert det, så er det vel også naturlig at biologien virker litt beskyttende her, med litt sterkere instinkter for ærbarhet hos kvinner?

Dette er IKKE en motsetning til at mannsgriser og horgubber har ansvar for handlingene sine.

Kommentar #76

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Ser ikke problemet jeg.... Hverken med bar hud, porno, utfordrende klær eller dype utringninger....

Trives folk med å gå sånn så er det helt greit for meg så lenge de lar meg gå med hva jeg vil...

Har aldri, ikke en eneste gang, hatt noen trang, eller ønske, om å voldta en flott kvinne med lite klær på seg. For meg så går ikke det på sex, tilgjengelighet eller fristelser, men rett og slett på respekten for det enkelte individet. Tenker alltid på hvordan jeg ville likt, eller ikke likt, å bli behandlet og behandler derfor folk ut i fra det. Så kanskje det er der vi bør begynne? Å endre oss selv før vi forlanger at andre skal gjøre det?

Eller er jeg enig i at reklamebransjen drar kroppsfikseringen for langt. I mine øyne var det nettopp de med noen kilo for mye, litt hengende pupper og litt maver som skulle vært idealet og ikke de retusjerte kroppene vi ser bortover, for det representerer et ideal ingen klarer å komme opp i mot og derfor ingen vits i å prøve det heller... Hva er vitsen med å nå et mål en aldri klarer?

Med hensyn til porno så moret det meg at den bransjen gikk en gedigen knekk når kategorien "amatører" kom på banen, altså nakenbilder av helt vanlig Ola og Kari, for det viste seg ganske fort at folk flest mye heller ville se hva som skulte seg bak klærne til helt vanlige folk enn all verdens porno stjerner og porno bransen har faktisk måttet respondere på den trenden... Og tapte milliarder av dollar underveis. Men dette burde også si oss at den kroppfiskeringen som er i kles bransjen også kan gjøres noe med, kanskje ved å avbilde helt vanlige jenter og gutter og ikke lage de luftslottene som nå lages... Tror faktisk folk flest ville satt pris på det isteden for utmagrede og usunne "kvinnekropper" vi så altfor ofte ser i dag...

For å fortelle om en virkelig historie så jobbet jeg to uker i Italia for noen år siden og der var alle kvinnene små, tynne og, (i mine øyne), helt uten former. Sikkert sexy nok de, for all del, men det var da vi (jeg og mine to arbeidskolleger) mellom landet i Munchen og fikk øye på en ganske vanlig norsk kvinne at det gikk opp for meg at alle tre savnet ORDENTLIGE kvinner å se på. Hva den stakkars damen, som hverken var spesielt tynn, tykk, høy eller lav, bare vanlig norsk med ca C-cup bryster og flotte runde hofter, måtte tro der vi sto og nistirret på henne som om det var første gangen vi så et eksemplar av arten vet jeg faktisk ikke, men jeg kan jo håpe at hun tok det som et kompliment at tre stykker sto og kikket på hennes ekte kvinneformer med store øyne etter to uker i selveste motelandet italia.. :) Så kvinne former er ikke de benranglene man som oftest ser avbildet i reklamen for de fleste menn tror jeg... Det er det kun reklame bransjen som tror... Feilen kan nok være at en del unge kvinner og menn tror det, dessverre...

Bare sånn appropos... :)

 

 

 

Kommentar #77

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Arild Holta. Gå til den siterte teksten.
Blir biologien endret av kulturen?

Jeg tror nok en del kultur blir tilskrevet biologi, og at en del går i is ought fellen. Jeg tror på evolusjonen, men ikke på alle de som tror de har full oversikt over alle årsaker og virkninger. Der har vi mye gjettninger.

Kommentar #78

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.
mest mulig naken kropp eller den man er som person).

Som om man ikke kan gjøre begge tenker du? To adskilte deler, personlighet og kropp. Man må maskere kroppen for å vise personlighet? Jeg forstår ikke denne tanken.

Kommentar #79

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Er dette spor etter instinkter for ærbarhet?

Publisert over 6 år siden
Ellen Hageman. Gå til den siterte teksten.
Det er jo også sånn at kjønn, i alle fall mener jeg det, ikke bare er en sosial konstruksjon, men også handler om biologi. Og nok en gang (hehe):kropper. Og kroppene våre er forskjellige. Uten å gå mer i detalj.

"Uten å gå mere i detalj."

Hvorfor sier menn slik oftere rett ut enn kvinner?

Har det med samme instinkter å gjøre som gjør kvinner litt mer ærbare enn menn (på gruppenivå)?

Så om man lever ut slike instinkter mht klær, så er det noe av samme sak?

I alle tusen år har jo kvinner fått et MYE større ansvar med barn enn menn. Hadde de ikke vert mer ærbare og forsiktige mht både det ene og det andre som kan trigge seksuelle tanker, så hadde risikoen for uønskede graviditeter øket.

Det vil være underlig om ikke praktisk virklighet og biologi har psykologiske sammenhang. Derav mine tanker om evolusjonspsykologisk perspektiv. Dette perspektivet tar mer hensyn til biologiens påvirkning på instinkter og psyke.

Igjen: Dette er selvsagt ikke argument mot menns ansvar for sine handlinger.

Kommentar #80

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Gjetninger, jepp!

Publisert over 6 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Der har vi mye gjettninger.

Antropologien kan jo gi en del svar her. Hva er felles for kulturer som er adskilt med tusener av år?

Moderne forskning om arvelighet kontra vår kulturs manglende tro på dette, gir også sterke indikasjoner på at noe er alvorlig feil mht hvordan vi tenker og tolker. Legger man til vårt politiske system hvor pressgrupper kan påvirke politikerne og det finnes en utømmelig kilde til penger - "halv-kapitalismen" og moderne automasjon - så får vi sterke ideologiske føringer som vi lett er offer for.

Kommentar #81

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
At menn har et ønske om å få slippe å få sine kjønnsdrifter trigget i utide er vel ikke akkurat urimelig og et slikt krav er definitivt ikke starten på et krav om burka.

Menn i trange t-skjorter og gensere, som fremhever en maskulin veltrent overkropp.
Menn i trange bukser.
Menn i tights på treningssentere, på sykler langs veien, og joggende i skogen.

Vi kvinner må da i så fall kunne kreve akkurat det samme? Å slippe å få våre kjønnsdrifter trigget i tide og utide. Uten at et slikt krav er starten på et krav om "jesus-sid-serk" for alle menn.

Eller er det mitt problem og mitt ansvar dersom jeg velger å la meg trigge og påvirke av alt det "visuelle" jeg blir utsatt for når jeg beveger meg utenfor min egen stue?
Enten det er mannfolk som liker å kle seg slik at vi kvinner skal se deres lekre figurer og kroppsdeler vi kvinner kan bli seksuelt påvirket av, eller andre ting som feks reklameplakater, osv.

Har ikke jeg ansvar for hvordan jeg ter meg og hvordan jeg behandler andre, uavhengig av andre sine klesvalg?

Kommentar #82

Per Arne Brandal

147 innlegg  504 kommentarer

I småskolen: Klærne var ikke muslimske nok

Publisert over 6 år siden

– Mamma vil jeg bli straffet av Gud? spurte datteren (6) etter at muslimske klassekamerater hadde kritisert klærne hennes på skolen. Minoritetsrådgiver mener det ikke er uvanlig at også små barn opptrer som moralpoliti.

Moren, som ønsker å være anonym av hensyn til datteren, er opprørt over det hun kaller rasisme fra andre muslimer.

– Min datter går med vanlige klær, slik som norske barn går i. Det vil si korte shorts og sommerkjoler. Dette blir hun mobbet for av andre muslimer på skolen, forteller moren.

Hun kom til Norge som 2-åring og er selv muslim, men hun praktiserer ikke religionen strengt. Da datteren begynte på en skole i Oslo i høst, ble hun sjokkert over enkelte barns holdninger.

Les i NRK

Kommentar #83

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Menn skal passe seg!!!

Publisert over 6 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.
Menn i trange t-skjorter og gensere, som fremhever en maskulin veltrent overkropp.
Menn i trange bukser.
Menn i tights på treningssentere, på sykler langs veien, og joggende i skogen.

Før man vet ordet av det kommer en diger dame og kaster seg over han og setter han på tjukken, og han har ikke annet valg enn å ta abort!!! Dette er altså mannens mange tusenårige dilemma: Vokte sin seksualitet godt eller ende opp med diger mage og deretter å passe et barn de neste 15-20 årene av sitt liv.

Kommentar #84

Ellen Hageman

78 innlegg  1075 kommentarer

Detaljer

Publisert over 6 år siden

Jeg er redd jeg er med på å spore av tråden. Har ingen problemer med å gå litt mer i detaljer her, jeg. Men dette er verdidebatt, og jeg har ikke lyst til at kommentaren min skal bli sletta pga av unødige detaljer i en avsporing. Ingen grunn til å trekke slutninger på bakgrunn av denne kommentaren. ;)

Kommentar #85

Halldis Bjerkvik Volle

15 innlegg  14 kommentarer

Seksualitet på feil sted

Publisert over 6 år siden

Lars Ole Bergersen: Kan det stemme at ei jente/kvinne overhodet ikke har noe som helst ansvar for sin framtoning? Overgangen fra (del-)ansvar til (all)skam er dårlig begrunnet. Det å bli klar over hvilke signaler som bevirker hva er en del av det å bli voksen.

Ellen Hageman: Dette kunne jeg godt svart på. Men nå er jeg i ferd med fullstendig å ta over en annens tråd. Dessuten er jeg veldig nysgjerrig på hva trådstarter vil svare på spørsmålene du stiller. Jeg synes faktisk det er viktig at hun gjør rede for dette siden hun har skrevet et innlegg som langt på vei ser ut til å støtte det synet som du kommer med. Derfor venter jeg på hennes utspill, og kan heller komme med mitt syn i etterkant av det.

Halldis B. Volle: Jeg har dessverre ikke anledning til å skrive så mye denne gangen.

Men jeg vil forsøke å svare på dette.

Innlegget er først og fremst skrevet med tanke på unge jenter, som er seksuelt mindreårige. Jeg legger ikke ansvar på de for handlingene eller reaksjonene til andre.

De jeg skylder på er de som bruker kropp og nakenhent for å selge produkter, og er ute etter å tjene penger "koste hva det koste vil". 

Jeg tror mange unge jenter ikke nødvendigvis ønsker å vise så mye av kroppen som det motebildet legger opp til, eller at de ikke har et bevisst forhold til det, fordi det er så vanlig med (nesten) nakne kropper i reklamepauser, på reklameplakater og så videre. I tillegg er pornoforbruket blant unge høyt - og det gjelder både gutter og jenter - selv om forbruket blant guttene er høyest. 

I dokumentaren "Diary of a Teenage Virgin" forteller en gruppe britiske ungdommer om at de føler at de er de eneste i vennegjengen som ikke har hatt sex ennå. "Jeg er 16 år og føler meg som en gammel jomfru", sier ei av jentene. 

Dette sier mye om presset rundt seksualitet som ungdommene møter tidlig, veldig tidlig.

Gjennomseksualiseringen av samfunnet fører til at seksualitet er overalt, også der det ikke hører hjemme. Synes artisten Gabrielle Leithaug poengterer dette godt i et intervju med Dagbladet: - Det er helt unaturlig å spille på sex, det har ingenting med musikken å gjøre.

Kommentar #86

Ellen Hageman

78 innlegg  1075 kommentarer

Ok

Publisert over 6 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
Innlegget er først og fremst skrevet med tanke på unge jenter, som er seksuelt mindreårige. Jeg legger ikke ansvar på de for handlingene eller reaksjonene til andre.

Men da hadde det vært interessant å høre hva du tenker om det jeg fortalte om min eldste datter. Jeg skjønner du ikke ØNSKER å legge ansvaret på de unge jentene. Spørsmålet er om du ikke likevel gjør det når du fokuserer på skjørtelengden deres og deres valg av klær. 

Kommentar #87

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
er å vise så mye av kroppen som det motebildet legger opp til,

Nå er da motebildet i dag så mye.Det er mangt som er mote hos de unge i dag, ikke bare denne typen klestil.Så valgmuligheter er det nok av i dag til å kunne være moteriktig om det er ønsket ,uten å måtte kle av seg mest mulig.

Bare ta en runde på butikker så ser man raskt at utvalget er mere enn bare" avbetne halve klesplagg "om en kan si det slik (for dem unge) .Det er flott dem egentlig kan velge, det var ikke slik med moten før da var det bare EN mote, for dem unge!

Kommentar #88

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 6 år siden

En undersøkelse gjort i Frankrike konkluderer med at til nærmere kvinner er eggløsning til mindre klær har de på seg...

Sier som Morten jeg, har overhodet ingen problemer med å holde meg i skinnet om jeg ser en sexy, lettkledd kvinne! Men så er hverken min eller andres seksualitet skam eller synd belagt hos meg, for meg er det helt naturlig og riktig at en kvinne blir like kåt som en mann kan og at hun har like lyst på en mann som en mann har på en kvinne, hverken mer eller mindre. Men jeg ser også en annen ting, nemlig at kvinner liker å bli sett på! (det gjør sikkert menn også, selv om det ikke er fullt så fremtredende...) Og med sett på så mener jeg et beundrende blikk, gjerne etterfulgt av øyekontakt og et smil. Mang en kvinne jeg har gitt et kompliment med blikket har satt pris på det uten at det her er snakk om flørt eller overtalelse av noe slag. Kan like gjerne skje i en heis, på bussen eller butikk kø som på dansegulvet. Jeg vet at kvinner har litt høyere terskel før de hopper til sengs med noen, de må i det minste like fyren de hopper til sengs med der vi menn, vel, vi hopper til sengs vi... De fleste av oss....

Så jeg er fullstendig klar over at 99,99% av de kvinnene jeg gir et blikk kompliment ikke har den ringeste interesse av å hoppe til køys med meg, så det ville ikke falt meg inn å forsøkt det engang, nettopp av den grunn. Så det er aldri noe problem den biten, og det blir derfor kun beundring i mine blikk, aldri sex... Men det å se er fremdeles gratis og jeg elsker kvinner jeg, elsker å se på dem, snakke med dem og selvfølgelig kjenne dem. Syntes at 100% av de kvinnene jeg møter er vakre og helt fantastiske individer som har en verdi i seg selv jeg gjerne respekterer, det skulle bare mangle, så noen ueffen oppførsel fra meg er det ingen kvinne som har opplevd. Men ser det gjør jeg, men det er alltid med respekt. Kan ikke se noe galt i det. Har aldri hverken kastet meg over eller trengt meg på noen kvinne som ikke ville det selv og kommer heller ikke til å gjøre det.

Så kanskje de som sliter mest med kvinner skulle gå litt i seg selv isteden for å forlange å bli skjermet av andre?

Nå høres det sikkert ut som jeg har hatt en drøss sexpartnere, men det har jeg faktisk ikke, da det for meg er det langvarige forholdet som er greia og jeg har aldri vært utro. Er bevisst på akkurat det og stiller meg aldri i en situasjon der jeg kan tilbys sjansen for å være utro, da jeg er fullstendig klar over at jeg ville vært utro om sjansen bød seg og risken for å bli tatt var lav nok, som alle andre menn. (Nå er det sikkert noen som føler at de må slå seg på brystet og si at de aldri ville vært utro, men da lyver de. ALLE menn vil være utro om sjansen bød seg, det er jo nettopp derfor jeg aldri stiller meg i en situasjon der sjansene har bydd seg, fordi jeg er klar over det og ikke forsøker å hykle det vekk!! Det er, enten vi vil det eller ikke, slik vi er skrudd sammen fra naturen av. Spre mest mulig av våre gener... Så det eneste som skiller oss menn er risken vi er villige til å ta, utro er vi alle som en om sjansen byr seg... )

Cluet er at har man dette i bakhodet så er ikke det å se på kvinner så farlig lenger. Er ingen skam, eller synd hverken for kvinnen eller mannen, å bli sett på, det ligger i vår natur å ville syntes og bli sett. Noen mer og noen mindre, men vi vil jo synes og bli sett såklart. Menn og kvinner har, og har alltid hatt, forskjellige ting vi vil skal syntes på, sånn er det bare og sånn blir det også. Og det er dette klesbransjen spiller på, endog på gale premisser med de beinranglene som fremstilles på reklamer... Dessverre.. Likte bedre kvinne idialet den gangen kvinner var normale jeg... En gang på attenhundre tallet... he he

Så kan de som vil bruke burka gjøre det, og de som vil bruke bikini kan gjøre det, for inni er de alle like av natur, det som skiller dem er kultur og hva den enkeltes kultur syntes er "passende", ofte basert på religiøse kriterier, og her må jeg si dessverre.

Har faktisk også gitt en niqab kladd kvinne et beundrende blikk en gang, da hun var den vakreste kvinnen jeg noensinne har sett og jeg fikk faktisk et smil tilbake av den kvinnen, for hun forsto at det ikke hadde noe å gjøre med sex eller kroppsfiksering eller at jeg ønsket henne på noe vis, men rett og slett at det var et kompliment fra min side over hennes utrolige skjønnhet. (Jada, jeg vet at man ikke skal ha øyekontakt med muslimske kvinner, men jeg er ikke muslim... :) ) Og kvinner er nå en gang kvinner om man lar dem være det, herlige skapninger som fortjener både beundring og respekt. Jeg vil ihvertfall ikke slutte å gi dem det... eller slutte å se på dem  :)

 

 

 

Kommentar #89

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Ja

Publisert over 6 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Har faktisk også gitt en niqab kladd kvinne et beundrende blikk en gang, da hun var den vakreste kvinnen jeg noensinne har sett og jeg fikk faktisk et smil tilbake av den kvinnen,

Hvis du så et smil på en niqabkledd kvinne må du ha røntgensyn,for der er munnen ikke synlig..:-))

Kommentar #90

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 6 år siden

"Hvis du så et smil på en niqabkledd kvinne må du ha røntgensyn,for der er munnen ikke synlig..:-))"

Mulig jeg ikke er så god på muslimsk mote, men er ikke niqab det plagget som skjuler alt bortsett fra ansiktet? Og burka det ansiktsteltet de såvidt kan se igjennom selv? Hun her hadde ihvertfall dekket til håret og halsen og ørene, eller siden av ansiktet, det var altså bare ansiktet som var synlig, trodde det het niqab jeg... Men som sagt, er ikke spesielt god på mote, heller ikke muslimsk mote, som mer eller mindre veldig ofte ligner på noe man finner i en telt katalog... Syntes ihvertfall ikke det er mye pent, men for all del, det syntes jeg heller ikke om veldig mye annen mote... Er totalt blottet fra å være noen moteløve ihvertfall... Gjør det jobben så bruker jeg det, der har du meg :) Om det er mote eller ikke bryr meg midt på ryggen...

 

Kommentar #91

Halldis Bjerkvik Volle

15 innlegg  14 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Ellen Hageman. Gå til den siterte teksten.
Men da hadde det vært interessant å høre hva du tenker om det jeg fortalte om min eldste datter. Jeg skjønner du ikke ØNSKER å legge ansvaret på de unge jentene. Spørsmålet er om du ikke likevel gjør det når du fokuserer på skjørtelengden deres og deres valg av klær.

Mitt poeng er at jentene skal slippe presset om å gå med klær som er svært lettkledde, og jeg tenker her på variantene med ekstremt korte shortser (som er sommerens mote), ifølge minmote.no, og for eksempel gjennomsiktige bluser der bh-en viser. 

Kommentar #92

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Hijab

Publisert over 6 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Mulig jeg ikke er så god på muslimsk mote, men er ikke niqab det plagget som skjuler alt bortsett fra ansiktet?

Det heter hijab..på niqab er det en sprekk de titter ut av,og med burka er det et nett i kikkehullet.

Kommentar #93

Ellen Hageman

78 innlegg  1075 kommentarer

Intensjoner ikke nok

Publisert over 6 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
Mitt poeng er at jentene skal slippe presset om å gå med klær som er svært lettkledde, og jeg tenker her på variantene med ekstremt korte shortser (som er sommerens mote), ifølge minmote.no, og for eksempel gjennomsiktige bluser der bh-en viser.

Jammen hvordan? Du kan jo ha de beste intensjoner i hele verden, men MÅTEN det gjøres på avgjør om du lykkes eller ikke i henhold til dine intensjoner.  

Kommentar #94

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Det heter hijab..på niqab er det en sprekk de titter ut av,og med burka er det et nett i kikkehullet.

 

Oki, takk. Trodde hijab var noe lignende skaut jeg... Har liksom aldri brydd meg om å vite hva dette er da ingen jeg kjenner noen, X muslimer eller ikke, som bruker det..  :)

Kommentar #95

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
Mitt poeng er at jentene skal slippe presset om å gå med klær som er svært lettkledde, og jeg tenker her på variantene med ekstremt korte shortser (som er sommerens mote), ifølge minmote.no, og for eksempel gjennomsiktige bluser der bh-en viser.

Men det er jo en grei holdning, det er fint at det er variasjon i moten og tror vell at det da kan komme også en del an på vennegjengen man havner sammen med.

Kommentar #96

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
Innlegget er først og fremst skrevet med tanke på unge jenter, som er seksuelt mindreårige. Jeg legger ikke ansvar på de for handlingene eller reaksjonene til andre.

Helt klart at mindreårige jenter ikke skal lastes.

Kommentar #97

Halldis Bjerkvik Volle

15 innlegg  14 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Ellen Hageman. Gå til den siterte teksten.
Jammen hvordan? Du kan jo ha de beste intensjoner i hele verden, men MÅTEN det gjøres på avgjør om du lykkes eller ikke i henhold til dine intensjoner.

Her er noen tanker om fremgangsmåte, men det er på ingen måte en ferdig formel eller fasitsvaret. 

Jeg tror på å lytte til unge og være til stede, og gi rom for å reflektere over valg. Synes det er interessant å se i dokumentaren "Diary of a Teenage Virgin" hvordan ungdommene kommer frem til at de ikke ønsker å gi etter for presset, og bli kvitt jomfrudommen bare fordi det er "sånn det skal være" i vennegjengen. Dokumentaren viser hvordan ungdommene reflekterer over temaet, og jeg tror at det å gi tid og rom for refleksjoner kan hjelpe unge til å tenke over hva de egentlig vil på lang sikt, i stedet for å reagere på det som kan kjennes viktig ut der og da.  Mange unge lever nesten i sin egen (medie)verden, og derfor tror jeg det er spesielt viktig å lytte til utfodringene de har. Jeg synes det for eksempel er nyttig å lese Si;D-spalten til Aftenposten jevnlig, der unge skriver innlegg. "Ha det, eller ikke ha det?", som handler om å miste jomfrudommen, synes jeg var oppmuntrende lesing om ungdom som tør å ta egne valg på tross av press.  Ellers tror jeg generell bevisstgjøring om temaet, som å skrive debattinnlegg, kan nytte.  Til sist blir jeg selv inspirert av saker som handler om hvordan det går an å demme opp for presset unge lever med. Et eksempel er blogginnlegget "Words From a Father to His Daughter", av psykolog Dr. Kelly Flanagan. Han skriver om budskapene jenter (og kvinner) møter gjennom ukeblad, og så omdefinerer han disse budskapene på en fantastisk måte (av en eller annen grunn klarer jeg ikke å lenke direkte til blogginnlegget, men kun til siden der blogginnlegget er nr tre fra toppen). 
Kommentar #98

Ellen Hageman

78 innlegg  1075 kommentarer

Burka. Igjen.

Publisert rundt 6 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
"Ha det, eller ikke ha det?", som handler om å miste jomfrudommen, synes jeg var oppmuntrende lesing om ungdom som tør å ta egne valg på tross av press.

Mitt spørsmål handlet om innlegget, om hvordan man snakker med ungdom om klær, at intensjonen kan være god nok, men at det ikke nødvendigvis funker etter hensikten.

Men kan jeg av siste innlegg lese at grunnen til at du mener jenter ikke skal ha gjennomsiktige bluser med synlig bh og korte shorts er at de lettere skal unngå å havne i situasjoner der de kan tenkes å ha sex? Er det det som er ditt egentlige anliggende? Å unngå sex og bevare jomfrudommen? For både gutter og jenter?

I tilfelle holder jeg godt fast i min burka-tolkning.

Kommentar #99

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
oppmuntrende lesing om ungdom som tør å ta egne valg på tross av press.

Det viktigste vi kan gi våre barn er jo nettopp det å lære dem å tenke selv, stå opp for seg selv, og å ta valg som er i tråd med deres egne ønsker i livet.
Og at det faktisk er helt greit å være superegoist når det kommer til slike ting, fordi man aldri skal eller bør ta hensyn til hva andre mennesker mener/ønsker/tror er best for en.

Det betyr selvfølgelig ikke at man skal lytte til råd og være åpen for ny input. Men å diskutere på saklig nivå, utveklse erfaringer og meninger om ting, er noe man fint kan gjøre uten å overskride den grensa som går på å respektere andre sine valg og samtidig kreve den samme respekten tilbake.

Og dette med å være egoist på slike områder må vi foreldre også (gradvis med alderen til barnet) se til at vi tillater med tanke på at barnet ikke skal ta hensyn til oss og våre valg i livet heller.
For mange foreldre forteller barna sine at de ikke skal la seg påvirke eller styre av venner sine valg og syn på ting. Og glemmer samtidig at vi selv i mange tilfeller driver på akkurat som "dårlige venner". Da mener jeg "dårlige" som at man ikke lytter til og respekterer at barnet faktisk har egne ønsker. Og så forteller vi dem hva som er "best for dem" etter vårt egne subjektive syn på ting.

Vi lærer jo ikke våre barn å tenke selv og å stå opp for seg selv om vi ikke tillater at de også gjør det mht oss foreldre.
Og da mener jeg selvfølgelig ikke at barn skal få gjøre akkurat hva de vil når de vil, osv (bare så ingen misforstår her, men jeg tror at de fleste skjønner sånn ca hva jeg mener :)  )

Kommentar #100

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Midt oppi al klesprat burka og hva det måtte være! Så er det og en stor skare med folk i Norge som ikke har økonomi nok til å kunne gå med just de klærne dem vil gå med.

Og man velger et alternativ etter pengboka og hva man opplever seg mest komfortabel med. Og man kan også havne opp med klær man helst ikke ville hatt på seg. Om man bare hadde ei bokse og det var et diggert høl i den , tja nål og tråd kan selvsagt enda gjøre susen!!!

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3588 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
14 dager siden / 1235 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
20 dager siden / 889 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
12 dager siden / 830 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 713 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
12 dager siden / 635 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
24 dager siden / 568 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere