Jostein Nielsen

1

Herre, kan du tilgi oss når vi vet hva vi gjør?

Det er ufattelig hvor mange ganger jeg har opplevd press til å drikke.

Publisert: 17. jun 2014

Det var rørende å lese Paal Andre Grinderuds takk til TV-verten Ragnhild Sælthun Fjørtoft i fredagens Vårt Land.

Forhåpentlig har Grinderuds beretning fra virkeligheten en sterkere virkning i dagens debatt om liberalisering av alkohollovgivningen, enn stadige referanser til forskning som viser at det er tydelig sammenheng mellom tilgjengelighet på alkohol og skadevirkningene for enkeltindivider og samfunnet som helhet. Slik verifisert informasjon ser ut til dunste bort som alkoholen i en kokende rødvinssaus for dem som nekter å la kunnskapen om alkoholens skadevirkninger påvirke eget forbruk. 

Forundrer. Det forundrer meg at et ledende regjeringsparti med så sterkt vekt på skole, utdanning og forskning blir selektiv i sine valg i forhold til hvilken forskning de vil lytte til. Hva trenger vi da forskning til? Det kan være beleilig for det offentlige å kunne saldere forskningsposten i nasjonalbudsjettet, for vi kommer garantert (av forskningen riktignok) til å trenge mer midler i rusomsorgen i framtiden. Frelsesarmeen er klar for utfordringen, men kunne ønsket seg mer støtte på forebyggingssiden.

Er liberaliseringen et resultat av at vi voksne føler at drikkekulturen vår er truet? Trenden i mange ungdomsmiljø går i motsatt retning. Det er «ut» å drikke alkohol. Ungdomsopprør er alltid ubehagelige fordi de utgjør en form for samfunnskritikk. Og «samfunnet» har alltid sine mottiltak, enten det er tanks på Den himmelske freds plass, eller liberalisering av alkohol-lovgivningen for å få de unge tilbake til den rådende drikkekulturen. 

Drikkepress. Det er mulig at jeg ikke kan framlegge empiriske data for hva som er rådende drikkekultur. Men med relativt lang erfaring som avholdsmann, er det ufattelig hvor mange ganger jeg har opplevd press til å drikke. Jeg kan underskrive på beretningene i Vårt Land 16. juni.

Et slikt press vil neppe bli mindre når jeg bare blir «nødt til å smake det nydelige gårdsbrygget». Det skulle jeg gjerne ha gjort. Jeg liker øl, men velger den alkoholfrie varianten. Det gjør jeg i solidaritet med dem som sliter med alkoholproblem og ikke minst med dem som ufrivillige får sine liv ødelagt av et familiemedlem som nå, ved politikernes hjelp, får enda lettere både informasjon og tilgang til det som har lagt livet i ruiner. Jeg kan bare be Herren om tilgivelse på tross av at vi vet hva vi gjør. 

Først publisert i Vårt Land 17. juni 2014

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Godt når man føler at man gjør godt

Publisert rundt 5 år siden
Jostein Nielsen. Gå til den siterte teksten.
Det gjør jeg i solidaritet med dem som sliter med alkoholproblem og ikke minst med dem som ufrivillige får sine liv ødelagt av et familiemedlem som nå, ved politikernes hjelp, får enda lettere både informasjon og tilgang til det som har lagt livet i ruiner. Jeg kan bare be Herren om tilgivelse på tross av at vi vet hva vi gjør.

Bare så synd at mange som føler at det gjør godt må rakke ned på de som ikke gjør som dem selv. Din solidaritet er ditt valg og i hovedsak påvirker det deg mer enn det påvirker noen andre. Du kan sikkert lulle deg inn i at din solidaritetsgjerning er til stor hjelp for andre. 

Det blir litt som om jeg skal slutte å kjøpe noe nytt i solidaritet med de som ikke har penger til å kjøpe noe nytt. Det kan nok skape gode vibrasjoner hos meg selv men de som ikke har råd vil ikke få det noe bedre for det.

Dog vil jeg si at jeg nok også hadde avstått fra alkohol om jeg hadde vært i et familieselskap hvor en av eller flere av deltagerne hadde slitt med et alkoholproblem. Jeg har vel også i tidligere tider nektet noen jeg viste hadde et alkoholproblem å drikke i mitt hjem.

Men å skulle slutte å drikke alkohol fordi noen tar skade av alkohol vil etter mitt syn føre meg på en vei hvor jeg egentlig bør slutte med stort sett alt. For realiteten er at stort sett alt kan være farlig og ubehagelig.

Kommentar #2

G Solli

3 innlegg  1120 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Du kan sikkert lulle deg inn i at din solidaritetsgjerning er til stor hjelp for andre.

Artikkelforfatteren er en av lederne i Frelsesarmeen i Norge og deres solidaritetsgjerning er til stor hjelp for andre. Alkoholmisbruk er et av Norges store problemer og vi skal være glade for at noen viser en alternativ vei.

Kommentar #3

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Word!

Publisert rundt 5 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Men å skulle slutte å drikke alkohol fordi noen tar skade av alkohol vil etter mitt syn føre meg på en vei hvor jeg egentlig bør slutte med stort sett alt. For realiteten er at stort sett alt kan være farlig og ubehagelig.

Bra kommentar!

Kommentar #4

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Jeg drikker ikke en dråpe. Når jeg leser om hvor forferdelig i som ikke drikker har det, hvor stort press i lever under, hvor håpeløst våre liv er så kjenner jeg meg overhodet ikke igjen.

Valg har konsekvenser. Dersom jeg ikke drikker, ikke liker fulle folk, så betyr det at jeg velger vekk enkelte ting. Det er for meg helt greit. Jeg krever ikke at alle skal leve et liv som gjør at jeg slipper å ta valg.

Det at folk spør hvorfor jeg ikke drikker registerer jeg knappest, det koster meg et "jeg liker ikke smaken" så er vi stort sett ferdig med det. Kan hende jeg må følge opp med "nei jeg er ikke kristen".

Det plager meg ikke i det hele tatt. Dersom det hadde vært helt forferdelig for meg å måtte nevne i en setning at jeg ikke drikker, så tror jeg at jeg måtte spurt meg selv hvorfor det skulle bety så mye for meg. Jeg er komfortabel med meg selv, jeg er komfortabel med å ta egene valg, jeg er komfortabel med at andre tar sine valg. Livet blir mye greiere da.

Kommentar #5

Jostein Nielsen

1 innlegg  4 kommentarer

Bevisstløshet

Publisert rundt 5 år siden

Morten Christiansen: Du skriver: Når jeg leser om hvor forferdelig i som ikke drikker har det, hvor stort press i lever under, hvor håpeløst våre liv er så kjenner jeg meg overhodet ikke igjen.

Hei Morten - jeg trives veldig godt med mine valg og liker generelt å leve "motstrøms" - og - akkurat alkohol-standpunktet mitt handler om et etisk valg som, på tross av mitt kristne ståsted, ikke primært har sin begrunnelse i kristen pietistisk tradisjon. Men innlegget ditt stadfester egentlig poenget mitt. Det at det i det hele tatt skal kommenteres og stilles spørsmål ved at jeg velger alkoholfritt, er i de fleste sosiale situasjoner en form for press. Jeg sutrer ikke over et slikt press for min egen del, men er lei for at det er slik også for dem som kanskje ikke har tatt et bevisst valg. De som velger alkohol fordi det er et selvstendig valg, er helt greit for meg. Men bevisstløshet vil jeg gjerne til livs.

Kommentar #6

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Folk flest

Publisert rundt 5 år siden
Jostein Nielsen. Gå til den siterte teksten.
Det at det i det hele tatt skal kommenteres og stilles spørsmål ved at jeg velger alkoholfritt, er i de fleste sosiale situasjoner en form for press.

Folk flest gir stor sett faen i hverandre. Nuvel ikke helt men dog når det kommer til småting som om man drikker det ene eller det andre, eller om man velger å gå med sokker i sandalene eller ikke. Egentlig er vel temaet fjæren som ble til ti høns.

Men jeg skal medgi at jeg også har fått spørsmålet om hvorfor jeg ikke drikker noen ganger når jeg velger å ikke drikke alkohol.

Da svarer jeg som sant er, jeg skal på jobb i morgen, jeg gidder ikke kaste bort en tusenlapp på drosje hjem i kveld, jeg har rett og slett ikke lyst på alkohol i dag, jeg kjører (med andre ord gidder ikke betale for annen transport til dette selskapet) og så videre.

Dog skal de sies at det ikke ofte kommer spørsmål om hvorfor jeg har lyst på en rotbløyte eller å komme i en lett alkoholrusstemning. 

For min del er alkohol mer eller mindre ensbetydende med rus. Det er sjeldent jeg gidder drikke et alkoholdrikk bare for smakens skyld, da kan jeg like så godt hoppe over hele greia. Ikke opplever jeg heller at mat blir bedre med alkholdrikk men ikke sjeldent at alkoholdrikken blir bedre med mat til.

Det store spørsmålet er jo om det egentlig er så galt å ruse seg så lenge det ikke medfører et problem eller en avhengighet.

Det er jo helt greit at mennesker ikke liker å ruse seg det er deres valg. Slike debatter om alkohol tar i sjelden grad opp rusen som noe positivt. Man trekker bare frem det negative eller at alkholen skal nytes i sømmelige og gjerne høykulturelle former. Prisen til det lille rødvinsglasset til maten med mere. 

Hvorfor denne angsten for å miste kontroll, for å ikke alltid oppføre seg like sømmelig eller rett og slett noen ganger drite seg ut. Heldigvis velger vi alle ulikt, livet hadde vært dørganes kjedelig og pensjonsutbetalingene astronomiske hvis vi alle kun tuslet rundt i marka og levde asketisk med sunn og næringsrik mat uten noen som helst overdrivelse hverken til hverdags eller fest.

Kommentar #7

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Det gjør jeg i solidaritet med dem som sliter med alkoholproblem og ikke minst med dem som ufrivillige får sine liv ødelagt av et familiemedlem som nå, ved politikernes hjelp, får enda lettere både informasjon og tilgang til det som har lagt livet i ruiner.

Var i et bryllupp engang som ble arrangert alkoholfritt pga et av familie medlemmene hadde et alkohol problem... Ikke for at jeg på noen måte tror at fyll er hva man trenger for å ha det gøy, men det er helt klart det mest kjedelige brylluppet jeg til D.D har satt mine ben i og den ENESTE som hadde noe å drikke på var, jepp du gjettet det, han vi alle skulle være solidariske i mot og ikke drikke for å sympatisere med. Han ga blaffen i denne "solidariteten", selvsagt og etter det har jeg slått fra meg slike "solidaritets" tanker som noe som er lurt. Han ville jo drukket enten vi gjorde det eller ikke og den hykleriske "solidariteten" var kun for at vi andre hengehodene skulle føle oss "gode og snille", da han det gjaldt ga fullstendig blaffen i den solidariteten.

Alkoholikere vil ALLTID finne alkohol! Å fjerne tilgangen til alkohol for alle fordi noen er alkoholikere er ikke måten å få dem til å slutte å drikke på. Blir som å fjerne bilen til alle fordi noen råkjører det. De må faktisk ville slutte selv. Så selv om vi fjernet all alkohol i hele verden så ville en alkoholiker fremdeles få tak i det (alkoholikeren i det nevte bryluppet laget ildvannet sitt selv...) og er det noe forbuds tiden i USA i tredve årene burde ha lært oss så er det nettopp at forbud ikke er veien å gå... Så jeg finner det litt hyklerisk hele den "solidaritets" greia jeg, for du har bruk og du har misbruk av ALT og overskrives de grensene til misbruk må det være opp til individet som bedriver misbruket å finne hjelp til å bli kvitt misbruket og hvorfor dette skal bety en innskrenkning av andres rettigheter blir meg en gåte. Ja folk har problemer med alkohol, men å tro de går vekk bare av å la være å drikke i solidaritet er i beste fall naivt...

Tror muligens at en skikkelig opplæring er veien å gå isteden... Ikke med skremsels propaganda eller å henfalle til synd og skam, men rett og slett hvordan den enkelte kan se at det eer et problem på et tidlig stadium og gjøre noe med det. Enn så lenge er dette med å være underlagt kong alkohol så skam belagt at det best foregår i det skjulte og her har vi en jobb å gjøre alle mann med å få dette frem i lyset, snakke om det og få de som er på nippet til å havne utpå til å forstå at det ikke er noe skamfullt eller syndig å bringe problemet frem i lyset, for det er så mye lettere å gjøre noe med det når man innser at man har et problem! Så å drive å "snike" seg rundt problemet med å tro man er "solidarisk" er egentlig bare å gjøre problemet verre... Men det er den letteste "løsningen" da, for da kan man i det minste lene seg tilbake, sukke å si at man i det minste har "prøvd".... Og slenge inn at man ønsker forbud såklart, for da slipper man kanskje å være solidarisk også...

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere