Verdidebatt

Større enn individet?

Det hellige er staffasje ved livets seremonier.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Gratulerer med dagen, i dag er du blitt kjendis!»
Familiens lille kusine holdt en spontan tale i selskapet etter førstekommunionen hvor sønnen hadde mottatt Kristi legeme og blod for første gang. Kusinen hadde catchet det umiddelbare budskapet i seremonien.

Fra de stivpyntede barna kom inn kirkedøren, til de forsvant ut, hadde de nemlig blitt fotfulgt av menighetens mange fotografer. Hver bidige bevegelse i det hellige rommet ble dokumentert fra alle vinkler, og sikkert senere lagt ut på sosiale medier. Jeg irriterte meg gjennom hele messen. Hva var egentlig viktigst, at seremonien ble dokumentert, eller at barna skulle forankres i noe større enn dem selv, få dypere del i Guds mysterium?

Noen dager senere leste jeg et intervju i Minerva med professor i kunsthistorie, Magne Malmanger. Jeg bet meg merke i påstanden som gav horisont til opplevelsen jeg hadde fra kirken: «Hvis individet ikke gjør noe som har i alle fall en illusjon av gyldighet hinsides individet, er individet noe av det minst interessante man kan tenke seg».

Malmanger snakket om kunsten – at det bare er noe utenfor oss selv som kan gi kunsten dybde. Han har selvfølgelig rett. Det er imidlertid sjelden kost å lese slikt i vår kultur hvor det å være kjendis tilsynelatende er den høyeste verdi. Da jeg leste Malmanger tenkte jeg intuitivt at kirken har dette noe som er større enn individet.

Kirken har en skatt som kan forankre kunst, kultur og individer. Spørsmålet er bare om kirken klarer å formilde denne skatten til nye generasjoner. Kommunionsbarna skulle forankres i noe større enn dem selv, men ble presentert for individets posering som det sentrale.

Fotodokumentasjonen var i beste hensikt, og er helt sikkert utbredt i de fleste kirkesamfunn. Nettopp derfor er den et tegn på at det hellige ikke står i fare for, men kanksje allerede er blitt, staffasje ved livets seremonier.

Jeg er redd for at vi gjør både oss selv og neste generasjon en bjørnetjeneste hvis individet – alltid dokumentert i et bilde - skal skygge for den store sammenhengen helt inn i Kirkens innerste rom.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LANDS SPALTE KLARTEKST 16. JUNI 2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt