Kjersti Toppe

16

Vis deg som sann helseminister

Du må vise seg som en sann helseminister, Bent Høie, ikke bare en minister for behandling og reparasjon.

Publisert: 16. jun 2014

Alkohol er i dag den nest største årsak til sykdom og for tidlig død i industrialiserte land, og beslaglegger et stort antall sykehussenger i Norge.

Mer enn en av ti voksne i Norge har et skadelig forbruk av alkohol, og omfanget er estimert å koste samfunnet over 22 milliarder årlig. Det er en klar sammenheng mellom alkoholkonsum i befolkningen og risikoen for skader og ulykker. NRK meldte 10. juni at halvparten av alle norske drap er begått i rus og at tre fjerdedeler av disse var gjort i alkoholrus. Det er sterke, dystre tall.

Økt forbruk. Vi vet at økt tilgjengelighet fører til økt forbruk. Det viser all forskning. Da er det et paradoks at regjeringen fronter økt taxfree-kvote for alkohol som en kampsak. Nå skal reisende få ta med enda mer billig alkohol hjem, regjeringen spanderer. Endringen koster staten 100 millioner, årlig. Finansminister Siv Jensen har i tillegg gjort det mulig å forhåndsbestille taxfree-varer via internett. Statsråd Listhaug følger opp, og vil fjerne reklameforbudet for alkohol for øl-produsenter.

Også helseminister Høie vil liberalisere, og foreslår at Vinmonopolet kan selge sprit på julaften og andre aftener. Ifølge statsråden må dørene utvides om Vinmonopolet skal bestå.

Julepol. Det mente også KrF – i alle fall helt til Paal AndrE Grinderud stilte seg opp foran Stortinget og protesterte. Grinderud vil ha stengt pol på julaften, av hensyn til barna. Han er selv oppvokst med en alkoholisert mor og vet hva han snakker om. 200.000 barn i Norge kvier seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholbruk, slik Pål André gjorde. Men bryr vi oss, egentlig?

Alkoholflørt. Den blåblå regjeringen fortsetter jo bare sin alkoholflørt. Godt hjulpet av Venstre blir norsk alkoholpolitikk nå liberalisert og alkohol gjort mer tilgjengelig. Det er det siste vi trenger.

Men det store problemet er ikke manglende kunnskap. Den har vi. Problemet er at norske politikere ikke ønsker å snakke om alkohol. Norske politikere vil gjerne snakke om ruspolitikk, men da om pillemisbruk, doping og narkotika. Norske politikere tør ikke å snakke om alkohol. Og de som gjør det, blir fort stemplet som enten moralist, festbrems eller religiøs.

Feigt. Det er feigt. Trøsten er at norsk alkoholpolitikk har mer stolte tradisjoner. Samfunnsbyggerne for noen generasjoner var nettopp det: samfunnsbyggere – og gjerne totalister. De sørget for en restriktiv politikk der man tok i bruk høye avgifter, vinmonopol, reklameforbud og regulering av salgs- og skjenketider. Dette la grunnlaget for det lave alkoholforbruk vi har i dag, i sammenligning med andre land i Europa. Europa har på sin side nå verdens høyeste forekomst av alkoholrelaterte helseskader.

Dette skillet er i ferd med å viskes ut. Norge tar nå etter Europa og liberaliserer alkoholpolitikken, sakte men sikkert. Mens andre land i Europa ser til Norge og får til en reduksjon i alkoholforbruket, er alkoholinntaket i Norge økende. Alkoholbruken er økt med omlag 40 prosent siste 15 år. Vinsalget er fordoblet.

Sann helseminister. Helseminister Høie må på banen. Min oppfordring er klar; vis deg som en sann helseminister – ikke bare en minister for behandling og reparasjon. Ta tak i alkoholforbruket i samfunnet. Ikke liberaliser alkoholpolitikken, vær seriøs. Respektér alkoholens skadevirkninger, og sett inn tiltak som virker. Alle vil kunne klare å bruke milliarder på behandling og reparasjon. Men en solidarisk alkoholpolitikk med forebygging i fokus, som Norge har hatt tradisjoner for, er avhengig av mer enn penger. Den bygges på politisk vilje.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 14. JUNI 2014

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Jeg vil legge til : Vis deg også som en venn av barn, ungdom og sårbare i tillegg til sann helseminister.

 

Det er fortvilende at eliten, her representert ved Høie, faktisk ikke tar mål av seg til å være med å endre den triste statistikken for barn, unge og sårbare som får livene sine forringet, ikke av et dannet glass rødvin inntatt ved det lekre spisebordet til en hjemmelaget pizza, men av flaske etter flaske med vin, sprit, øl. Som ikke ender i "tusen takk for et godt måltid", men i rusens vold, og enda flere ødelagte forventninger.

 

Prispolitikk og tilgjengelighet på dette område er viktig og i denne sammenhengen restriksjoner og forholdsvis høy pris. Voksne mennesker som ønsker å nyte sine vinglass, vil stort sett ha økonomiske muligheter til det, og måtte det bekomme dem vel. Det er ikke disse regelverket  o.a. skal lages for.  Kanskje er dette et av de områdene vi virkelig kan se at Høyre har mistet sin historiske og verdimessige forankring som samfunnsbyggere og gått over i grå liberalisme.

Kommentar #2

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Kjersti Toppe. Gå til den siterte teksten.
Julepol. Det mente også KrF – i alle fall helt til Paal AndrE Grinderud stilte seg opp foran Stortinget og protesterte. Grinderud vil ha stengt pol på julaften, av hensyn til barna. Han er selv oppvokst med en alkoholisert mor og vet hva han snakker om. 200.000 barn i Norge kvier seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholbruk, slik Pål André gjorde. Men bryr vi oss, egentlig?

Jeg kan ikke se at det er noe bevis for at fru Grinderud ikke drakk på julaften enda Polet var stengt i hennes levetid. Og slik er det for de fleste som vil drikke for en hver pris; de skaffer seg varene så de har det de trenger. 

Som jeg også har sagt så mange ganger før utgjør ikke de 2-3% utvidet åpningstid på "aftendagene" noen alkoholpolitisk realitet. Det er bare symbolpolitikk.  

Kommentar #3

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

En sann syndebukk-minister

Publisert over 6 år siden
Kjersti Toppe. Gå til den siterte teksten.
Helseminister Høie må på banen. Min oppfordring er klar; vis deg som en sann helseminister – ikke bare en minister for behandling og reparasjon. Ta tak i alkoholforbruket i samfunnet. Ikke liberaliser alkoholpolitikken, vær seriøs.

Og kjære Høie, når du først er i gang og motvillig tar på deg skylda for alt misbruk av alkohol som de det gjelder faktisk gjør av egen fri vilje:  Kan du ikke like godt også ta på deg ansvaret for all den sykelige overvekten og usunne livsstilen, som hvert år skader og dreper flere mennesker enn både trafikken og alkoholen tilsammen? Begrens åpningstider for bakeriene og legg svære tepper over sukkerholdig mineralvann på Rimi.  Innfør rasjonering av sukker og usunt fett i matbutikkene. Vi krever offentlig serveringslisens for bløtkaker og snop med skadelige E-stoffer. Nå! 

Ja, vi forventer faktisk at du i tillegg påtar deg rollen som syndebukk for alle selvpåførte livsstilssykdommer som årlig belaster vårt helsevesen med hundrevis av milliarder.  Det passer dessverre bare ikke inn i vårt puritanske, kristelige dydsmønster at vi under noen omstendighet skulle ha fri vilje til selv å velge og ta ansvar for eget liv og helse. Nei, det ansvaret får du som bærer yrkestittelen "helseminister" værsågod ta for oss..

For hva har vi vel politikere til?  Om ikke de i tillegg til å jobbe ræva av seg for å hjelpe alle de titusener som har kommet på skråplanet med helsetiltak, også skulle spille rollen som rikssyndebukker, og la alle måteholdsborgere påtvinges "solidaritet" i form av begrensede åpningstider og overformynderske restriksjoner?  Det skulle da bare mangle.  Det kjennes ihvertfall helt klart ubetydelig mindre dritdårlig for oss som spytter i glasset på den måten.  Ihvertfall for alle oss med skylapper som ikke evner å se forskjellen på bruk og misbruk, og som innbiller oss at det å lukte på en ølkork umiddelbart må tilskrives alskens elendighet og ansvar for moralsk forfall i samfunnet.  Amen.

Kommentar #4

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.
For hva har vi vel politikere

Vi har politikere, som vi har valgt helt frivillig, for å ta avgjørelser som oppfattes som noenlunde fornuftige. Gjør de ikke det, får de kritikk, selvfølgelig. Om de tar kritikken og ansvaret til seg, vites ikke, men det er ingen grunn til å okke og bære seg over byrden. Som politikere også frivillig har tatt på seg. De samme "ofrene" sitter også på pengesekken - og bestemmer hvordan andre skal prioriteres. Synes ikke synd på dem. Men synes ofte synd på barn, unge og sårbare som ikke har hverken drukket frivillig, kjøpt inn drikkevarene, ei heller står for rusens innhold. Men de skal tåle rusens konsekvenser - fordi foreldre og omsorgspersoner blir drita av egen fri vilje og vi ikke kan be de ansvarlige være ansvarlig.  Skurrer litt...

Kommentar #5

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Det er bare symbolpolitikk

Hvorfor symbolpolitikk? Jo, nettopp fordi den er viktig....

 

Kommentar #6

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor symbolpolitikk? Jo, nettopp fordi den er viktig....

Det blir for lettvint å tro at dette vil hjelpe noen. Spør deg rundt neste gang du ser noen alkoholikere samlet om de vil drikke mer eller mindre som følge av at Polet har åpent 12 timer lenger hvert år. 

Forslaget har antagelig større betydning for slike som våkner opp julaftens morgen og oppdager at noen har glemt å kjøpe tante Theas favorittsherry og som er glad for at det er mulig å redde kvelden fremfor å insistere på at gamla skal drikke whisky, noe hun ikke har gjort siden Johan døde... see?

Den politiker som gidder å kjempe for eller mot denne utvidelsen av åpningstidene har for lite å bekymre seg om.  

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3688 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
17 dager siden / 1248 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 900 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 855 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 651 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 543 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere