Verdidebatt

Uavhengig borger eller betalt agent?

Jeg skal gi et godt råd 
til First House-rådgiver 
Morten Wetland: Han må 
velge hvem han vil være.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gรฅr det an รฅ skrive som ยซprivatpersonยป om Nobelkomiteen ยญnรฅr man er partner i First House?

Da Morten Wetland i First House skrev i Dagens Nรฆringsliv, var han en uavhengig privatperson, ifรธlge seg selv. ยญHarald Stanghelle mente han var en ยญbetalt agent for et fremmed diktatur, attpรฅtil en supermakt. Her var det altsรฅ en viss avstand ยญmellom partene.

Engasjert borger. Og siden har saken rullet. VG avslรธrte at Wetland deltok i et mรธte med ยญRederiforbundet der nettopp ยญKina ble diskutert.

First Houseยญ har i tillegg vรฆrt aktive bรฅde i norsk-kinesisk ยญhandelskammer og i annonser for รฅ fรฅ kinesiske ยญkunder. Dette er ifรธlgeยญ First ยญHouse normal forretningsaktivitet, mens det ifรธlgeยญ ยญHanne ยญSkartveit i VG er det รฅ velge sยญide i konflikten mellom Norge og Kina.

Ikke bare Wetland, men ogsรฅ andre partnere i selskapet hevder at han var ยซprivatpersonยป og hadde rollen ยซengasjert samfunnsborgerยป da han skrev.

Fakturert for lite? Jeg har vรฆrt headhunter i mange รฅr og PR-rรฅdgiver i nรธyaktig tolv uker. Det er yrker med en del fellesstrekk. Ett av dem er at man stadig tenker framover, mot nye kunder. Min tanke da jeg leste ยญWetlands innlegg, var at han hadde fakturert for lite i det siste. Jeg ยญantok at han gjorde seg lekker for ยญnorske bedrifter generelt โ€“ og de som vil selge til Kina spesielt. Norske nรฆringslivsledere hater Jagland og elsker Obama, sรฅ slik sett satt nok den Jagland-kritiskeยญ kommentaren som et skudd.

Det konsulenter skriver i ยญavisa, blir gjerne mer styrt av hvilke kunder de รธnsker seg i framtiden enn av hvilke kunder de ยญalleยญrede har. Og รฉn ting er sikkert: Privatยญpersonen Wetland vil veldig ยญgjerne at PR-mannen Wetland skal fรฅ viktige oppdrag hos store kunder. Kanskje den tidligere diplomaten ogsรฅ hadde ยญglede av endelig รฅ kunne skrive sin hjertens mening, det kunne han jo ikke fรธr.

Kastrert puddel. Vinteren 2012 var jeg i samtale med flere ยญstore PR-byrรฅer om mulig jobb. Samtlige PR-byรฅrer mente det var uproblematisk, ja, til og med รธnskelig, at jeg fortsatte รฅ skrive kommentarer i pressen ยซsom privatpersonยป. At jeg var synlig ble regnet som en fordel, ikke som en ulempe.

Jeg startet derfor som PR-rรฅdgiver hos et stort byrรฅ og hadde i tillegg en skribentavtale med min gamle arbeidsgiver E24.

Kombinasjonen fรธltes feil fra fรธrste stund. I mรธte med hverยญdagen var det ikke stort jeg ยญยญโ€จkunne skrive om uten at det enten var til fordel eller til ulempe for en av selskapets rundt 200 ยญโ€จkunder. Jeg var en kastrert โ€จpuddel pรฅ ยญtur med Mammon i altfor kort lenke. Etter tolv uker sa jeg opp jobben.

Men hva om jeg hadde blitt i selskapet? Da hadde jeg antakelig langsomt vent meg til situasjonen, og som pudler flest, begynt รฅ trives med min nye eier. Langsomt ville radaren skiftet retning. Jeg som privatperson ville bli mer og mer i ett med selskapets kommersielle interesser, slik det er for folk i de fleste jobber. Forlagsยญfolk vil ha mer nullmoms pรฅ bรธker,ยญ trailersjรฅfรธrer vil ha bedre veier. Og dette mener de som privatpersoner, bevares.

Men det spesielle med PR-bransjen er at nรฅr de ytrer seg i offentligheten som ยซengasjerteยญ borgereยป, er det umulig รฅ se bort fra at det รฅ pรฅvirke presse og opinion er kjernen av oppdraget ยญderes. I tillegg til det nettet av motiver og ambisjoner som finnes i en bransje med hemmelige kunder og stadig jag etter nye.

Mรฅ velge. Det er altsรฅ fullt ยญmulig at det var privatpersonen som Wetland tok pennen fatt. Entenยญ for รฅ ยญolje maskineriet til PR-rรฅdgiveren Wetland, eller fordi han som engasjert samfunnsborger, รธnsket รฅ blรฅse ut om Nobelยญkomiteen.

Men han skal fรฅ et annet rรฅd av meg enn han trolig fikk i First House: Du mรฅ velge, Wetland. Enten er du PR-mann, eller sรฅ er du en fri debattant. I hvert fall hvis du รธnsker รฅ bli tatt alvorlig som det siste.

Fร˜RST PUBLISERT I Vร…RT LAND

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt