Elin Ørjasæter

26

Ikke nedvurder Sørlandet

I Aftenpostens reportasje fra Sørlandet får kvinnene skylda for alt fra uføretall til kriminalitet. Det er tullete og respektløst.

Publisert: 27. mai 2014

Aftenposten har i helgen laget forside på Sørlandets hjemmeværende kvinner. De er visstnok kilden til dårlige levekår. Og Fylkesmannen følger opp:Sørlandsidyllen er en kulisse sier hun. Det er en drøy nedvurdering av landsdelens folk.

Den samme debatten gikk i fjor, i avisa Vårt Land. Både sjefredaktøren i Fædrelandsvennen og Vårt Lands Åshild Mathisen kalte manglende likestilling for ”Sørlandets verkebyll”.

Kanskje vi heller skal høre hva de hjemme- og deltidsarbeidende kvinnene sier selv? Rapporten ”Arbeid ute og hjemme: Sørlandske mødres valg og vurderinger” fra Agderforskning i 2005 er en grundig gjennomgang av kvinners valg med intervjuer av representative utvalg i seks kommuner.

Rapporten beskriver kvinner med et verdisyn vidt forskjellig fra storsamfunnets likestillingsideologi. De er glade for og stolte over å være hjemme. Ja, disse damene synes synd på sine medsøstre som må jobbe heltid. Hvis de møter nedsettende kommentarer fra yrkeskvinner tolker de det som utslag av misunnelse.

Kvinnene føler seg godt verdsatt i familie og omgangskrets for jobben de gjør hjemme. De tar aktivt avstand fra det materialistiske verdisynet de mener preger karrierekvinner i Oslo. ”Med flunkende nytt hus, hytte og båt, da må en jobbe!” som en av dem sier i en typisk kommentar.

De mener de kan være hjemme fordi de har råd til det. Og grunnen til at de har råd til det er at dels at de bor på et lite sted og dels at de velger bort en del materielle goder. Nettopp holdningen til det materielle er noe av det mest interessante i rapporten. Og jo mer religiøse de er, jo mer forfekter de verdien av tid framfor gods og gull. Er slike holdninger et problem, eller er det tvert i mot norsk motkultur på sitt beste?

Det betyr ikke at alt er solskinn i Agder. Det jeg også leser ut av rapporten er at disse kvinnene har få jobber å velge mellom, dersom de skulle ønske å jobbe. De utvalgte kommunene har en fattig næringsstruktur og både kvinner og menn har lav utdanning.

Arbeids- og næringsliv er et mer interessant spor enn manglende likestilling hvis man vil bedre levekårene i Agder. Å skylde på «gammeldagse kjønnsroller» er et sidespor, og en nedvurdering.

Typiske «sørlandskvinner» mener altså, ifølge forskningsrapporten der de selv blir intervjuet, at de er hjemme fordi barna har det best da. Det er en påstand vi yrkeskvinner ikke tåler å høre. Hvorfor? Fordi vi er livredd for at det kan være sant.

For det er det som er verkebyllen. Ikke yrkesaktiviteten, men hvordan vi stiller opp som mødre. Disse damene mener at de stiller opp for ungene sine og at vi som gjør karriere ikke gjør det. Men ærlig talt, her kan vel begge parter senke skuldrene litt? De tilpasser seg et ensidig og ikke altfor spennende arbeidsmarked ved å satse på nabolag og kirkeliv. Vi tilpasser oss et liv med høye utgifter, morsommere jobber men også en mer hesblesende hverdag.

Men Aftenposten ser ut til å svelge arbeidslinja rått, ved måten de presenterer en annen (og ferskere) forskningsrapport. Her får kvinnene skylda for alt fra uføretall til kriminalitet. Det er tullete og respektløst. Kvinner i alle landsdeler bør forsvare sin rett til å ta egne valg.

FØRST PUBLISERT I MIN EGEN BLOGG. LAGT UT HER ETTER REDAKSJONENS INISTIATIV. JEG HAR SELV BEGRENSET KAPASITET TIL Å FØLGE OPP EVT DEBATT.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Veldig godt innleg Elin Ørjasetæter. Og faktisk så balansert at jeg kunne få sansen for den fremadstormende, heseblesende moren også :). Foreløpig holder jeg en knapp på moren fra Sørlandet med sin verdisetting, men du vet aldri.... Tusen takk!

Kommentar #2

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Det er jo der problemet ligger

Publisert rundt 6 år siden

Menn og kvinner er forskjellige. Hvorfor skal noen fortelle oss at vi er så like?

Kommentar #3

Lilli Spæren

172 innlegg  2066 kommentarer

Vi må tåle ulikheter

Publisert rundt 6 år siden

Når årene går er det liten tvil om hvem som risikerer å angre mest på sine valg av de som valgte tid på jobb og de som valgte tid til barna sine.

Uansett må det være lov å gjøre sine valg uten at andre føler seg kritisert av dette.

Kommentar #4

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Lilli Spæren. Gå til den siterte teksten.
uten at andre føler seg kritisert av dette.

Det er noe av det gode nye tider faktisk har gitt oss - noe romsligere holdninger til våre forskjellige valg, uten å føle at en blir dømt nord og ned av den grunn.

 

Ting utvikles og endres, det kan være mye godt i det. Likevel tror jeg du har i dette med hvem som kan komme til å angre mest i ettertid.....

Kommentar #5

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Javel

Publisert rundt 6 år siden

.

Kommentar #6

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Men, hva slags innlegg er dere egentlig tåler her?

Publisert rundt 6 år siden

Jeg har ikke angrepet noen personer. Er det mine meninger som ikke tåles?

Du kan heller ikke kalle det for en avsporing, jeg fulgte et spor i innlegget, men det var kanskje ikke det du ville jeg skulle følge?

Kommentar #7

Markus Westermoen

0 innlegg  357 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Dag Ellingsen var også med på "Levekår i Vest-Agder" som kom i 2009, da basert på triste tall fra SSB. Sørlendinger er uføre, har lite utdanning, lav lønn, og er lite likestilte - og burde statistisk sett vært ulykkelige.

Slik er det forøvrig ikke (s44), og sørlendinger er blant de lykkeligste i landet. Få er enslige, og derfor er husstandsinntekten høy, og det at folk har det bra der de er kan føre til mindre mobilitet.

Det at en landsdel statistisk sett har det ille, men opplever at de har det bra og er lykkelige, er et paradoks, og politkerne burde vel heller lære av Sørlandet slik at folk i hele landet kan bli mer lykkelige med mindre. Nøkkelen til lykken kan altså være religiøsitet og mer tid med familien, ikke full jobb og mer lønn - men i tider med lønnsforhandlinger er det neppe nyheter man vil trykke på fremsiden.

Jeg flytter til Sørlandet i August, og siden jeg har 3 barn og halv jobb, mens kona blir igjen i Oslo og tjener mye mer, blir det statistisk sett enda værre å bo på Sørlandet. 

"Det er tre typer løgner; løgn, forbannet løgn, og statistikk." Benjamin Disraeli

Kommentar #8

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Den perfekte kvinnen

Publisert rundt 6 år siden
Elin Ørjasæter. Gå til den siterte teksten.
Men Aftenposten ser ut til å svelge arbeidslinja rått, ved måten de presenterer en annen (og ferskere) forskningsrapport. Her får kvinnene skylda for alt fra uføretall til kriminalitet. Det er tullete og respektløst. Kvinner i alle landsdeler bør forsvare sin rett til å ta egne valg.

Livsprosjektet bør være å bruke deg selv mest mulig, realisere dine drømmer. Minste krav er en jobb med intellektuelle utfordringer og at du fyller fritiden med stimulerende aktiviteter.

En oppegående dame legger seg ikke på stranden når hun er på ferie. Hun reiser til eksotiske opplevelsesrike steder, der hun kommer i kontakt med urbefolkningen, fjernt fra turisme. Alt for å kunne fortelle din lille unike historie til vennegjengen.

Status er å være velutdannet, sexy og syltynn som en barbidukke, du burde være avmagret, nesten anorektisk, for å leve opp til dagens kvinneideal. Derfor går du på en hel haug med lav karbodietter. Du går på gym tre ganger i uken, enten tidlig morgen eller i lunsjpausen. Du svetter som en gal for å ta deg godt ut. Ja!du bokstavlig talt svetter deg nesten ihjel i et klamt helsegym i takt med dundrende suggererende diskomusikk. Alt for å holde deg evig ung. Alle moderne kvinner som følger litt med, med vettet i behold, dundrer av gårde på heseblesende spinning timer - det er kult! Går du i kjelleren og går du fullstendig tom for energi, kan du stappe hodet fullt med lykkepiller eller sette beina i kryss og meditere. Det gjør susen.

Det gjør ingenting at du sklir in i tidsklemma, så lenge du greier å fremstå som perfekt både i kropp og sinn. Alle vet det er sykt krevende å fremstå som perfekt. Men hva gjør nå det, når du får status blant likesinnede som en topp moderne selvbevist kvinne. Du fyller opp minutt for minutt i hverdagen med alle tenkelige aktiviteter. Går du i veggen bestiller du time hos terapeuten.

Du bor flott! Stort bonus er hytte både ved sjøen og på fjellet. Du skal elske meditative stunder innimellom oppussingsprosjektene, og du skal elske å fjolle rundt i din egen kjøkkenhage. Her er det bare stappe i seg livgivende økologiske grønnsaker. Alt for å ta deg godt ut og leve lenge!

Ikke minst bør hjemmet være full av topp moderne fasiliteter. Smakfull innredet med design møbler. Et perfekt interiørhjem, som snytt ut av et interiørmagasin. Den samme standarden bør du ha på hytta. 

Du dyrker ungdommens uskyld. Du er fanatisk opptatt av holde deg evig ung med botox, svindyre kremer som foryngrer huden, og kirurgiske inngrep som fjerner den siste rest av alderdom og naturlige defekter.

Status er overstimulerte barn, nedlesset med aktiviteter som sprader rundt i design klær, velkledde fra topp til tå. Tidsplanen henger god synlig på kjøleskapet til alles beskuelse i familien, til enhver tid. Dag for dag blir du fortalt hva som skjer i løpet av måneden. Også kvalitetstid med ungene er nøye planlagt. Fordi psykologen har sagt at kvalitetstid er viktig når du ser ungene så sjeldent.

Ikke minst hyrde stunden med mannen er utrolig viktig å få klemt in i ukeplanen. Dagbladet har fortalt at vi må ha sex minst 2-3 ganger i uken. Det skal være tente stearinlys, sexy undertøy, kanskje også en flaske rødvin før du jobber deg igjennom hele registeret samleiestillinger, helt til du sovner in fullstendig utslitt etter en helvetes stress uke. 

Du setter heller ikke ungene i hvilken som helst barnehage. Her har du gjort minutiøs forarbeide og valgt en pedagogisk barnehage, som utvikler ungenes intellekt maksimalt. Det er status med unger som ligger litt forkant.

På toppen av isfjellet ruger lønnslippen. Du skal tjene fordømt godt for å få kabalen til å gå opp. Eller kan du umulig betjene lånene som betaler festen.

Så må du ha et stort sosialt nettverk. Det er status det. Hele venneflokken blir et speilbilde av deg selv. Gjengen blir invitert til bursdager og høytider. Det gjelder å mingle med de rette folka, slik at karrieren får en bust.

Er det noen som ønsker å slippe dette evinnelige maset, for å være hjemme med ungene? Ta dagene med knusende ro og glede seg over dagen med ungene?

Jeg tipper at noen kvinner kan tenke seg det. Det burde være stuerent å droppe karrieren, med alt hva det fører til av forpliktelser, uten at du blir hengt ut som en mammatulling.  

Kommentar #9

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Enig

Publisert rundt 6 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Jeg har ikke angrepet noen personer. Er det mine meninger som ikke tåles?

Du kan heller ikke kalle det for en avsporing, jeg fulgte et spor i innlegget, men det var kanskje ikke det du ville jeg skulle følge?

Noen ganger skjønner jeg ikke bæret av modereringen her på VD.!

Ørjasæter skriver om liketilling,familie og kvinners frie valg,men når det gjelder kvinners valgfrihet,er det visst ikke helt fritt på alle områder.

Jeg er temmelig sikker på at de som har skrevet den artikkelen i Aftenposten,har et helt annet syn på kvinners valgfrihet i abortspørsmålet. 

Kommentar #10

Leif Lohne

13 innlegg  354 kommentarer

Veldig bra innlegg

Publisert rundt 6 år siden
Elin Ørjasæter. Gå til den siterte teksten.
Typiske «sørlandskvinner» mener altså, ifølge forskningsrapporten der de selv blir intervjuet, at de er hjemme fordi barna har det best da. Det er en påstand vi yrkeskvinner ikke tåler å høre. Hvorfor? Fordi vi er livredd for at det kan være sant.

Det siterte er en "innertier". Det treffer spikeren på hodet.

Ja det er mang en forståsegpåer som nok er livredd for sannheten i det at mor og barn behøver hverandre og trenger mer tid sammen enn det samfunnets "krav" til karriere og økonomi nå legger opp til, spesielt de første årene av barnets levealder.

Kommentar #11

Ole Jørgen Anfindsen

172 innlegg  2072 kommentarer

Enig

Publisert rundt 6 år siden
Elin Ørjasæter. Gå til den siterte teksten.
De mener de kan være hjemme fordi de har råd til det. Og grunnen til at de har råd til det er at dels at de bor på et lite sted og dels at de velger bort en del materielle goder. Nettopp holdningen til det materielle er noe av det mest interessante i rapporten. Og jo mer religiøse de er, jo mer forfekter de verdien av tid framfor gods og gull. Er slike holdninger et problem, eller er det tvert i mot norsk motkultur på sitt beste?

Ørjasæters artikkel treffer meget godt. Også jeg har latt meg provosere av at Aftenpostens medarbeider later som om hun kommer med forskningsbasert journalistikk, mens det egentlig bare er likestillingspropaganda.

Kommentar #12

Jonas Stava

16 innlegg  1025 kommentarer

Bra!

Publisert rundt 6 år siden

Et veldig godt innlegg!

Det er på tide av vi tar et oppgjør med alle disse mytene om at hjemmeværende kvinner er et problem når det presist motsatte er tilfellet. Benjamin Rush som var like viktig som Thomas Jefferson i grunnleggelsen av Usa sa at lærere og mødre va de to viktigste samfunnsrollene. Selv startet han universiteter for kvinner, var lege, forsker og leder i Bibelselskapet. Lærere og mødre var viktige fordi de var de som lærte opp den neste generasjonen. Interessant nok så sa Rush at Bibelen var det beste medisin mot sosiale problemer i landet.

Jeg skal selv gifte meg om to måneder og er takknemlig for at om vi får barn så vil min fremtidige kone være hjemme med barna de første årene dette til tross for at hun både er bedre utdannet og smartere enn meg. Denne sekulære intolerante ideologien som legger sosialt press på hjemmværende kvinner må ta slutt. Om flere kvinner hadde vært hjemme med barna så hadde vi unngått haugevis av sosiale problemer som i det lange løp hadde gjort oss til et mer produktivt samfunn. Kvinnen bør selv velge hva hun vil og hva som er best for hennes familie. Valget bør uansett alltid være det som er best for barnet.

Kommentar #13

asbjørn bergh

27 innlegg  145 kommentarer

Hva er sørlendingens største problem?

Publisert rundt 6 år siden

Etter å ha studert i Trøndelag vendte jeg tilbake til Sørlandet.

Dette var noen år siden og det var slåenede hvor stor forskjellen i væremåten var. Damene jeg studerte med var mye mer selvbevisste og mer markante enn de var på Sørlandet. Men det kan jo ha forandret seg med tiden.

Forøvrig, sørlendingenes største problem er ikke de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene, men mentaliteten. Det er letter for en trønder å si "Jeg vil være meg selv" enn for en sørlending. Sørlendingen har vært preget av luthersk kristendom og da er det ikke så lett å være seg selv fordi der inne er det så mye synd og skam som ikke må komme ut, men må gjemmes.

Derfor er vi på pilletoppen, fordi det ytre teller mer en hva som faktisk er der inne. Folk smiler, men er kanskje ikke så glad og bryr seg ofte lite om hvordan du har det.

Her på Sørlandet kan du dø av ensomhet, ingen bryr seg eller har noe dårlig samvittighet av den grunn. Ofte er de som "bryr seg"mest opptatt av sjela di mer enn av deg som person.

En jeg kjente, en forsiktig og hyggelig fyr hadde frekventert et kristent miljø i en årrekke. Etterhvert så sluttet han. Han ble ikke savnet, fordi ingen brydde seg egentlig.

Nei, sørlendingenes største problem er den innadvendte kulturen, der det viktigste er å ikke "drite seg ut".

Kommentar #14

Cecilie B

0 innlegg  7 kommentarer

Hjemmeværende på trygd

Publisert rundt 6 år siden

Det er lettere å gå hjemme når man har trygd. Men det er ikke bare kvinner som er hjemme på trygd, også menn tar dette valget. Da har familien to inntekter i behold. En annen måte å skaffe seg en inntekt på uten å jobbe, er å bli forsterket fosterhjem. Da blir den ene frikjøpt av barnevernet. Hvor mange familier hvor den ene går hjemme, klarer seg på én inntekt slik familier gjorde på 50, 60 og 70-tallet? Ikke veldig mange, tror jeg.

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
17 dager siden / 1465 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
27 dager siden / 1285 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
7 dager siden / 966 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
4 dager siden / 888 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
rundt 1 måned siden / 792 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
26 dager siden / 575 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere