Verdidebatt

Menneskeverd - flere nivåer ?

Menneskeverdets ide og mål-barhet har vert debattert i en tråd her på VD i det siste. Jeg ble ikke helt ferdig med mine tanker om dette. Derfor et lite innlegg her, som et apropo til det som kom frem i den sammenhengen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det ser ut til at tanken om menneskeverdet har to utgangspunkt. Først det som går ut fra en sekulærhumanistisk tankegang og moral, fremsatt av en av humanetisk forbunds fremste ideologer.

Om jeg har oppfattet dem riktig, er det slik at menneskeverdet måles i en sosial sammenheng. Mennesket har verdi, bare i gruppesammenheng.  Dette minner jo sterkt om gammel kommunistisk tankegang om massemennesket, eller enda verre.   Som et merkelig eksempel på dette, ble det hevdet at Robinson Crusoe var verdiløs så lenge han var alene på en øde øy. Hans menneskeverd ble igjen «aktivert» (mitt uttrykk) så snart han var tilbake i samfunnet igjen.                                                                      En ny strafferettslig metode sett i en humanetisk sammenheng ville da ikke være utenkelig:  «Ikke ta fra fangen bare friheten, ta også fra ham menneskeverdet ved å  plassere ham på en øde øy».

Nok om det. Menneskeverdet har, ut fra den judeo-kristne sammenhengen en helt annen status og nivå enn dette.

Menneskeverdet er absolutt, uangripelig og ukrenkelig. Det påvirkes ikke av sosiale sammenhenger. Selve verdet kan altså ikke påvirkes av personlige såringer elle krenkelser. Heller ikke forhøyes det av  FN konvensjoner eller annet, selv om det siste er veldig bra, og øker bevisstgjøringen av det.

Mennesket er den ypperste av alt Gud har skapt.  I GT legger han noe av dette i profeten Jeremias munn.  Jer. 1,5  «før jeg dannet deg i mors liv, kjente jeg deg, og før du kom ut av mors skjød, helliget jeg deg» Dette betyr at menneskeverdet også er tidløst og i Guds tanke, til og med som foster.

Dette var en essensiell tanke i Jesu liv, gjerning og forkynnelse. Og dette har fulgt den genuine kristendom frem til i dag, tross alle angrep gjennom århundredene.

Mennesket verdi influeres altså ikke av inflasjon/deflasjon, gullbeholdningen i Norges Bank, eller sosial status og tilhørighet.

Menneskets verdi har sitt referansepunkt hos Skaperen og hans skaperverk. Slik har det alltid vert, slik vil det bli, selv om mange misliker det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt