Verdidebatt

Skammelig av Molde-russen.

På selve nasjonaldagen i Molde ble årets taler, biskop Ingeborg Midttømme, møtt med langvarig utpiping da hun entret podiet på rådhusplassen. Skal vi si at det er greit med en slik oppførsel?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter vår mening var dette et lavmål og en hån mot demokratiet og den grunnloven vi skulle hylle nettopp denne dagen. Det er jo selve grunntanken i demokratiet at folk skal få lov til å ha ulike meninger, og at vi skal behandle hverandre med respekt på tross av ulike syn. At ekteskapet skal være mellom en mann og ei kvinne er slett ikke noen ekstremisters påfunn. Dette er et syn som deles av svært mange, og biskop Ingeborg gjør jo ikke annet enn å hevde det som har vært kirkens syn i 2000 år og som fortsatt deles av de aller fleste kirker rundt om på jorda. De andre store verdensreligionene deler også dette synet. Om vi bare går 20-30 år tilbake i tiden så mente det store flertallet av nordmenn det samme. Og selvsagt alle Eidsvoll-mennene! Hva slags historiesyn har russen fått med seg gjennom 12 års skolegang når de viser slik forakt for tidligere generasjoners meninger?

Hva hadde skjedd om det var en muslimsk kvinne som stod på podiet og ble utpepet denne dagen? Som kjent så har de et strengere syn enn kirken i dette spørsmålet. Da hadde selvsagt en utpiping av taleren utløst et ramaskrik over det ganske land. Man skal jo vise hverandre respekt! Men kirkens menn og kvinner er tydeligvis fritt vilt i mange sammenhenger. Nå er det viktig at alle rettenkende mennesker sier fra hvor grensene bør gå, og at dere viser vår gode biskop Ingeborg støtte i disse dager. Det måtte være en tøff opplevelse å stå på podiet og bli utpepet på selve nasjonaldagen. Nå håper vi at det er første og siste gang i kongeriket Norge at nasjonaldagen blir skjemmet av en slik oppførsel.

Selvsagt har alle lov til å være uenig med biskopen i hennes syn. Vi lever jo i et demokrati! Men russens oppførsel på rådhusplassen var en skam både får nasjonaldagen og for Molde by. Vi håper at de har så pass med erkjennelse og etterpåklokskap at de gir biskopen en uforbeholden unnskyldning for det som skjedde. Dette fortjente hun virkelig ikke.

Øyvind Årdal
Fylkesleder i Møre og Romsdal De Kristne
Kari Hals Kiserud, nestleder

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt