Jørn Lemvik

8

Et langt skritt tilbake

Dersom regjeringen gjør alvor av å kutte i Norads informasjonsstøtte, kutter de i noe av det viktigste bistandsarbeidet vi bedriver.

Publisert: 20. mai 2014 / 1109 visninger.

Det mest effektive bistandsarbeidet bedrives ikke blant barn med fluer i øynene i Afrika. Den bedrives i maktens korridorer, enten det er i Utenriksdepartementet, Stortinget, WTO eller FN. Urettferdige, globale maktstrukturer er en viktig årsak til fattigdom. Det handler om slike ting som illegitim gjeld, utrettferdige handelsvilkår, kapitalflukt, selskaper som unndrar seg skatt og forpliktelser overfor arbeidere, og en klimakrise som truer hele verdens levegrunnlag. Derfor as politisk påvirkningsarbeid et stadig mer sentralt arbeidsfelt for bistandsorganisasjonene. Det er her det viktigste slaget om rettferdighet og framgang for alle står.

For å gjøre dette arbeidet har bistandsaktørene fått fantastisk drahjelp av den såkalte informasjonsstøtten. Den er en egen post i statsbudsjettet og utgjør per i dag 91 millioner kroner i året. 27 millioner går til FN-sambandet og deres arbeid rettet mot skolene. De resterende 64 millionene fordeles på et femtitalls organisasjoner og deres informasjonsarbeid, inkludert mange kirkelige aktører.

Men nå truer den nye regjeringen med at informasjonsstøtten skal kuttes eller fjernes helt, noe statsråd Vidar Helgesen bekreftet i Stortingets spørretime 7. mai. Vi mener dette vil være en stor tabbe. Det er disse pengene som muliggjør den mest effektive utviklingspolitikken: Politisk påvirkningsarbeid, opplysningskampanjer og en informert utviklingsdebatt, som målbærer perspektiver fra det globale sør og er med på å legge premissene for Norges engasjement i verden.

Dette kommer ikke av seg selv. Ingen organisasjoner klarer å samle inn penger til å overvåke forhandlingene i WTO eller drive kampanje for innføring av land-for-landrapportering. Givere flest vil helst støtte søte barn og henge opp bilder av dem på kjøleskapet hjemme. Det er den markedstilpassede realiteten.

Selv i kirkene strever vi med å samle inn penger til de tiltakene som virkelig går til roten av problemet. Men vi jobber med saken. Vi maner til engasjement for menneskene som ikke bor i Norge, men som berøres av våre politiske og personlige valg. Vi har gode forutsetninger for å gjøre det. På hvert nes finnes det en kirke. Et vell av menigheter, misjonsforeninger og ungdomsklubber målbærer et sterkt internasjonalt engasjement. Informasjonsstøtten gjør oss i stand til å serve dette landsdekkende nettverket med informasjon om globale sammenhenger. Og det virker! Kirkene ledet an i den internasjonale kampanjen for gjeldsslette. I dag viser kirkegjengerne vei med sitt klimaengasjement.

Informasjonsstøtten hjelper kirken til å være en mindre selvopptatt kirke. Den hjelper Norge til å være et mindre selvopptatt Norge, og den hjelper deg til å forstå din rolle som en global borger. Informasjonsstøtten gir næring til et kobbel av vaktbikkjer, som passer på at norsk politikk slår bedre ut for verdens fattige. Den gjør oss i stand til å ta kampen mot fattigdom til de rike og mektiges bord. Alt dette for 64 millioner kroner i året. Det er så vidt mer enn hva Høyre har ønsket å gi Olav Thon i skattelette. Eller et par Hamar-stupetårn.

Tradisjonell bistand alene kan ikke redde verden. Børge Brende og hans regjering vil være blant de første til å påpeke dette. Derfor er det merkelig at regjeringen legger opp til å kutte de bistandspengene som ikke går til tradisjonell bistand. Framfor å strupe sine kritikere, burde regjeringen lytte til dem. Visst finnes det rom for forbedring, men det vil overraske oss om regjeringen finner noen post på statsbudsjettet med større ringvirkninger enn informasjonsstøtten. Vi er oss selv nok som det er. Ikke gjør oss mer navlebeskuende.

Knut Refsdal, generalsekretær i Norges Kristne Råd
Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Takk for en tydelig stemme!

Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Muligens en litt dum tanke

Publisert over 4 år siden

Men når jeg leser om alt det fornuftig mennesker mener de får til om de bare får penger til å bedrive dette fornuftige, så undres jeg alltid over hvorfor de ikke klarer å gjøre jobben med egne penger eller ved å gi fra seg arbeidstid eller på annen måte få det til selv.

Muligens en litt ufin måte å se det på men frivillighetsnorge ser ikke ut til å eksistere om det ikke er dyttet en masse penger til dem fra det offentlige. Er det da egentlig snakk om frivillighet eller er det alternative arbeidsplasser man snakker om.

Kommentar #3

Kåre Eriksen

22 innlegg  39 kommentarer

Ingen dum tanke

Publisert over 4 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.


Muligens en litt dum tanke Publisert I går kl. 16:10 Kommentar #2 Men når jeg leser om alt det fornuftig mennesker mener de får til om de bare får penger til å bedrive dette fornuftige, så undres jeg alltid over hvorfor de ikke klarer å gjøre jobben med egne penger eller ved å gi fra seg arbeidstid eller på annen måte få det til selv.

Muligens en litt ufin måte å se det på men frivillighetsnorge ser ikke ut til å eksistere om det ikke er dyttet en masse penger til dem fra det offentlige. Er det da egentlig snakk om frivillighet eller er det alternative arbeidsplasser man snakker om.Hei Lars Randby!

Jørn Lemvik (min sjef) er på reise, så jeg tillater meg å kommentere innlegget ditt selv.

Nei, det er ingen dum tanke du spiller ut. Det er et gedigent tankekors at vi ikke får til å samle inn penger til de tiltakene vi virkelig har lyst til å gjennomføre. Idealisten i meg protesterer. Men det er den brutale sannheten at det er vanskelig å finansiere disse initiativene med innsamlede midler. Givermarkedet er beinhardt, det vet mange av våre medlemsorganisasjoner alt om (19 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn). For hver ny fadderorganisasjon som kommer på banen, settes vi litt tilbake. Det vi ønsker å oppnå er at folk skal se hele bildet og forstå hvilke konsekvenser våre politiske og personlige valg har for mennesker andre steder i verden. Det er altså en opplysningsagenda så vel som en agenda om å drive det politiske påvirkningsarbeidet rettet mot maktstrukturene som kan gjøre en forskjell for verdens fattige.

Men det der om at frivilligheten eksisterer kun på offentlige penger, det er en myte. Vi gjorde en undersøkelse på dette i fjor. Misjonsorganisasjonene og frikirkene som er medlemmer hos oss og Norme (Norsk råd for misjon og evangelisering) samlet i 2012 inn 1,3 milliarder kroner. Bare hver fjerde krone til disse organisasjonenes arbeid kom fra det offentlige. Frivillighetens vitalitet er det altså ingen grunn til å betvile.

Du spør også hvorfor ikke idealistene kan gjøre denne jobben på fritida. Det er det nok mange som gjør. Lønna i vaktbikkjeorganisasjonene er heller ikke all verdens, men det er et annet spor. Jeg tror utfordringen her er at dette arbeidet bygger på kompetanse og kunnskap. De færreste har tid til å sette seg inn i hva de norske forhandlingsdelegasjonene på klimatoppmøter og i WTO har på trappene, og forberede responser til disse, på sin egen fritid. Det er rett og slett en profesjonell jobb, og enormt tidkrevende. Jeg mener den er vel verdt å betale for. Spesielt i en tid hvor mediehusene skjærer ned sine redaksjoner og overhodet ikke har kapasitet til å grave i og følge med på utviklings- og utenrikspolitikken.

Siste innlegg

Demokratiske problemer
av
Hildegunn Marie Tønnessen Schuff
rundt 7 timer siden / 58 visninger
Det er fullbrakt
av
Berit Aalborg
rundt 14 timer siden / 1478 visninger
Radikal kjønnsideologi
av
Marit Johanne Bruset
rundt 16 timer siden / 148 visninger
Har du ulikhetsbrillene på, Astrup?
av
Catharina Bu
rundt 16 timer siden / 188 visninger
Kamp mot selvbestemmelse ødelegger for undring
av
Arne Øgaard
rundt 16 timer siden / 116 visninger
Å redde verden uten å bli hekse-jegere
av
Bjørn Stærk
rundt 17 timer siden / 144 visninger
I fredens telt
av
Torstein Try
rundt 17 timer siden / 76 visninger
Nå treng KrF samling
av
Karl Johan Hallaråker
rundt 20 timer siden / 142 visninger
Les flere

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
4 måneder siden / 82793 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 44733 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
11 måneder siden / 35603 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
9 måneder siden / 28961 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
11 måneder siden / 22903 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
5 måneder siden / 22517 visninger
Sympati med skinke
av
Ane Bamle Tjellaug
4 måneder siden / 22504 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
11 måneder siden / 20426 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
4 måneder siden / 19476 visninger

Lesetips

Radikal kjønnsideologi
av
Marit Johanne Bruset
rundt 16 timer siden / 148 visninger
Har du ulikhetsbrillene på, Astrup?
av
Catharina Bu
rundt 16 timer siden / 188 visninger
Kamp mot selvbestemmelse ødelegger for undring
av
Arne Øgaard
rundt 16 timer siden / 116 visninger
Å redde verden uten å bli hekse-jegere
av
Bjørn Stærk
rundt 17 timer siden / 144 visninger
I fredens telt
av
Torstein Try
rundt 17 timer siden / 76 visninger
Jeg melder meg ut av KrF
av
Lars Sørumshagen
rundt 22 timer siden / 314 visninger
Sett fra grasrota
av
Arna Østnor
rundt 22 timer siden / 306 visninger
Hamskifte for norsk landbruk?
av
Trond Klaape
rundt 22 timer siden / 217 visninger
Svar til innlegg fra Karl Øyvind Jordell
av
Ole Inge Bekkelund
rundt 22 timer siden / 65 visninger
Skader KrF, ikke Frp!
av
Ola Ødegaard
rundt 22 timer siden / 329 visninger
Les flere

Siste innlegg

Demokratiske problemer
av
Hildegunn Marie Tønnessen Schuff
rundt 7 timer siden / 58 visninger
Det er fullbrakt
av
Berit Aalborg
rundt 14 timer siden / 1478 visninger
Radikal kjønnsideologi
av
Marit Johanne Bruset
rundt 16 timer siden / 148 visninger
Har du ulikhetsbrillene på, Astrup?
av
Catharina Bu
rundt 16 timer siden / 188 visninger
Kamp mot selvbestemmelse ødelegger for undring
av
Arne Øgaard
rundt 16 timer siden / 116 visninger
Å redde verden uten å bli hekse-jegere
av
Bjørn Stærk
rundt 17 timer siden / 144 visninger
I fredens telt
av
Torstein Try
rundt 17 timer siden / 76 visninger
Nå treng KrF samling
av
Karl Johan Hallaråker
rundt 20 timer siden / 142 visninger
Les flere