Verdidebatt

Familie for alle

KrF mener familien i bred forstand burde hatt en rettmessig plass i våre sentrale grunnlovfestede menneskerettigheter, fordi familiens rolle som vern omkring barns oppdragelse og oppvekst er både praktisk og prinsipielt viktig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

(Skrevet sammen med Hans Fredrik Grøvan, stortings­representant for KrF og saks­ordfører for grunnlovsforslaget om familien.)

Familien er samfunnets grunnleggende sosiale enhet –den viktigste arenaen for tilhørighet, nærhet og fellesskap, og den beste rammen rundt barns oppvekst. Det er generasjoners erfaringer, uavhengig av kultur og religion. Familien som sosial institusjon er universell, den finnes i en eller annen form i alle samfunn vi vet noe om.

Mangfold. Familie- og samlivsmønsteret har endret seg mye i løpet av de siste tiårene. Det er blitt et større mangfold av samlivsformer. Familiebegrepet må derfor være bredt og inkluderende. Det gjenspeiles i grunnlovsforslaget som Stortinget nylig behandlet. I forslaget defineres familie bredt som«ektepar med og uten barn, samboere med og uten barn, homofile par med og uten barn, aleneforeldre som bor sammen med barn, samværsforeldre, foreldre med fosterbarn og enslige, aleneboende med mer.»

Dette er en inkluderende familiedefinisjon, i tråd med Familiemeldingen daværende statsråd Laila Dåvøy la fram i 2003, og den virkeligheten vi har i 2014. Ut ifra betydningen husstand er også enslige en familie. Men vanligvis vil vi 
definere familien som vårt nærmeste fellesskap – det innebærer
at også enslige er en del av en storfamilie, selv om de ikke er i samme husstand.

Oppløst. Vi lever i en tid som til tross for stor oppslutning om familien, også er preget av ensomhet, oppløste samliv og brutte relasjoner. Det er økning i skilsmisser og samlivsbrudd. Derfor trenger vi en offensiv familiepolitikk.

Vi har neppe noe bedre virkemiddel i arbeidet for å bygge slitesterke relasjoner og samliv som sparer både individer og fellesskap for store omkostninger. En god familiepolitikk er også et virkemiddel mot en samfunnsutvikling preget av overdreven individualisering og selvopptatthet. En politikk for å styrke familien vil gjøre storsamfunnet bedre å leve i og virke forebyggende overfor sosiale problemer og sosial utstøtning.

Oppvekst. Vi mener at menneskerettighetsbolken i Grunnloven burde inneholdt formuleringer om familiens rolle i samfunnet. Familiens rolle som vern omkring barns oppdra­gelse og oppvekst er både praktisk og prinsipielt viktig – nettopp derfor er familien inkludert i de internasjonale menneskerettighetskonvensjonene. At Stortinget har mye søkelys på dette i forbindelse med grunnlovsendringene, er en viktig seier i seg selv. Så vil KrF fortsette å arbeide for offensive grep for å sikre best mulig rammer for alle typer familier.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 19. MAI 2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt