Verdidebatt

Når det utenkelige blir normalt

Mennesker har en evne til å venne seg til ting. Psykologien har vist at vanskelige valg er vanskeligst den første gangen, men etter hvert sløves den etiske motstanden og vi tilpasser oss det som før var utenkelig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er et typisk trekk ved menneskeheten at det som er etisk problematisk men som ikke lenger er forbudt ved lov, etter hvert blir unnskyldt, forsvart og også fremstilt som noe man kan være stolte av.

Emily Letts fra USA er et eksempel. Hun sier: « Jeg ville gjøre det kvinner er mest redd for. Jeg ville vise at det ikke er farlig, og at det finnes en positiv historie om abort. Min historie.»

Nord i India er det vanlig praksis å kvele nyfødte døtre. I Norge vil det være utenkelig for en kvinne å stå og fortelle med et smil om munnen at hun har drept sitt eget barn. I India er det ikke utenkelig. ( Se slutten av videoen.)

I Norge er det foreløpig utenkelig å lovfeste retten til selvmord, i Nederland og Belgia er dette normal praksis.

Hva skjer når eldrebølgen feier inn over Europa. Hvordan løses problemet?

Før kristendommen kom til Norge ble barn og gamle forlatt for å dø. Det var tenkelig og helt normalt den gangen. Det er grunn til å spørre om vi nå ser konturene av at det utenkelige igjen blir det normale.

Hvilke etiske standarder mennesker skal styre etter skifter med vinden når menneskene er overlatt til sin egen dømmekraft. Noen hevder at vi bare kan bevege oss fremover og begrepet "Vi er da tross alt i 2014" brukes som argument for at mennesket først nå er på sitt aller beste.

Kunnskapen har økt, men hvilken verdi har kunnskap når nestekjærlighet og klokskap etterlates på veien?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt