Verdidebatt

Dalai Lama ber folk holde seg til landets religion

Gunnar Stålsett ut mot buddhistledernes råd.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– På besøk i vestlige land blir jeg ofte spurt om min lære og om hva buddhisme står for. Da understreker jeg alltid at det er mye bedre og sikrere at de holder seg til sin tradisjonelle religion, som i de fleste tilfeller er den judeisk-kristne, og i noen tilfeller islam. Det er mye tryggere, sa Dalai Lama (78) på Nobelinstituttet onsdag. Vårt Land i dag.

Synspunktene kom fram på et spørsmål om utbredelsen av buddhisme og mindfulness i vestlige land. Fredsprisvinneren advarer mot å bygge buddhisttempler utenfor buddhistiske land. Han er tydelig på at det beste er å holde seg til de tradisjonelle religionene som har dype røtter i hvert enkelt land.

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett deler ikke Dalai Lamas ønske om å begrense andre religioners innpass i land der de ikke har dype historisk røtter.

– Å sette grenser mot at andre religioner enn den dominerende skal få innpass i en region, er en foreldet måte å tenke på, sier Stålsett, tidligere medlem av Nobelkomiteen og blant dem som i 1989 gav Nobels Fredspris til Dalai Lama.

– Tryggere. Dalai Lama trakk onsdag fram et eksempel fra tidlig 1960-tall. Da kom en tibetansk småbarnsmor til hans eksil i Dharsalam i India, etter å ha mistet mannen og dermed muligheten til å forsørge familien. Men som mange andre fikk hun god hjelp av kristne organisasjoner. Nå fortalte hun Dalai Lama at hun ville være kristen i dette livet, og buddhist i det neste.

– Et klart tegn på forvirring, ikke sant, humret den tibetanske munken, som bare to år gammel ble utpekt som Dalai Lamas reinkarnasjon.

Advarer. Dalai Lama nevnte også en tysk millionær som ville donere en million dollar til bygging av et buddhistkloster i Frankrike.

– Jeg fortalte ham vennlig at dette er Frankrike, ikke et buddhistisk land, så det er verken bra eller klokt å bruke masse penger på å bygge et buddhisttempel der. Hvis noen først vil bruke penger på dette, så gjør det heller i Thailand eller andre buddhistiske land.

Globalisering. Gunnar Stålsett mener Dalai Lama bommer.

– De tankene han gir uttrykk for har vært ganske utbredte. For eksempel knytter den russisk-ortodokse kirke territorium, stat og religion sammen på en måte som har gjort det vanskelig for andre kristne trossamfunn og andre religioner å komme på banen. Også innenfor muslimsk tenkning finnes samme restriktive, regionale synspunkter på hvilke religioner som hører hjemme der, sier Stålsett.

– I dagens verden der folk med forskjellige religioner flytter mye mer rundt, må det selvsagt være mulig å legge til rette for religionsutøvelse hvor de enn kommer. Man kan heller ikke nedlegge forbud mot misjonering eller konvertering til ulike religioner.

HVA MENER DU OM DALAI LAMAS RELIGIONSRÅD?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt