Verdidebatt

Bedre løsning for både kvinner og leger

KrF og regjeringen har lyktes med å finne en løsning som både ivaretar kvinner som søker abort og samtidig ivaretar samvittighetsfrihet for fastleger i spørsmål om liv og død.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er en robust løsning som jeg håper vil kunne skape ro rundt saken.

Alle pasienter skal være trygge på at deres rettigheter ivaretas i møte med den norske helsetjenesten. Samtidig er det en viktig verdi å verne om samvittighetsfriheten til dem som skal ivareta disse rettighetene. KrF har vært pragmatiske i valg av praktisk løsning for fastlegene, men vi har aldri vært villige til å forhandle bort samvittighetsfriheten.

Fastleger skal ikke lenger skal henvise til abort, eller undertegne en kvinnes krav om dette. Men fastlegens rolle er fortsatt viktig. Dersom en kvinne som er blitt uønsket gravid og vurderer abort kontakter sin fastlege, skal fastlegen tilby kvinnen informasjon og veiledning, etter loven. Fastlegen skal informere om hennes rett til selv å kreve abort innen utgangen av tolvte svangerskapsuke - men skal også tilby kvinnen informasjon og veiledning om den bistand samfunnet kan tilby henne dersom hun velger å fullføre svangerskapet, jf. abortloven § 2.

Kvinnen har også krav på råd for selv å kunne treffe det endelige valget. Fastlegen kan rådgi om hvem som kan være aktuelle samtalepartnere å drøfte situasjonen med og hvor kvinnen kan henvende seg videre for ytterligere rådgivning. Alt dette er en del av fastlegenes oppdrag.

Dette er en løsning som gjelder alle fastleger, i alle kommuner, over hele landet. Det er også ikke minst en robust løsning som jeg håper vil kunne leve med skiftende politisk flertall. Det er viktig at løsningen er nasjonal - menneskerettigheter skal ikke variere fra kommune til kommune. Det skal heller ikke tilbudet til gravide. Alle pasienter i alle landets kommuner skal være trygge på at deres rettigheter ivaretas i møte med den norske helsetjenesten.

Samvittighetsfrihet er en av de mest fundamentale menneskerettighetene, og en bærebjelke for demokratiet. Internasjonal rett er i utvikling på dette området, samtidig som den medisinske utviklingen gjør at det stadig oppstår nye etisk krevende problemstillinger. Det skal nedsettes et nasjonalt offentlig utvalg som skal utrede etiske og praktiske forhold rundt samvittighetsfriheten. Problemstillinger knyttet til samvittighetsfrihet er ikke begrenset til helse- og omsorgssektoren. Det har derfor vært viktig å komme til enighet med regjeringen om behovet for en bredere vurdering av disse spørsmålene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt