Elin Ørjasæter

26

Svensk innvandringssensur

En kritisk bok om innvandring har blitt bestselger i Sverige. Komisk nok debatteres den bare i Danmark.

Publisert: 6. mai 2014

Sverige det landet i vesten som mottar flest flyktninger i forhold til befolkningen, Malta og Kypros unntatt. Ni av ti asylsøkere har ikke papirer på hvem de er. Sverige gir dem likevel opphold, i et langt større omfang enn andre nordiske land. De stiller heller ikke krav til familiens forsørgerevne ved familiegjenforening.

Boka «Invandring och mørkläggning» av Karl-Olov Arnstberg og Gunnar Sandelin er en kritisk gjennomgang av denne særsvenske innvandringspolitikken. Boka har solgt i ti tusen eksemplarer. De første fem tusen ble solgt uten medieomtale. Eneste unntak var Aftonbladet, som slaktet boka under overskriften «Samma gamle rasism». Artikkelen var illustrert av marsjerenede nynazister, i seg selv en grov trakassering av de to skikkelige forfatterne.

Danskene derimot, har gitt boka fått solid omtale. I Jyllandsposten ble den kalt «den viktigste svenske bok på mange år». Filosofen Lars Østman kalte den morsomt nok «Sveriges forbudte bog» i Berlingske.

Analfabeter. Forfatterne, henholdsvis professor i etnologi og journalist, er særlig opptatt av at innvandrernes manglende deltakelse i arbeidslivet. Innvandrerne til Sverige er for en stor del analfabeter, mens svenske arbeidsplasser er teknologiintensive og krever solid grunnutdanning. Ghettofiseringen gjør at andregenerasjon ikke integreres. Utenriks fødte utgjør femten prosent av befolkningen men hele 60 prosent av trygdebudsjettet. Kriminaliteten i ghettoene er enorm. Svenske medier oppgir ikke gjerningsmannens etnisitet ved forbrytelser. Folk har ikke godt av å vite det, mener svenske medier.

Forlaget Trolltekst, der jeg er medeier, utga «Invandring och mørkläggning» som ebok i fjor. En dag på senhøsten eksploderte salget gjennom nettsiden vår. Forfatterne hadde nemlig rykket inn en helsides annonse for boka i Dagens Nyheter, for å gjøre boka kjent. Annonsen, som overhodet ikke var rasistisk etter norsk målestokk, avfødte raseri i svensk kulturelite og demonstrasjoner på gaten. Til og med en biskop, Åke Bonnier, gikk hardt ut mot Dagens Nyheter fordi de hadde trykket den «rasistiske» annonsen. Som bokas ebokforleggere satt vi litt forbløffet på sidelinjen og bivånet bråket i Sverige.

Svensk elite og folket. Vi hadde også utgitt essayet «Oppdra folket» av Bjørn Stærk tidligere den høsten. Svensk elite lytter ikke til folket, de vil heller oppdra det, hevder Stærk. Harde fakta om innvandring anses ikke som sunt for folkets oppdragelse og blir derfor fortiet. Debatten om annonsen ble en eneste lang bekreftelse på at Stærks analyse var riktig.

Harald Eia framhevet også nylig, den store avstanden mellom svensk elite og folk, under overskriften «Så får man inte säja» i Klassekampen: Mens bare 16 prosent av nordmenn har ingen eller liten tillit til mediene, sier hele 44 prosent av svenskene at de har ingen eller liten tillit til sine medier, ifølge undersøkelsen Eia refererer.

Selvsensur. Hilde Sandvik, Kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende fulgte på med i danske Politiken, under overskriften «Something is rotten in the state of Sweden». Hun påpekte den sterke selvsensuren i svenske medier, parallellt med at svenskene faktisk har en sterk fascistisk tradisjon. Det er en eksplosiv og farlig miks. Hver 1. mai marsjerer svenske nynazister i Jönköping.

I går stoppet Trolltekst salget av «Invandring och mørkläggning» Hvorfor? Fordi forfatterne har lagt ut boka gratis på nett. En god tekst lar seg ikke stanse. Heldigvis.

Til høsten er det valg i Sverige. At boka er blitt gratis og tilgjengelig for alle er et lovende oppspark for valgkampen. Debatten om innvandring bør ikke overlates ekstremister.

(En forkortet versjon av denne teksten ble først publisert i Vårt Land 5. mai 2014)

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Ole Jørgen Anfindsen

172 innlegg  2072 kommentarer

Henrik Arnstad

Publisert rundt 6 år siden

Samme dag som Ørjasæters artikkel sto på trykk i Vårt Land, bragte avisen reportasjen 'Dette er rasisme' (side 12 - 13), der man har snakket med bl.a. journalisten og antirasisten Henrik Arnstad.

Arnstad er kjent for å mene at Norge er et rasistisk/fascistisk land, samt ikke minst at Folk og røvere i Kardemomme by egentlig er høyreekstrem indoktrinering av barn (se Aftenposten). Og Arnstad fornekter seg ikke denne gangen heller. Her er hva Vårt Land siterte ham på i går:

«Vi debatterer daglig innvandring, integrasjon og rasisme. Det er ingen tendens til sensur. Men vi må ha et minimumskrav til standarden.»

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
17 dager siden / 1465 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
27 dager siden / 1285 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
7 dager siden / 966 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
4 dager siden / 888 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
rundt 1 måned siden / 792 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
26 dager siden / 575 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere