Atle Pedersen

9

Hvorfor ikke ekteskap mellom 3 eller flere?

Jeg observer at enkelte baler med tanken om at når man tillater ekteskap mellom samme kjønn, da må man vel også tillate ekteksap mellom tre og flere?

Publisert: 9. apr 2014

Akkurat som om man må oppheve alle betingelser fordi man justerer på ett av dem?

Det å rote med disse tankene betyr at man har glemt ekteskapets opprinnelse. Man er blitt for fokusert på de to kjønnene, men glemmer at det ligger flere tanker bak.

Ekteskapet skal bygge trygge rammer rundt familien.

En familie bygger tradisjonelt rundt en mann og en kvinne, to personer, og deres barn.

Med dette som bakgrunn er det tradisjonelt to personer, mann og kvinne som kan få barn, som kan inngå ekteskap. Tre, fire og fem, eller foreninger på fem hundre, faller dermed utenfor.

Faller homofile utenfor? Tja, kan man svare på det. Et par homofile mennesker kan åpenbart skape seg en familie bestående av bare disse to. Grunnen til at de vil gifte seg er jo nettopp dette ønsket om å skape en familie.

Den som vil være vanskelig kan peke på at homofile ikke kan få barn, og ikke trenger disse ekteskapsrammene. Men vi nekter ikke av den grunn mennesker som er blitt sterile å gifte seg. (Eller?)

Men selv om utgangspunktet var familie med barn, så er ikke det nok for å nekte homofile å gifte seg. Det at  to personer ikke faller helt innenfor de opprinnelige rammene for ekteskapet er ikke i seg selv noen begrunnelse for å ekskludere disse fra den positive ordningen ekteskapet er.

I samfunnet gjelder goder generelt for alle, uavhengig av om ikke alle nødvendigvis trenger godene. Vi nekter ikke rike mennesker å gå på offentlige bibliotek, fordi de har råd å kjøpe bøkene selv. 

En ekslusjon av homofilt giftemål bør begrunnes tyngre enn at de strengt tatt ikke trenger det  siden de ikke kan få barn. (For eksempel kan  det begrunnes i at det strider mot budskapet i bibelen. Et gyldig argument selv om jeg mener det sier en del om hvor lite kjærlig mennesker som leser bibelen slik er. Dere kunne jo også valgt å legge vekt på bibelens budskap om kjærlighet og respekt for andre mennesker, men neida ...)

Tilbake til hovedtemaet. Tre eller flere mennesker faller, på en helt annen måte enn to av likt kjønn, tydelig utenfor ekteskapets funksjon og hensikt. Utgangspunktet er gitt av naturen og to mennesker som kan få barn. Formålet er å verne om familien. Men ekteskapet har også en betydelig symbolverdi. At to personer som elsker hverandre ikke kan få barn, fordi de er homofile eller sterile eller av annen grunn, er et dårlig grunnlag for å nekte dem det godet det er å leve sammen som ektepar. Men at en gruppe mennesker skal vies som "ektegruppe", faller ganske langt utenfor. Både i forhold til ekteskapets hensikt og i forhold til skatteregler og andre samfunnsordninger vi har for gifte.

Så kort og godt, selv om vi slutter å være opptatt av hva som befinnner seg mellom beina på de som skal gifte seg, så betyr det ikke at vi forkaster alle begrensninger.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Det er ikke kjærlighet, det er egoisme og solidaritet.

Ren skjær bullshit som jeg håper er tuftet på ignorane og makebelive, for ellers har du en virkelighets oppfattning, som sammen med paulus, er på totalt ville veier der du sitter på din høye hest og tror du vet noen ting om kjærlighet... Kjærligheten en homofil mann kan føle for en annen homofil mann står overhodet ikke tilbake for det en hetrofil mann måtte føle for sin kone, eller du eventuelt måtte føle for din kone, om du er gift.Og jeg snakker av erfaring, da jeg faktisk både har hatt og har homofile venner og kan med selvsyn SE en kjærligheten de føler for hverandre...

Snakk om å sette seg selv over andre uten å vite hva du snakker om... Er så jeg grøsser når jeg tenker på hva slike som deg hadde utrettet i et samfunn om du og dine vrangforestillinger fikk råde... Fy pokker for et iskalt samfunn det ville vært, der enhver kjærlighet menneker i mellom var redusert ned til det snevere kristne nivået og alt annet ikke bareble  sett ned på, men totalt forbudt... med dødssraff kjenner vi disse doktrinene og dens følgere rett...

Men tråden er fremdeles ikke om homofile....

Kommentar #52

Rudi Wara

92 innlegg  3720 kommentarer

Når kjødets lyst leder enn på ville veier.

Publisert over 6 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Ren skjær bullshit som jeg håper er tuftet på ignorane og makebelive, for ellers har du en virkelighets oppfattning, som sammen med paulus, er på totalt ville veier der du sitter på din høye hest og tror du vet noen ting om kjærlighet... Kjærligheten en homofil mann kan føle for en annen homofil mann står overhodet ikke tilbake for det en hetrofil mann måtte føle for sin kone, eller du eventuelt måtte føle for din kone, om du er gift

Folket vet ikke hva kjærlighet er lengre. Eros kjærlighet er kun til for å tilfredstille kroppen. Når vi spiser mat når vi er sulten, da tilfredstiller vi også kroppen. 

Mens de andre kjærlighetene er til for å tilfredestille det som har med relasjoner å gjøre. Ingen av de fire første nevte kjræligheten kan måle seg med Agapa kjærlighet. For ekte kjærlighet den bare gir og forventer ikke noe tilbake. Når sansene er inni bilde, så vil det vi leser og det vi hører eller lukter kunne påvirke om vi blir glade eller om vi blir sinte, frustrerte eller fornermede. En som mottar fornermelse, han har ikke ekte kjærlighet, agape. Fornermelse slår en ut. Da kommer sinne opp, da kommer hevnlyst opp - eller bare fortvilelse. Alle disse tingene som vi kalller naturlige - de er et resultat av syndefallet.

Agapa kjærligheten overstyrer de syv sansene - slik at det er hjerte som styrer sansene og ikke sansene som styrer hjerte. Denne kjærligheten kan bare komme innenfra - og fra Herren.

Fem typer kjærlighet

Storge = Ømhets kjærlighet

·         Er forkjærlighet gjennom fortrolighet, særlig mellom familiemedlemmer eller personer som har funnet seg sammen ved en tilfeldighet?

·         Denne er beskrevet som den mest naturlige og følelsesladet, og mest utbredt fordi det lønner seg å ha denne formen for kjærlighet for å kunne bygge relasjoner. Det er en verdig kjærlighet.

·         Den er naturlig til stede uten tvang, følelsesladde - fordi det er et resultat av ømhet på grunn av fortrolighet.

Phileo = Vennskaps kjærlighet.

·         Phileo er kjærligheten mellom venner, og som oftest er ikke denne kjærligheten noe sterke bånd. Denne kjærligheten oppstår mellom venner som deler felles interesser eller aktiviteter.

Et bilde på Phileo kjærlighet er når noen inviterer på fest. Motivet for denne kjærligheten er der på grunn av praktisk årsaker. Du viser ikke denne kjærligheten fordi de er pene eller vennlig – men som en respekt.

·         Er også kjent det som broderlig kjærlighet.

Eros = Romanse kjærlighet / Kjødelig kjærlighet

·         Seksuelle kjærlighet eller "intime kjærlighet" Eros refererer til eller romantisk kjærlighet.

·         Er kun fysisk, rent fysiske – sanse orientert kjærlighet.

·         Verden mener dette er kjærlighet, men eros kjærlighet er bare til for å tilfredsstille kjødelige lyster - kjødelig begjær. Dette må ikke forveksles med det som kommer fra hjerte.

Xenia = Gjeste kjærlighet

·         Xenia (gresk: ξενία, Xenia) er den greske begrepet gjestfrihet, eller raushet og høflighet vist til dem som er langt hjemmefra.

·         Det blir ofte oversatt som "gjest-kjærlighet" (eller "ritualisert vennskap") fordi rituell gjestfrihet skaper og uttrykker et gjensidig forhold mellom gjester og vert.

Agape = Betingelses løs kjærlighet – Guds kjærlighet.

·         Definisjon: Agape er uselvisk, oppofrende, betingelses løs kjærlighet, den høyeste av de fem typene kjærlighet i bibelen.

·         Det er kjærlighet ved "valg" selv om du ikke er fornøyd. Et godt eksempel er, Gud elsker oss med våre feil.

·         Det å gi kjærlighet til en fiende er ikke normalt for et menneske.

·         Vi snakker om ekte kjærlighet.

·         Agape er den høyeste formen for kjærlighet, du kan ikke ha denne kjærligheten hvis ikke du har Jesus i deg (DHÅ)

·         Tenk å kunne elske andre med kjærlighet som Han har satt i deg.

·         Agape Kjærlighet er en avgjørelse, det er ikke en følelse.

·         Hvis du lar Hans (Guds) kjærlighet å være i deg, vil du være kjærlig tilbake.

·         Kvaliteten på Agape Kjærlighet - bestemmes av karakteren din.

·         Guds kjærlighet du ikke kan motstå, hvis du motstå du har et stort problem.

·         Guds kjærlighet vil gjenopprette alle ting.

·         Hellig Agape kjærlighet uttrykker dyp, konstante kjærlighet, fra det fullkomne til det ufullkomne menneske.

·         Når en får Kristus i seg så vil en ha muligheten til å strekke seg mot denne fullkomne kjærligheten – fordi Han er i deg og kan arbeide fra innsiden av deg til utsiden. Denne kjærligheten som Herren gir til deg – vil endre deg – slik at du kan ”stråle” den ut av deg til andre mennesker.

·         Guds kjærlighet er i stand til å produsere Hans kjærlighet i deg slik at du kan gi den til andre. Denne perfekte kjærligheten er et synonym for guddommelig agape kjærlighet. Denne kjærligheten er kjærlighet basert på dyd av den som gjør den.. Denne perfekte kjærligheten ønsker å se andre komme til den samme kjærlighets kilde som du har kommet til. (John 4:18-21) Dette er en kjærlighet som du utfører som et "valg" selv om du ikke er fornøyd. Et godt eksempel er "Gud elsker oss med våre feil."

Kommentar #53

Eskil Dahlen

0 innlegg  694 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Atle Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Men at en gruppe mennesker skal vies som "ektegruppe", faller ganske langt utenfor. Både i forhold til ekteskapets hensikt og i forhold til skatteregler og andre samfunnsordninger vi har for gifte.

Ekteskapets innhold er i endring og har med den siste ekteskapsloven blitt gjort til et forhold mellom to personer uavhengig av kjønn. Loven gjelder helt uavhengig av graden av kjærlighet og om en har tenkt å få barn eller ikke. Den er som du skriver et spørsmål om hvilke skatteregler og andre samfunnsordninger vi har for gifte.

Familien er i så måte ikke statsregulert og kan praktiseres i svært mange varianter. Det er ikke noe prinsipielt i veien for at familien kan fungere godt i gruppesammenheng. Hvorvidt staten med sin lovgivning velger å følge denne utvikligen med sitt nå "erobrede" ekteskap er et annet spørsmål.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere