Kommentar

Forsonings-Ola

En ydmyk Ola Borten Moe ble mandag gjennvalgt til nestleder i Senterpartiet.

Ola Borten Moe tok selvkritikk og beklaget deltagelse i personkonfliktene i Sp, da han i gårba partiet om fornyet tillit. Valget viser at mange nok trodde ham.

Selvkritikken fra nestlederen gjorde trolig godt for et parti som har vært preget av konflikter i lang tid. Det er ikke sikkert Borten Moe hadde vunnet uten denne botsgangen.

Slutte rekkene. Borten Moe forsto nok også selv at dette var nødvendig. Han fortsatte med samme forsonlige tonen også etter han ble valgt: "Jeg er trygg på at et samla parti slutter rekkene. Det skal jeg sørge for at skjer". Han la kledelig til at det ikke var en personlig seier at han danket ut Tvinnereim.

Etter gårdagens landsmøte venter det en tøff jobb for den nyvalgte lederen Trygve Slagsvold Vedum og hans team. Selv om partiet står unisont bak Vedum, ligger Sp lavt på alle meningsmålinger. Bonden, som er partiets kjernevelger, tilhører en skrumpende yrkesgruppe. Skal partiet makte å holde sin posisjon i norsk politikk må det tenkes nye tanker. Partiet må tiltrekke seg flere av landets distriktsvelgere.

Fritenker. Ønske om fornyelse kan paradoksalt være noe av forklaringen på gjenvalget av Borten Moe. Selv om han er kontroversiell, er han kjent som en nytenkende og modig politiker. Valgtalen for Borten Moe, holdt av sentralstyremedlem Bengt Fasteraune, illustrerer dette: "Vi trenger fritenkere og spennende mennesker med visjoner". Da partiet valgte nestleder viste de allerede at de har en samlingens mann som leder. Partiet ønsket dermed å få både det sikre og det visjonære.

Mange var også glad for at Anne Beathe Tvinnereim hadde sagt ja til en nestlederjobb, selv om hun tapte mot Borten Moe. Hennes fremtoning på landsmøtet var overbevisende. Hun fremstod som en friskere og modigere politiker enn mange forventet. Hun er trolig en politiker som har klatret til Sp-toppen for å bli der lenge.

Berit Aalborg er samfunnsredaktør i Vårt Land

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar