Verdidebatt

Abort og Skam

Sigrid Bonde Tusvik skrev et engasjerende og generelt godt innlegg om retten til abort i anledning kvinnedagen nå nylig den 8 mars. (Skam på skambeinet ) Når det er sagt så vil jeg likevel gå inn det som jeg ser er problematisk med innlegget. Det som ikke framstod som like godt i innlegget var det uttalte ønsket hennes, allerede i ingressen, om at abort nærmest ville ha vært verdt det fordi hun da kunne ha fortalt om det i anledning kvinnedagen og til den nye regjeringen. Dette virker provoserende fordi det ufødte barnet – eller fosteret - blir frarøvet sin egenverd.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er ikke så lenge siden at Tusvik kom med en enda mer kontroversiell ytring, i september 2013, og mange mente det var en sterk støtende ytring.  Den kom i et underholdningsprogram på TV, i beste sendetid, og den handlet om latterliggjøring og nedvurdering av mennesker med downs syndrom. (`"Fy faen, har du Downs syndrom, eller?" Torsdag kveld fra Nydalen, TV2)  https://www.facebook.com/fordommerfordummer/posts/10151601702326637

Mange med downs syndrom så på dette programmet. Tusvik tok avstand fra dette utspillet senere, men holdt fast ved – og valgte å dele med alle - at det, for hun selv, var uaktuelt å føde et barn med downs syndrom. Hun tok mange tester for dette under graviditeten.

Innlegget Skam på skambeinet nådde ut til hundretusener av lesere, etter Dagsavisens beregning. Den ble delt på facebook og ja, den nådde ut til enda flere der. Nærmest en ny rekord, på flere måter, for Dagsavisen sin del.

Historier basert på egne erfaringer og gjerne med tabloide / konfronterende innslag i meningsytringene skaper lett klikk og likes for de som er enige i forfatterens innstilling til spørsmålet som tas opp. Det er del av den populistiske trenden som en ikke trenger å bruke særlig tid på fordi det er unyansert det som ytres. Dermed er det lett å like noe på et sosialt medium. Det er her `støtende ytringer` om den andre kommer inn og selv om Skam på skambeinet også har gode og saklige sider ved seg så skjer også det motsatte. Og det på den negative måten da andre blir tråkket på for mye, etter mitt syn, i den hensikt at Tusvik skal få fram eget syn på abort ( forsøkt på en humoristisk måte).

Tusvik sier i innlegget:

`…nesten lei meg for at jeg ikke har tatt abort for da ville jeg gjerne ha snakket om det…`skummelt` (om Solberg og Jensen)…..kobling av segway og abort ….og hun omtaler reservasjonsleger som yberfromme og som legefjols….og til slutt er det banning (faen).

Det er bra med humorister, men jeg synes ikke det må bli et mål i seg selv å vise at man kan harselere over alt og alle på en slik måte at egen mening direkte går på bekostning av andre. I hvert fall ikke gjennom et seriøst medie som Dagsavisen. Jeg håper ikke at Dagsavisen og Nye Meninger velger å gjøre flere valg for framtiden som påvirkes av det tabloide og det unyanserte. Ja, vi trenger og aktivister fra tid til annen, men forskjellen på et seriøst avisnettsted og et sosialt medie (eller andre personlige blogger) er aviskravet til nyansering og fakta slik at en sprer respekt for og kunnskap til andre. Bare slik kan vi alle bidra til et bedre samfunn med mindre polarisering mellom ulike parter og meningsbærere.

Skam på skambeinet beveger seg i en gråsone i forhold til det jeg forventer fra et seriøst medie som Dagsavisen. Men det passerer. Men hvis det kommer mer av liknende `argumentasjon/assosiasjonssrekker` (tenker her på `Idiotens høyborg`), Idiotens høyborg som er hakket verre, altså enda mer populistisk enn Skam på skambeinet, så kan det bli en fare for at det populistiske får større spillerom på Nye Meninger. Og det er vi ikke tjent med. Når vi trenger slikt slår vi på TV eller hører på underholdningsprogram på radio. Allerede nå markedsføres NM som et debattforum, mens det er få eller ingen forfattere av redaktørutvalgte innlegg på NM som svarer på innspill fra leserne. Så må vi heller ikke få mer av meningsytringer som vi bedre får nytte av gjennom underholdningskanaler. I begge tilfeller er det et slags misbruk av hensikten med et seriøst avismedie og debattforum.

Ja, kvinner føler skam i forbindelse med abort. Dette er det viktig å få fram, noe som Tusvik har fått fram. Men det å omtale andre som fjols og som mørkemenn der regjeringen har vært tydelige på retten til abort, det burde kanskje også få Tusvik til å føle en viss skam.

En humorist bør spre glede, ikke fordommer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt