Verdidebatt

Norsk jordbruk- en hellig ku?

I debatten på Nrk på torsdag og på dagsnytt 18 i dag ble det tatt opp

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

problemstillinger knyttet til norsk jordbruk. Det dreide seg om "eksosskinken" på torsdag og idag den "forhatte" palmeoljen.

Når de først tar opp miljøperspektivet angående den bereiste skinka, så burde de også se på om hvor miljøvennlig er egentlig norsk matproduksjon.

Norge er et langt land og det er helt klart at der jeg bor, sør i landet, så hadde det vært mye mer miljøvennlig om vi fikk maten fra Danmark enn f.eks. fra Trøndelag. Og det samme må vel gjelde for store deler av vårt langstrakte land, at det hadde vært mer miljøvennlig å få maten vår produsert i Sverige.

Jeg har all respekt for norske småbrukere som står på til en lav betaling.

Men særlig miljøvennlig er det vel ikke og frakte kraftfor fra andre siden av kloden og opp til en avvidesliggende heiegård der forutsetningene for å dyrke noe er minimale. Det blir nok dessverre noen høye CO2 verdiene på melka og kjøttet fra en slik gård.

Noe det også burde vært fokusert mere på er energibruk i produksjonen, da transport kun utgjør ca. 2 % av den totale energikjeden. Det er f.eks. ikke mer miljøvennlig å spise sauekjøtt fra Norge enn fra New Zealand! Norskproduserte tomater er så energikrevende at det er mer miljøvennlig med flybårne tomater fra Kanariøyene.

Norsk landbruk er det mest subsidierte i hele verden og vi har høye tollmurer.

Tror dere at norsk matproduksjon vil være levedyktig også etter at vi har pumpet opp den siste olja?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt