Verdidebatt

Samvittighet i livets tjeneste

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er glad for å se at spørsmålene som ble reist 8.mars på KristenOgProgressiv og 14. mars i Vårt Land vekker engasjement på ulike arenaer. Jeg kan forsikre Audny Buraøy (Vårt Land 18.mars) og andre om at min dypeste motivasjon nettopp er å verne om liv. Både når jeg etterlyser debatt om samvittighetsbegrepet, diskuterer reservasjonsrett eller støtter kvinners rett til selvbestemt abort.

Statistikk fra Guttmacher-instituttet og Verdens helseorganisasjon viser blant annet at land som enten har lover som forbyr abort eller ordninger som begrenser tilgangen slettes ikke har færre aborter, men derimot både flere aborter og unødvendige dødsfall blant kvinner. Så fra et pragmatisk ståsted burde vi kunne samles om at retten til selvbestemt abort står i livets tjeneste, ikke dødens. Jeg er i tillegg blant dem som vil argumentere for det samme fra et prinsipielt ståsted.

Men mitt primære anliggende i denne sammenhengen har vært å reise debatt om samvittighetsbegrepet. Og skal vi dét er det viktig å skjelne mellom samvittighet som fenomen eller idé, grenseoppganger for samvittighetsfriheten i et demokrati, den aktuelle reservasjonsdebatten og abortdebatten. Jeg har spesielt etterlyst kritisk analyse av hvordan for eksempel kjønn og makt er i spill i anvendelsen av samvittighetsbegrepet i dag.

Behovet for nettopp dette tydeliggjøres for eksempel når Skaperkrafts rådgiver Silje Kvamme Bjørndal (Vårt Land 18. mars) gjør det til sitt hovedpoeng å påpeke at det faktisk finnes både kvinner og menn blant reservasjonslegene. Jeg er selvfølgelig klar over at det både finnes kvinner og menn representert blant reservasjonslegene slik begge kjønn er representert i de øvrige leirer i debatten. Men representasjon betyr ikke at spørsmål om kjønn og makt trygt kan utgå. Feminister fortsetter å vise oss hvordan patriarkalske dypstrukturer på ulikt vis fortsatt preger oss i dag, tross de fremskritt vi har gjort når det kommer til likeverd og likestilling. Og vi kan la oss inspirere til å spørre:

Gjelder dette også samvittighetsbegrepet? Hvilke maktstrukturer preger påberopelsen av samvittighetsfrihet? Hvilket religiøst tankegods preger debatten? Hva er samvittighet i livets tjeneste?

Teksten stor på trykk i Vårt Lands papirutgave 22. mars 2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt