Verdidebatt

Kampanjer for flere døpte kan bli slag i luften

Dåpstallene har falt betydelig siste år, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Det vil på sikt påvirke medlemstallet i Den norske kirke, selv om dette hittil har holdt seg ganske stabilt. Hva skyldes nedgangen? Og hva kan kirken gjøre?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dåpsprosenten har falt fra 63,7 % til 60,6 % på ett år, viser foreløpige tall fra Statistisk Sentralbyrå. Hittil har medlemstallet i Den norske kirke holdt seg ganske stabilt til tross for lavere dåpsprosent. Muligens har vi nådd det punktet hvor også medlemstallet begynner å synke. For første gang er også antall døpte lavere enn antall kirkelige gravferder. I Sverige har denne utviklingen pågått siden 1970-tallet, og akselerert etter år 2000. For første gang opplevde Svenska kyrkan i 2013 at færre enn halvparten av barn født i Sverige blir døpt (48,4 %).

I Vårt Land for 20.mars forklarer Kirkerådets Paul Erik Wirgenes nedgangen særlig med økende innvandring, mens presten Dag Kjetil Hartberg peker på at også en del foreldre som er medlemmer i Den norske kirke velger å ikke la sine barn døpe. Det planlegges ulike kampanjer og økt oppmerksomhet om dåp i tiden framover. Det foreslås også å tilrettelegge bedre for dåp av barn i ulike aldrer.

Det kan godt hende vi kan trenge kampanjer og bedre tilrettelegging omkring dåp. Men vi trenger også bedre kunnskap om hvorfor dåpstallene synker, for å se om og hva kirken kan gjøre med det. Ellers risikerer vi at kampanjer og lokale tiltak blir velrettede slag i luften. Noen observasjoner og refleksjoner:

Dåpsprosenten har vært synkende i lengre tid. Fra 2003 (77,7 %) til 2008 falt den med sju prosentpoeng, mens fallet fra 2008 til 2013 var på nesten ti prosentpoeng. Dåpsprosenten faller ikke like mye fra år til år. Etter 2003 har det vært fire år med små bevegelser og sju år med større fall.

I Svenska kyrkan har man erfaring for at vesentlig flere melder seg ut når det er valgår. ”Valet tyddliggör medlemsskapet och de som inte upplever kyrkan som relevant går ur, snarare än att de går och röstar”, sier Jonas Bromander, analysesjef i Svenska kyrkan til Kyrkans Tidning. Kanskje ser vi en lignende trend i Norge ved at foreldre ikke døper og dermed melder inn barna når det er valgår? Tre av årene med stor nedgang i Norge var kirkelige valgår (2005, 2009 og 2011). I årene 2007-2008 og 2012-2013 var det ekstra stor oppmerksomhet både om statskirkeordningen og om homofilisaken.

Sokneprest Asbjørn Salthe har gjort en lokal studie i Stavanger hvor han har undersøkt oppslutningen om dåp og konfirmasjon sammenholdt med levekår og sosiale forhold. Jeg vil trekke fram tre observasjoner fra hans masteravhandling. For det første er dåpsprosenten lavere der bare den ene av foreldrene er medlem av Den norske kirke.

For det andre ser det ut til at andelen som lar barna døpe er lavere blant samboende og eneboende enn blant gifte. Dette trekker i samme retning som Olav Rune Ekeland Bastrup er inne på i sin kronikk "Sekularisering, kjernefamilie og modernitet" 20. januar i år. Her hevder han at "sekulariseringen av Europa skyldes verken større velstand eller høyere kunnskapsnivå, men kjernefamiliens krise". Bastrup peker på sammenhengen mellom høy skilsmisseprosent og lav kirkedeltakelse, en tendens han mener å finne siden 1970-tallet. Er det denne tendensen som nå slår ut på dåpstallet?

Den viktigste sammenhengen ifølge Salthe, går på at foreldre som selv er døpt og konfirmert i større grad lar barna døpe enn foreldre som ikke er konfirmert. Erfaringene fra Svenska kyrkan støtter opp om dette. Analysesjef Bromander sier det slik: ”De allt färre konfirmationerna är orsaken, få föräldrar som inte är konfirmerade döper sina barn.”

Hva kan kirken så gjøre? Sannsynligvis finnes det ikke noe enkelt svar. Dersom årsaken ligger 15 år tilbake i tid ved at foreldrene ikke ble konfirmert, eller fremmedgjøring fra kirken på grunn av samlivsbrudd, hjelper det ikke med kortsiktige kampanjer. Noen sider ved de sosiale endringsprosessene er det ikke så lett for kirken å gjøre noe med. Men arbeider vi med informasjon om dåp, relasjonsbyggende arbeid og god tilrettelegging for dåp og trosopplæring, er vi kanskje på sporet av noe.

I Vårt Land 21.03.2014 kommenteres tallene for utmelding og innmelding i Den norske kirke med tittelen: "Brøt med staten, beholder medlemmene". "Brøt med staten" er sterkt sagt, så lenge kirken fortsatt er statsfinansiert og kirken er underlagt samme statlige økonomistyring som før. Prestene er dessuten fortsatt statstjenestemenn. "Beholder medlemmene" er også sterkt sagt. Utmeldingstallene er ikke store, men nedgangen i antall og andel dåp er betydelig. Medlemsnedgangen er liten på kort sikt, men kan bli stor på lang sikt. Ikke fordi folk melder seg ut, men fordi barn av medlemmer i Den norske kirke ikke blir døpt og dermed meldt inn.

Utviklingen i dåptall 2003-2013:

2003: 77,7 %

2004: 77,3 %

2005: 75,8 %

2006: 73,9 %

2007: 73,4 %

2008: 70,4 %

2009: 67,8 %

2010: 66,9 %

2011: 66,4 %

2012: 63,7 %

2013: 60,6 %

Tall fra ssb.no.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt