Kommentar

Møter seg selv i kirkedøra

Mange politikere mener at kirken ikke skal «blande seg i politiske spørsmål». De har en pinlig tendens til å mene det motsatte når kirken er enig med dem.

Skal Den norske kirke ha politiske meninger? Svarene vil ikke nødvendigvis variere etter hvem du spør, men når du spør. For fem år siden syntes for eksempel stortingsrepresentant Kenneth Svendsen fra Frp at kirken får «stille til valg som alle andre politikere» dersom den skal mene noe om oljeleting i sårbare naturområder.

Røkke. Onsdag arrangerte tolv kirker i Hammerfest-området forbønnsgudstjeneste – eller skal vi heller kalle det motbønnsgudstjeneste – i frustrasjon over hvordan fiskeressursene i distriktet forvaltes. Kjell Inge Røkke er slemmingen i den historien som Kystaksjonen forteller, ettersom han er største eier i selskapet som er medeier i selskapene som ifølge aksjonistene – og kirkens representanter – bidrar til at bosetningen og levekårene langs kysten forvitrer. Utidig, politisk innblanding fra kirken, Kenneth Svendsen?

– Generelt synes eg det er bra at kyrkja tek parti for dei svake i samfunnet. At kyrkja engasjerer seg i saka til Kystaksjonen har eg forståing for. Her er det enkeltpersonar som faktisk blir ramma og kanskje mistar jobben, sier han til Vårt Land i dag.

Meldte seg ut. Men bli ikke fristet til å tro at slik lett gjennomskuelig opportunisme er et fenomen som bare finnes på høyresiden. Da det kirkelige antioljeboringsengasjementet var på topp i 2009, meldte daværende distriktssekretær i LO i Nordland, Øyvind Silåmo, seg ut av Den norske kirke og anbefalte sine forbundsfeller å gjøre det samme. Kirken skulle ikke blande seg i politikken.

Da vi ringte ham denne uken for å høre hva han synes om at kirken stiller opp for Kystaksjonen, ville han ikke la seg intervjue. Han levnet likevel ingen tvil om at han setter pris på kirkens engasjement – i denne saken.

Ulv, ulv. Fra sentrum i norsk politikk kan vi hente fram et visitasforedrag som Hamar-biskop Solveig Fiske holdt i mai 2012. Der sa hun, ifølge Nationen: «Kirken må tale tydelig om at vi trenger en rovdyrpolitikk som trygger primærnæringens livsvilkår, og rammer som gjør det til en god levevei og et viktig bidrag til storsamfunnet.»

Ingen i Senterpartiet gikk ut og refset biskopen for å blande seg i ulvepolitikken. Et par uker senere delte imidlertid Ola Borten Moe ut refs til Kirkemøtet, som hadde vedtatt en uttalelse om at Statoil burde trekke seg ut av tjæresandprosjekter i Canada. Oljeministeren fra Senterpartiet tok kirken i skolen for den «stadig større tilbøyelighet til å uttale seg om politiske spørsmål, det vil si blande børs og katedral».

Uten ryggrad. Prinsipielt er det greit å mene at kirken skal holde seg unna politiske spørsmål. Det er også greit å mene at kirken skal få mene noe om absolutt alt mulig. Det som ikke er så greit og som bidrar til en folkelig oppfatning om ryggradsløse politikere, er å skifte mening ut ifra om kirken støtter deg eller ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar