Verdidebatt

Piken med fyrstikkene

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg og mannen min tok oss en snartur til byen i dag.I det vi kom ut av en kiosk stod hun der;"piken med fyrstikkene".

En frossen ung jente stod og skalv, litt sløv i blikket og med slepende stemme spurte hun om vi ville kjøpe et eksemplar av bladet "megafon".

Det var noe med denne unge piken som traff meg rett i hjertet, en helt vanlig jente som fortalte at hun hadde gått rundt i tre timer og forsøkt å selge bladet men ingen hadde kjøpt.

Det er første juledag og  her trasker  hun skjelvende rundt i en ganske folketom by og forsøker å få noen kroner...ganske hjerteskjærende tenkte nok vi begge to i vårt stille sinn

Det merkelige var at juleutgaven hun ville selge oss kostet hundre kroner, og tilfeldigvis hadde jeg en hundrelapp i kontanter ,noe jeg vanligvis ikke har fordi vi oftest bruke kort når vi handler. Før vi gikk inn på butikken diskuterte jeg og mannen min om vi skulle bruke den på å handle, men ble enig om å bare bruke kort som vanlig.

Når vi da kom ut og møtte denne vakre unge jenta som ba om akkurat hundre kroner så var det som en ferdiglagt gjerning. Det var så selvfølgelig at vi skulle kjøpe et blad av henne og hun ble jo så glad og takket varmt.I tillegg kunne vi si "Gud velsigne deg".

Når vi gikk videre så satt denne opplevelsen dypt i hjerterøttene våre,noen tårer trillet , vi hadde møtt et menneske i dyp nød og vi hadde fått lov til å velsigne henne.

Vi forstod Guds store omsorg for denne unge kvinnen gjennom at han ledet oss så konkret og vi ble minnet på den store  nøden som finnes  i byen , og som Gud ser og bryr seg utrolig mye om .

Selv har vi fått lov å feire julen i en god og varm leilighet sammen med våre elskede barn og gledet oss over en fin julaften.....men utenfor døra vår i byen går altså "piken med fyrstikkene" rundt og fryser for å få midler til å dope seg for...andre bor kanskje til og med ute ,og mange tusen barn og voksne har slett ingen god jul men lever i dyp nød.

Dette ble så tindrene klart for oss i dag , første juledag.

Selvsagt visste vi om nøden fra før, men det er en ting å lese om det ,noe helt annet å kjenne det på kroppen,bli konfrontert med denne virkeligheten som mange lever i.

Jeg håper og ber om at akkurat denne piken " med fyrstikkene" kommer seg ut av sine rusproblemer og får et godt liv slik at hun slipper å gå ute å fryse.

Det er en sterk symbolikk i eventyret om " piken med fyrstikkene", den handler både om fattigdom og kulde.

Dette var også noe som slo meg i møte med denne unge jenta i dag; kulden.

Hun og mange tusen andre fryser ikke bare fysisk men også mentalt, de er ute i kulden på mange måter....

Her er et klipp i fra you tube ,en talende sang som handler om "piken med svovelstikkene":

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt