Verdidebatt

Hva er forskjellen på likekjønnet bryllup og forbønnsliturgi?

De åtte flertallsbiskopene foreslår at kirken innfører en forbønnsliturgi for likekjønnede par som er viet borgerlig. Hvordan vil en slik liturgi avvike fra et vanlig kirkebryllup? Er det realistisk å tro at en slik liturgi vil bli en varig ordning?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I oktober 2013 erklærte flertallet i Bispemøtet at to menn eller to kvinner bør kunne inngå ekteskap i kirken på lik linje med mann og kvinne. De åtte flertallsbiskopene erkjenner imidlertid at en så radikal endring av kirkens teologi om ekteskap, familie og barn setter samholdet i kirken på en alvorlig prøve. Som en mellomløsning foreslår de derfor å innføre en forbønnsliturgi for likekjønnede par som er viet borgerlig. Er dette en god idé?

Nesten identiske liturgier

I Alterboka for Den norske kirke finnes det to liturgiske ordninger for par som vil ha kirkens forbønn og Guds velsignelse over ekteskapet:

    a) Vigsel (vanlig bryllup)
    b) Forbønn for borgerlig inngått ekteskap

Liturgien i en forbønnsgudstjeneste for par som er viet borgerlig, er nesten identisk med liturgien i et vanlig bryllup. Mange vil knapt tenke over at de er deltakere i en forbønnsgudstjeneste, og ikke i et vanlig bryllup. Det er nemlig det samme som skjer:

   • Inngangs- og utgangsprosesjon med orgelmusikk
   • Tekstlesninger, bønner og velsignelse
   • Tale og salmesang
   • Forbønn med kneling på alterringen
   • Bekreftelse av løfter om livslang troskap
   • Deltakelse av forlovere, familie og venner
   • Eventuelle kulturelle innslag

Det dreier seg ikke om en enkel forbønn, men om en full gudstjeneste. Å omtale flertallsbiskopenes forslag som en "forbønnshandling" kan derfor lett misforstås. Det dreier seg om en gudstjeneste som til forveksling likner et vanlig bryllup.

Hva må endres i forbønnsliturgien?

• Hvis Kirkemøtet vedtar en forbønnsliturgi for likekjønnede par som er viet borgerlig, vil den eksisterende forbønnsliturgien trolig tjene som mønster for den nye liturgien.

• Det vil bare være nødvendig å gjøre noen små justeringer i liturgien for å gjøre den kjønnslikegyldig, i tillegg til én grunnleggende endring i avsnittet Skriftlesning. Der må både innledningen og 1 Mos 1,27-28a og Matt 19,4-6 byttes ut. De proklamerer nemlig at ekteskapet er for mann og kvinne. Følgende setning vil kanskje også bli fjernet: "Guds ord vitner om ekteskapet at det er hellig og ukrenkelig."

Hva er forskjellen på bryllups- og forbønnsliturgi?

• Det er bare én viktig forskjell på de to liturgiene: Avsnittet "Ekteskapsinngåelse" i bryllupsliturgien er i forbønnsliturgien erstattet med "Fremstilling av ekteparet".

• I et vanlig bryllup svarer paret ja på at de vil ha den andre til ektefelle. De lover at de vil elske, ære og bli trofast hos hverandre i gode og onde dager til døden skiller dem. I forbønnsliturgien for borgerlig inngått ekteskap bekrefter paret det samme.

• I avsnittet "Fremstilling av ekteparet" må man velge ett av disse to liturgiske leddene:

A) "For offentlig myndighet har dere lovet å leve sammen i ekteskap. Dette løftet betyr at dere skal være ett og holde trofast sammen i gode og onde dager inntil døden skiller dere. Etter deres ønske vil vi i dag be for dere og stille deres ekteskap og hjem inn under Guds velsignelse."

Eller: B) "NN og NN, dere har for offentlig myndighet lovet å leve sammen i ekteskap. Vil dere fortsatt elske og ære hverandre og holde trofast sammen i gode og onde dager inntil døden skiller dere?"

- Les hele forbønnsliturgien for borgerlig inngått ekteskap herhttp://www.kirken.no/index.cfm?event=downloadFile&famID=12306

En varig løsning?

Hamar biskop sa i en pressemelding i høst at flertallsbiskopene «i denne omgang» anbefaler en forbønnsliturgi for likekjønnet ekteskap. Man behøver ikke å være profet for å skjønne hva som kommer i neste omgang. De åtte flertallsbiskopene har i klartekst sagt at de ønsker full kirkelig vigsel.

• Å tro at en forbønnsliturgi vil bli en varig løsning, er etter alle solemerker ren ønske-tenkning. Liturgien blir bare en ekstra-etappe før man innfører full kirkelig vigsel om noen få år. En forbønnsliturgi vil fungere som en effektiv døråpner til at dette kan skje.

• Alle som mener at ekteskapet er for mann og kvinne, har egentlig bare ett valg: De må si nei til likekjønnet forbønnsliturgi. Hvis man ikke gjør det, blir man ufrivillig en medspiller i kampen for å innføre en helt ny lære om ekteskap og familie, foreldreskap og barn.

Sunn skepsis

• Ved å innføre en likekjønnet forbønnsliturgi for borgerlig inngått ekteskap vil kirken høyt og tydelig signalisere at likekjønnede par er "rette ektefolk" i kirkens og i Guds øyne. En radikal endring i kirkens ekteskapsteologi vil i praksis bli smuglet inn via bakdøren, uten at Kirkemøtet har fattet et formelt vedtak om en slik teologi.

• Politikere, media og aktivister vil kontinuerlig presse kirken med at det er inkonsekvent og uholdbart hvis kirken anerkjenner og velsigner likekjønnede ekteskap i en egen forbønnsliturgi, men ikke er villig til å foreta selve vielsen. De har rett. Etter få år vil derfor full kirkelig vigsel etter all sannsynlighet bli innført.

• Fordi borgerlig vigsel gir likekjønnede par rett til barn, vil det i praksis bli umulig for kirken å skjelne mellom par som skaffer seg barn og de som ikke gjør det. På sikt vil kirken uunngåelig bli oppfattet som en garantist for at planlagt farløshet og morløshet er etisk høyverdig og i tråd med Guds gode skapervilje.

- - - - -

Teksten ovenfor er en lett bearbeidet versjon av en helsides info-annonse som stod på trykk i Vårt Land lørdag 8. mars 2014. Den kan leses i PDF-utgave her: http://www.morfarbarn.no/files/Forbonnsliturgi-L.pdf 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt