Verdidebatt

Vi må videreføre humanitære hensyn i asylpolitikk

Det må fortsatt være rom for at et av verdens rikeste land tilbyr seg å ta imot ressurskrevende flyktninger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vรฅrt Land lรธftet i flere sakerยญ i forrige uke punktet i asylavtalenยญ mellom KrF, V og regjeringen som omhandler kvoteflyktninger.ยญ Det er ingenยญ hemmelighet at dette er et krevende punkt for KrF, og vi kommer til รฅ fรธlge nรธye med pรฅ departementets utvelgelse av kriterier og gjennomfรธring. Utgangspunktet for at vi tar imot kvoteflyktninger er ikke norske egeninteresser, men en vilje til รฅ hjelpe forfulgteยญ medmenneskerยญ i nรธd.

Mennesker som fรฅr flyktningยญstatus har velbegrunnet frykt for forfรธlgelse pรฅ grunn av sin ยญpolitiske oppfatning, rase,ยญ ยญnasjonalitet, religion eller medlemยญskap i en sosial gruppe,ยญ ยญeller er i reell fare for รฅ bli utsatt for dรธdsstraff, tortur eller annenยญ umenneskeligยญ og nedยญverdigende behandling eller straff i hjemlandet sitt. I 2013 sรธkte 11.983 om asyl i Norge. Blant disse fikk 5.500 flyktningยญstatus og opphold, mens 300 fikk opphold pรฅ ยญhumanitรฆrt grunnlag. I tillegg til disse var det 2.222 som kom til Norgeยญ for gjenforening med familiemedlemmer som har fรฅtt beskyttelse.ยญ Det kom ogsรฅ 1.070 enslige, mindreยญรฅrige asylsรธkere,ยญ som enten har fรฅtt permanent eller begrenset oppholdsยญtillatelse.

Utsiling. Den siste gruppen flyktninger som kommer til Norge er kvoteflyktningene, ogsรฅยญ kalt overfรธringsflyktninger.ยญ Kvoteflyktninger fra FN har allerede vรฆrt gjennom en utsilingsprosess ved at UNHCR har klarert deres reelle behov for beskyttelse, og vurderer at flyktningen ikke kan reise tilbake til hjemlandet eller bli i landet de er. En kvoteflyktning har fรฅtt behandlet saken sin av UNHCR og blitt anerkjentยญ som flyktning som har behov for ยญbeskyttelse. Hvor mange Norge skal ta imot bestemmesยญ av Stortinget. Nรฅ er kvoten pรฅ 1.200 flyktninger i รฅret, men pรฅ grunn av borgerkrigen i ยญSyria er kvoten รธkt, og det forventes at Norge tar imot rundt 1.620 kvoteflyktningerยญ i 2014. KrF vil fortsette รฅ kjempeยญ for at Norge skal ta imot flereยญ kvoteflyktningerยญ enn vi gjรธr i dag.

Kvinner fรธrst. Hvem som ยญkommer til Norge, avgjรธresยญ av departementet, og alleredeยญ i dag er det kriterier for hvilkeยญ flyktningerยญ Norge tar imot. Behovet for beskyttelseยญ og om det er mulig รฅ bli i ยญlandet der flyktningen er, er det fรธrsteยญ som vurderes.ยญ Etter det vurderesยญ overfรธringen ยญbasert pรฅ blant annetยญ om han eller hun har kriminellยญ bakgrunnยญ eller tungt rusmisbruk, eller om det er ยญandre forhold som talerยญ for at flyktningen ikke bรธr bli valgt. Det gjรธresยญ ogsรฅ en vurderingยญ av hva Norgeยญ har รฅ tilby flyktningenยญ og hva ยญkommunenes kapasitet er. I tillegg skal utsatteยญ kvinner ยญprioriteres, og minst 60 prosent av uttakene skal vรฆre kvinner. Det gjรธres altsรฅ alleredeยญ i dag en grundig utsilingยญ fรธr Norge tar imot kvoteยญflyktninger โ€“ fรธrst av UNHCR og sรฅ av UDI.

Humanitรฆre hensyn. I samยญarbeidยญ med FN skal Norge fortsatt ta imot 1.200 menneskerยญ i รฅret. Det er medmennesker som trenger beskyttelse fordi de flykter fra forfรธlgelse, krig og krigslignende tilstander. Det mรฅ fortsatt vรฆre rom for at et av verdensยญ ยญrikeste land tilbyr seg รฅ ta imot ressurskrevendeยญ flyktninger.ยญ Nรฅr muligheten for vellykket ยญintegrering tas med i et bredereยญ spekter av kriterier, bรธr det etter KrFs syn gjรธresยญ slik at vi ยญviderefรธrer humanitรฆreยญ hensynยญ i vรฅr flyktningยญpolitikk.

Fร˜RST PUBLISERT I Vร…RT LAND 12.3.2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt