Verdidebatt

Svart å kvit, men bare for RBK

Bortsett fra at jeg er lidenskapelig svart å kvit når det gjelder å støtte mitt elskede Rosenborg, er det aldri lurt å ha en svart/hvit holdning til politiske begivenheter i for eksempel Ukraina.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Joda, jeg deler Rosenborg-patriotismen med vår trønderske utenriksminister, og jeg var en ung og ivrig konservativ spire som brettet brosjyrer og deltok på politiske møter på Høyres Hus i Fjordgata fra 1985-92. På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet var Børge Brende lederen vår i Unge Høyre, men i dag er Brende alt for svart/hvit i sin tilnærming når han snakker om

fredelige demonstranter som ble drept av det korrupte og kriminelle Janukovitsj-regimet, bare fordi de ville ha demokrati.

Dette eren retorikk som Brende har brukt gjentatte ganger.

Kristian Kahrs som en Unge Høyre spire (17) med ambisjoner om å bli statsminister for Høyre på Unge Høyres sommerleir på Håøya i Oslofjorden 1989 sammen med Børge Brende og Wenche Frogn Sellæg.

Mine perspektiver deles av Helge Lurås, leder av Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA) i sin kronikk

på NRK Ytring. Lurås skriver blant annet at «

Vestens anklager og nesten refleksbaserte fiendtlighet overfor Russland er ikke bare hykleri. Det er også en geopolitisk tabbe.

» Denne kronikken ble referert både i aktualitetsmagasinet

, hvor Lurås stilte opp i debatt med UD,

og

på fredag.

Med

fra Forsvaret, FN, NATO og Norsk Utenrikspolitisk Institutt er ikke Lurås en utenrikspolitisk lettvekter, og dette er en kronikk som bør leses av alle som har interesse for Norges og Vestens forhold til Ukraina og Russland. Kronikken bør være spesielt interessant for Brende som har en kategorisk svart/hvitt tenking når han setter klare skillelinjer mellom de som er korrupte og de som er demokratiske, noe som ikke er mulig i Ukraina.

Lurås anklager også Vesten for hykleri fordi de ikke bryr seg særlig mye om folkerett når det gjelder å gå til krig mot Jugoslavia i 1999, Irak i 2003, Libya i 2011 og nesten mot Syria i 2013, hvis ikke Russland hadde reddet dem. Han skriver også at den sterke retorikken mot Russland er en gavepakke for Al Qaeda fordi russerne egentlig burde være en strategisk partner for Vesten i kampen mot disse ekstremistene.

I

torsdag kveld var det mange som hadde mye fornuftig å si, selv om publikum var meget partisk med klapping og heiing på de som var mot Russland. Russland-forsker

og tidligere forsvarssjef

hadde gode og reflekterte innlegg, men Brende slapp billig unna med påstander om at de

fredelige, demokratielskende

demonstrantene på Maidan ble drept av den

onde og korrupte

Janukovitsj. Hva slags beviser har utenriksministeren for at det virkelig var Janukovitsj som beordret skarpskyttere til å åpne ild?

Selv om andre medier ikke har skrevet mye om dette, har nrk.no publisert den interessante artikkelen

Strid om skarpskyttarar i Kiev

. Her kan vi lese om samtalen mellom EUs utenrikssjef Catherine Ashton og den estiske utenriksministeren. Her fortalte Urmas Paes om at mer og mer tyder på at krefter i Maidan-opprøret var ansvarlige for skarpskytterne som drepte

både

demonstranter og politimenn, uten at Ashton reagerte med mer enn et skuldertrekk. EU har visst om dette siden 26. februar uten at de har endret noe av retorikken sin. Som estisk utenriksminister er Paes er på ingen måte noen russofil, og han støtter det nye regimet i Kiev. Han har derfor ingen annen agenda enn å få sannheten på bordet.

Vi ser imidlertid at Hans-Wilhelm Steinfeld på Søndagsevyen

at det nye regimet har noe med dette å gjøre, men jeg tror det er for tidlig å være for kategorisk når det gjelder sterke konklusjoner. Det er lite som er svart og hvitt. Selvfølgelig må de skyldige straffes hardt, og her er det nødvendig at FN sørger for en uavhengig etterforsking, hvor de også tar hensyn til russiske kilder og de fra den ukrainske sikkerhetstjenesten som sitter på mye informasjon om de kaotiske dagene.

I Debatten kunne vi også se at at Bjørn Ditlef Nistad, doktor i russisk historie, var meget opprørt og anklagde Brende for å vite om dette. Joda, han var

i sitt angrep på utenriksministeren og sin støtte til Russland, men i stedet for å svare på gode spørsmål fra Nistad, ble han latterliggjort av programlederen, en indignert Brende og et hån-leende publikum. Hvis disse opplysningene stemmer, burde Brende bli konfrontert med at han kategorisk hevder at drapene var noe som Viktor Janukovitsj beordret.

Den ukrainske historikeren Sergey Belous har gitt en god analyse hvor han sitter på mange primærkilder i artikkelen

, og Jahn Otto Johansen har også advart mot de kreftene som har tatt makten i Ukraina i sitt innlegg

på verdidebatt.no. For de som er interesserte i detaljerte transkriberinger fra Debatten, har Frode Klettum gitt gode analyser i tråden

på nyemeninger.no.

av for eksempel en fremstående akademiker som førsteamanuensis

ved UiO med fagområder Russland, Sentral-Europa og Balkan om hvordan han bruker ordet

hinsides

, er meget interessant og avslørende lesing.

I 2000 hadde jeg mye av de samme tankene som Brende gir uttrykk for da Norge sendte meg til hovedkvarteret for den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo. Forsvaret mente jeg ville bli en god talsmann for den fordi jeg snakket greit engelsk, men i dag det er på ingen måte behagelig å bli konfrontert med mine uttalelser og naive iver for demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter, definert av NATO og Vesten. Ja, selvfølgelig er jeg 100 prosent demokrat, og kompromissløs når det gjelder ytringsfrihet, men jeg har lært at NATO og Vesten ikke alltid har monopol på å definere våre grunnleggende friheter.

Børge Brende, du er hjertelig velkommen til å være totalt svart å kvit og

for

sammen med Kjernen, men vær så snill å tenk mer nyansert i utenrikspolitikken.

Kristian Kahrs

journalist og skribent, sorryserbia.com

Svart å kvit lidenskap en kald høstdag 2013 på Sør Arena i en aldeles herlig seier mot Start. Med svart og kvit lidenskap er det ikke nødvendig med skjorte, uavhengig av temperatur, men i andre saker enn fotball er det aldri lurt å tenke svart/hvitt. Foto: Kenneth Andresen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt