Verdidebatt

Når noen kaller deg psykisk ustabil eller vil forære deg en diagnose?

Ofte er ikke diagnoser nyttige i det hele tatt, men bidrar til å stigmatisere og sette mennesker utenfor det sosiale liv og den aksept de burde møtt der.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er flere måter å bruke begrepet psykisk ustabil på. Noen sier: «Han er gæren», og da mener de virkelig at personen har «tørnet fullstendig» og oppfører seg der etter.

Det kan også brukes på samme måte, bare fordi adferden til personen ikke passer meg/oss. Det som ikke er A4 godtas ikke som normalt ferd, men dømmes som ustabilt, unormalt og sogar stygt. Ja, noen ganger skal det ikke mer enn at man har andre meninger, tro, holdninger, handlinger som avviker bare litt fra den øvrige «normalbefolkningen» før man kan stemples som gal.

Noen har fått diagnoser innenfor  emosjelle forstyrrelser, ADD, Asberger, ADHD etc. Noen av disse er egenskapene en ressurs og glede på mange måter, mens det hos andre utvikler seg til sykelige diagnoser.

Ofte er ikke diagnoser nyttige i det hele tatt, men bidrar til å stigmatisere og sette mennesker utenfor det sosiale liv og den aksept de burde møtt der.

Diagnosene blir skjellsord. De brukes så av lekfolk når de ønsker å vise andre frem som ustabile og gærne.

Du møter ustabile mennesker på din vei hvis du møter mange mennesker. Du forærer dem allikevel ikke noen diagnose. Enkelte er alvorlig syke, og får aldri hjelp. Det kan være statsledere, kunstnere, bedriftsledere, leger, advokater, religiøse ledere, håndverkere. Ofte kan slike ha lykkes godt i forretningslivet på grunn av en dyssysial personlighetsforstyrrelse eller andre avik. Psykopater uten hensyn til andre kan kynisk klatre høyt opp innen en hver arena i samfunnet. De kan ha mange venner og et stort nettverk, og klare seg svært bra i denne verden.

Men når sant skal sies så er vi vel ustabile i utgangspunktet alle mann. Noen mer enn andre. Men det retter seg i marsjen. Tilfeldigheter gjør at den ene går klar, mens den andre rammes. Hvor sårbar er man? Hvem valgte du å dele livet med? Det er mange livsvalg og omstendigheter skifter.

Det er svært stigmatiserende og skadelig for en person å bli kalt psykisk ustabil. Dette gjelder enten man er det eller ei.

Vi Kjenner jo egentlig ikke så mye til hverandres historie fra A til Å. Derfor, når man ser ustabilitet kan man jo trygt tolke det som uttrykk for stort et indre trykk på grunn av belastninger. Det er lett for lekfolk med mange agendaer og motiver å stille diagnoser. Erfaringer viser imidlertid at caset ofte kan være svært relativt, og grenseområdene flytende. Ofte krever måneder og kanskje år med observasjon og samtaler, før ekspertisen slår noe fast. Og det har også i flere tilfeller vist seg å være helt feil. Så dette et svært vanskelig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt